Moj profil

Rodjendanska torta

3

Podloga od amaretto keksa, kore od bjelanaca i oraha (jos bolje sa bademima), mascarpone i slatko vrhnje krema, cokoladna krema i glazura. Takodje i uputstvo za slikanje na fondantu.

Podloga od amaretto keksa, kore od bjelanaca i oraha (jos bolje sa bademima), mascarpone i slatko vrhnje krema, cokoladna krema i glazura. Takodje i uputstvo za slikanje na fondantu.

Sastojci

POdloga
100 g amaretto keksa
~30-50 g putera (zavisi kakvi su keksi i koliko "popiju" rastopljenog putera)
Ostalo
2 beze kore sa orasima
mascarpone krema
ganache krema
marmelada od sipurka, 2 vece banane nakapane limunovim sokom
cokoladna mirror glazura
Ukrasavanje
kalup 2 inch veci od koristenog za tortu
fondant
jestive boje u prahu, alkohol, leaf glaze

Priprema

1.

Za samu tortu, moze jako fino izgledati i bez fancy ukrasavanja.

Za podlogu, sameljite amaretto keksice i pomijesajte sa otopljenim puterom, utisnite u dno kalupa za torte koji ste oblozili pek papirom.

Za kore, recept ima ovdje, samo zamijenite pinjole orasima.

Recept za kreme (mascarpone, cokoladna) i glazuru ima ovdje. Tortu slazite ovako: podloga, marmelada od sipurka,  mascarpone krema, kora, marmelada, banane, mascarpone krema, kora, marmelada, banane, mascarpone krema debeli sloj odozgo i premazati okolo. Sve premazati cokoladnom kremom, dobro poravnati, ohladiti i onda preliti glazurom.

2.

Za slikanje na otrti, imala sam ranije recept ovdje sa uputstvom kako rijesiti problem kombinacije fondanta i lagane torte sa beze korama.

Ovdje bih htjela dodati detaljnije o slikanju, posebno sto se tice mrtve prirode. Prvi korak je uvijek napraviti skicu pa onda uraditi pozadinu. Ako ima boja koje su drasticno razlicite (crveno cvijece na plavo-zelenoj podlozi), onda dijelove gdje ide crveno maskirajte, npr sa malo sugarpaste ili marcipana koji poslije skinete, kao na slici.

3.

Koristila sam boje u prahu rastvorene u alkoholu, i leaf glaze da se boje stope, bitno kod pozadine da se ne vide potezi cetkice. Kod slikanja "stakla" bitna stvar je da se boje dobro stope, koristite q tip ili samo razmrljajte prstom gdje su sjenke (tamno sivo) i svjetlo (bijelo).

4.

Za cvjetove gdje imate neke u pozadini koji su blurred, naslikajte sve cvjetove dok je boja mokra, pa onda sacekajte da se boja dobro osusi pa onda predjite ponovo one tratincice koje su naprijed i jasno se vide. Odlijepite dio gdje ste maskirali makove i nanesite nijanse crvene, zelenkasta i crna boja za centar.

5.

Za zidove kutije gdje idu metallic boje, rastvorite boju u leaf glaze i bice dovoljna dva sloja premaivanja da bude ujednacena boja i da se ne vdie potezi cetkice.

6.

Po zelji jos dodati gumpaste cvijece po izboru (ruze, tratincice i listovi na slici) na podlogu presvucenu sa marbled fondant (bijeli i cokoladni).

  • Cake-is(1)
  • Dekoracii(1)
  • Decor-is(1)
  • Fondant(1)
  • Mascar-is(1)
  • Puse-is(1)

3

😍Umetnost!

Bravo Alek, ja se ne usudim ulaziti u ove za mene -visoke tehnike-

ali pratim tvoj rad godinama --sve pazljivo procitam -

divim se tvom radu i znanju.👏

lp👋

Kad  vidim ovakvu tortu ,onda vidim da ja nemam pojma o kolačima...   ❓

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)