Moj profil

Rosenkranz - karamel ruzice

124

Ruzice uvijene u karamel ruho........hrskave i socne u isto vreme , mirisljave .............ukusom i  mirisom i dekorativnim izgledom bice deo praznicne trpeze !

Ruzice uvijene u karamel ruho........hrskave i socne u isto vreme , mirisljave .............ukusom i  mirisom i dekorativnim izgledom bice deo praznicne trpeze !

Sastojci

Za testo
400 g mekog brasna
25 g svezeg kvasca ili 8 g suvog
2 kom jaja
2 velike kasike secera
kora limuna , malo esencije ruma i na vrh noza soli
100g putera sobne temperature
2 velike kasike secera
Za karamel
8 - 10 kasika kristal secera

Priprema

1.

U mlakom mleku otopiti kvasac i secer i ostaviti da nadodje . U posudu za miksiranje staviti deo prosejanog brasna , dodati malo soli , naribanu koricu limuna , rum i lako umucena jaja . Sve izmesati a zatim dodati nadosli kvasac i zamesiti testo dok se se ne utrosi sve brasno . Testo treba da je srednje tvrdo , glatko i elasticno . Ostaviti testo da se odmara 10-15 min , pokriti ga plasticnom foliom .

2.

Dok se testo odmara napraviti karamel . U serpi-modli koja se ne otvara staviti secer a onda ga na vatri otopiti dok se ne dobije karamel zute boje , paziti da karamel ne izgori .Kada je karamel dovoljno tecan pazljivo serpu okretati da karamel pokrije stranice serpe do pola . Ostaviti serpu na stranu da se karamel ohladi , u toku hladjenja on ce popucati ali to ne smeta . Precnik serpe je oko 23 cm .

3.

U manjoj ciniji izmesati puter i secer .

Odmoreno testo razviti na radnoj povrsini u obliku pravougaonika velicine oko 35 x 50 cm , premazati ga puterom , posuti samlevenim orasima i suvim grozdjem a onda uviti u rolat duzom stranom . Dobijeni rolat iseci na sedam malih rolata i njih poredjati po karamelu .Ostaviti testo da raste sat vremena na toplom mestu .

4.

Peci kolac u predhodno ugrejanoj rerni na 170 - 180 C oko 30 - 35 min. Kada je kolac pecen jos tako vreo pazljivo nozem ga odvojiti od stranica serpe a onda ga pazljivo prebaciti na tacnu pazeci da ceo kolac izadje iz modle .

5.

Kolac ohladiti i onda ga sluziti .

  • Ruzice(2)
  • DIZANO TIJESTO(2)
  • Testa-peciva(1)
  • Karamel(1)
  • Grozdjice(1)
  • Probala-mives(1)
  • Sočno(1)
  • Puzici(1)
  • Slatka-peciva(1)

42

Hvala svima . Lete vam puse  <3 

Čestitam!

Čestitam od❤️