Moj profil

Međimurska gibanica

60 minuta
25

Kada bih trebala opisati međimursku gibanicu u jednoj rečenici glasila bi ovako: 'Izgledom kompliciran, izradom petljav, kušanjem savršen.'

Kada bih trebala opisati međimursku gibanicu u jednoj rečenici glasila bi ovako: 'Izgledom kompliciran, izradom petljav, kušanjem savršen.'

Sastojci

za
500 grama mljevenog maka
400 grama mljevenih oraha
1,5 kg jabuka
1 mala žličica mljevenog cimeta
1 pakiranje kora za savijače
150 grama maslaca
2 žlice meda

Priprema

1.

Mak pomiješati sa 100 grama šećera, 1 vanili šećerom i 1 žlicom maslaca (uzeti od one količine u receptu). Pofuriti sa vrućim mlijekom (cca 2,5 dl) tako da se dobije glatka masa.

2.

Mljevene orahe pomiješati sa 100 grama šećera, 1 vanili šećerom, dodati prstohvat cimeta i pofuriti sa vrućim mlijekom (cca 2,5 dl). Kad se prohladi dodati malo ruma.

3.

Svježi sir dobro izmiksati sa jajetom i 10 dag šećera, te u to naribati malo limunove korice.

4.

Jabuke naribati ( ja sam koristila petrovke iz zamrzivača), dodati 2 žlice meda, posipati sa žličicom cimeta i staviti na laganu vatru. Dinstati dok se jabuke ne raspadnu.

5.

Otopiti ostatak maslaca i u to po potrebi dodati ulja.

6.

Dno tepsije (ja sam koristila veličinu 38) premazati sa otopljenim maslacem i uljem i slagati dvije kore, na način da dio kore koji 'visi' iz tepsije prebacimo na dio koji se nalazi u tepsiju, ali tu koja je u tepsiji moramo cijelu premazati maslacem. Zatim stavimo drugu koru po istom principu i premažemo maslacem. Na pripremljenu podlogu stavimo smjesu od maka. Ponavljamo isti postupak sa korama redom slažemo smjesu sira, na to kore pa smjesa oraha, kore i na kraju smjesa jabuka i kore. Vrh gibanice premažemo maslacem i stavimo peći na cca 175C cca 40ak minuta.

  • Piesstr-is(1)
  • Gjuro-is(1)

3

👍Slažem se

obožavam međimursku gibanicu, ma nema veze što je izrada malo petljava jer je krajnji rezultat upravo savršen...njami

Uh, savrsenstvo.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)