Moj profil

Mliječna peciva

59

Jednostavan recept za izradu peciva različitih oblika, sa ili bez sjemenki. Peciva su mekana i sljedeći dan.

Jednostavan recept za izradu peciva različitih oblika, sa ili bez sjemenki. Peciva su mekana i sljedeći dan.

Sastojci

250 g namjenskog brašna za dizana tijesta
1 žličica šećera
1/2 žličice soli
300 ml mlijeka
50 g maslinovog ulja ili otopljenog maslaca
1/2 žličice octa

Priprema

1.

Izrada tijesta:
U šalici pomiješajte kvasac, 1 žličicu šećera i 50 ml mlakog mlijeka. Pustite da se kvasac digne.
U veću zdjelu prosijte obje vrste brašna (ili samo glatko), napravite udubljenje i u njega stavite dignuti kvasac. Posolite rubove brašna.
Preostalo mlijeko i maslac zagrijte dok ne bude mlako, maslac se treba otopiti u mlijeku, pa ga zajedno s octom ulijte u udubljenje u brašnu. Ako koriste ulje, isto ga zagrijte s mlijekom. Tijesto zamijesite rukom.
Radnu površinu pospite sa 1 žlicom brašna, istresite tijesto i mijesite ga i gnječite zapešćem ruke 10-tak minuta dok ne postane glatko i elastično.
Tijesto se ne bi trebalo lijepiti za podlogu, a ako se lijepi, podlogu pospite samo sa 1 žličicom brašna. Kada tijesto upije brašno i ako se još uvijek lijepi, opet dodajte vrlo malo brašna dok se tijesto ne prestane lijepiti za podlogu.
Tijesto vratite u zdjelu i pokrijte odgovarajućim poklopcem ili prozirnom folijom. Ostavite tijesto na toplom mjestu da se diže dok ne udvostruči volumen, 1-2 sata, ovisno o svježini kvasca i temperaturi prostorije.

2.

Duguljaste kiflice za sendviče:
Dignuto tijesto pritisnite rukom da se ispuhne pa ga prevrnite na SUHU radnu površinu (nemojte ga mijesiti).
Razvaljate ga u krug.
Oštrim nožem izrežite krug na 8-10 trokuta. Svaki trokut valjkom razvaljajte u dužinu, pa motajte pritom istežući tijesto. Gotove kiflice još malo provaljajte do željene dužine.
Ako želite manje kiflice, tijesto podijelite na 16-20 trokuta.

3.

Kiflice slažite u tepsiju obloženu papirom za pečenje, dovoljno razmaknute. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se dižu.
Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 210°C, zatim smanjite temperaturu na 200°C i pecite još 5 minuta.

4.

Okrugle bublice:
Tijesto podijelite na komade težine 40-50 g. Svaki dobro izradite pa oblikujte u kuglicu glatke površine.
Stavite na lim obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite da se dižu.
Po želji, neposredno prije pečenja bublice po vrhu plitko zarežite žiletom.

5.

Oblik puža:
Tijesto podijelite na 15 komada pa oblikujte u kuglice. Zatim svaku kuglicu spljoštite i razvaljajte u dugu traku širine oko 10 cm. Rolajte pritom istežući tijesto. Dobivenu kiflicu provaljajte po podlozi da se stanji i izduži. Zatim kiflicu valjajte valjkom u dužinu da dobijete traku širine oko 3 prsta. Rolajte je pritom istežući tijesto u dužinu. Dobit ćete oblik puža širine oko 10 cm (sl.1).
Ako želite manja puž peciva, zarolano tijesto prerežite na pola (sl.2 i 3), prerezani dio ide prema dolje. Ako gornji dio jako strši, malo pritisnite prstima (sl.4).
Stavite na lim obložen papirom za pečenje, pokrijte krpom i pustite da se dignu.
Po želji, veća puž tijesta u komadu, neprerezana (sl.1), neposredno prije pečenja s gornje strane po dužini zarežite žiletom skoro do sredine. Pri pečenju će se rascvjetati.

6.

Ovo su samo neki od načina oblikovanja. Možete napraviti tanke valjčiće i vezati ih u čvor, plesti pletenice. Možete ih premazati mlijekom ili žumanjkom i posuti sjemenkama. Najljepše je vidjeti različite oblike u košarici.

  • Peciva(4)
  • Pecivo(3)
  • Slan-pciva(1)
  • Cool-isprobano(1)
  • Peciva-slana(1)
  • Bakeries-is(1)
  • Fina-peciva(1)
  • Ma(1)
  • DIZANO TIJESTO(1)

7

Krasna su ti peciva, a bome i slike. Hvala od srca 🤗

Draga, ova divna peciva su nam divno zamirisala jutro 🙂 . Oblikovala sam ih u tri različite forme, deo posipala susamom, deo ostavila bez posipa.

super, dočekala sam ih 👍 hvala 🤗

Ovako je ispalo drugima