Moj profil

Toblerone torta

61

Ova je isla jucer muzu za rodendan-e,on je poseban,sto se tice torti i kolaca...Ni pod razno vocni-daj puno putra i pudinga i da sam napravila onaj njegov rolat,on bi bio presretan! Al ja volim da miksam i isprobavam i tako je nastala ova ljepota...

Ova je isla jucer muzu za rodendan-e,on je poseban,sto se tice torti i kolaca...Ni pod razno vocni-daj puno putra i pudinga i da sam napravila onaj njegov rolat,on bi bio presretan! Al ja volim da miksam i isprobavam i tako je nastala ova ljepota...

Sastojci

300g brasna
100g gorkog kakao praha
300g secera
1,5 kasikica praska za pecivo
2 kasikice sode bikarbone
250 ml mlijeka
1 kasikica arome vanilije
125ml ulja
250ml kljucale vode
Toblerone krema
200g toblerone cokolade
200ml tekuceg slaga
Vanil krema
150g secera
2 vrecice vanil secera
2kasikice vanil extrakta
2 vrecice slaga u prahu
125g putra(mekog)

Priprema

1.

Biskvit sam pravila kao i radilica-pomjesala suhe sastojke,dodavala ih( prethodno ulupnim jajima ,mlijeku,seceru i vanili)naizmjenicno sa kljucalom vodom.Pekla sam sve zajedno i to 45 minuta na 180° i razrezala dva puta.Gornju kupolu,koja se nabusi iako ne podmazem stranice,sam odrezala i poravnala tortu(mozete taj dio iskoristiti za cake pop).Ispekla uvecer i u formi (26cm) ostavila da se ohladi ,pa pokrila krpom-nije se osusio,jako je socan i ukusan.

2.

Za vanil kremu sam skuhala puding dan prije sa svim sastojcima ,osim putra i slaga,koje sam dobro umutila sutra,prije samog mazanja torte.

3.

Ganache sam isto radila uvecer-zagrijem tekuce vrhnje(ovdje nije slatko)do vrenja,izlomim toblerone cokoladu i mjesam dok se ne rastopi.Ostavim preko noci na sobnoj temperaturi i prije zavrsavanja torte stavim u frizider.Tako ohladenu dobro umutiti.

U original kremi s interneta pise da u taj ganache ide i 20 g putra-nije uopce potrebno,nisam stavila!Ako cete stavljati,onda odmah u vruci ganache ,jer ako dodate u ohladeni,sve ce vam se zgrudvati.Ako zurite i nemate vremena da vam stoji preko noci,pripremite ga,stavite u zamrzivac oko pola sata i umutite-ako je potrebno,stavite slag ucvrscivac 3-4 vrecice(isprobala sam).

4.

Vanil kreme ima dovoljno i za namazati cijelu tortu pa cak i za gore ukrasiti ,samo sam u taj ostatak dodala jos 100g otopljene milka cokolade i namazala gore i okolo.

Posluživanje

https://www.coolinarika.com/recept/bloody-berry/?meta_refresh=1

Htjela sam praviti Bloody Berry,ali vocni dio i moj muz ne idu zajedno....Rado(radilica) hvala na inspiraciji i receptu,malo sam izvrnula tvoju tortu i dobila Toblerone.Pravim je uskoro u originalu,al za sebe i one koji vole vocno ;) ...

  • Torti(1)
  • Krema(1)
  • Rodjendanska-torta-san(1)
  • Torte(1)

10

Tocno Branka, tekuci slag koji se koristi i za ganage.Samo je ovdje u Njemackoj bez secera , a kod nas sa secerom .

68aeljka ako je to stavka iz toblerone kreme "tekući šlag" mislim da je vrhnje za šlag  🙂

Pozdrav, zanima me tekuće vrhnja, da li je to možda vrhnje za kuhanje. Hvala na odgovoru