Moj profil

Torta od sira i voća

122

Predivna torta sa podlogom od prhkog tijesta, kremom od sira i voćnim slojem i sve se skupa peče. Može se praviti sa svježim/zamrznutim voćem ili voćem iz kompota. Originalni recept je sa mandarinama iz kompota. (Nina)

Predivna torta sa podlogom od prhkog tijesta, kremom od sira i voćnim slojem i sve se skupa peče. Može se praviti sa svježim/zamrznutim voćem ili voćem iz kompota. Originalni recept je sa mandarinama iz kompota. (Nina)

Sastojci

Podloga od prhkog tijesta
120 g šećera
Krema
750 g svježeg sira sobne temperature (Mils, Zagrebački...)
200 g šećera
400 ml mlijeka
1 kiselo vrhnje 20%mm
100 ml ulja
Voćni sloj
2 male konzerve kompota od mandarina ili 450 g svježeg/smrznutog bobičastog voća
1 preljev za torte (za mandarine svijetli, za bobičasto voće crveni)

Priprema

1.

Tijesto:

U posudi pomiješati brašno sa šećerom i praškom za pecivo. Dodati maslac sobne temperature izrezan na listiće pa ga vilicom dobro utrljati u brašno, a potom prstima dok se ne stvore sitne mrvice. Onda dodati jaja i zamijesiti tijesto, samo da se sastojci povežu. Ako se tijesto i dalje mrvi i ne da povezati, dodati 1 žlicu kiselog vrhnja (uzeti od vrhnja namijenjenog kremi). Dobiveno tijesto omotati prozirnom folijom i spremiti u hladnjak na pola sata.

Kalup Ø26 cm namazati maslacem, posuti brašnom pa višak brašna otresti. Kalup razdvojiti.

Tijesto podijeliti na dva dijela. Jedan dio razvaljati između 2 prozirne folije u krug veličine kalupa. Skinuti sa tijesta gornji sloj folije pa pokriti dnom kalupa, namazanu stranu položiti na tijesto. Prevrnuti krajeve folije što je ispod tijesta preko dna kalupa da tijesto ne "bježi" pa sve skupa preokrenuti. Sada skinuti foliju. Stegnuti podlogu obručem.

Ostatak tijesta, koji će poslužiti kao bočne stranice torte, podijeliti na 3-4 manja dijela, od svakog napraviti valjčić koji potom treba razvaljati opet između 2 folije u dužinu, s tim da širina odgovara visini kalupa. Obložiti obruč kalupa; prstima umočenim u brašno spojiti trake međusobno u jednu traku koju se spoji sa tijestom na dnu kalupa.

Tijesto treba biti tanko, bez zadebljanja.

2.

Krema:

Sir miksati sve dok ne bude potpuno gladak i kremast (sir iz hladnjaka neće postići kremastu teksturu). Postupno dodavati šećer i miksati 4-5 minuta.

Zatim smanjiti brzinu miksera na najmanju, pa dodavati 1 po 1 jaje. Svako jaje dobro spojiti sa sirom prije dodavanja sljedećeg.

U kremu dodati puding (PRAŠAK), kiselo vrhnje, ulje i mlijeko. Kratko izmiksati da se dobije fina, glatka krema pa izliti na podlogu u kalupu.

3.

Voćni dio:

Mandarine iz kompota dobro ocijediti u cjedilu (staviti cijediti čim se krene sa pripremom torte), pa gusto poslagati po kremi.

Ako se koristi zamrznuto bobičasto voće, njega izvaditi iz zamrzivača neposredno prije stavljanja na kremu.

4.

Pečenje:

Tako pripremljenu tortu peći na 170°C 70-80 minuta. Po potrebi na sredini pečenja pokriti pek papirom kako rubovi ne bi izgorili.

Napomena:

Pećnicu ne otvarati tijekom prve polovine pečenja.

Torta će i nakon ovog dužeg pečenja biti "drhtava", tako treba biti. Izvaditi na žičanu rešetku i ostaviti na sobnoj temperaturi da se potpuno ohladi.

Tada preliti preljevom za torte pripremljenim po uputi na vrećici, počev od sredine torte.

Za mandarine ili drugo svijetlo voće koristiti svijetli preljev, a za bobičasto voće, crveni preljev.

Ohlađenu tortu ne vaditi iz kalupa. Pokriti prozirnom folijom ili prikladnim plastičnim poklopcem i spremiti u hladnjak. Foliju/poklopac pažljivo skidati da kapljice rose ne padnu na tortu.

Prije posluživanja, proći tankim nožićem uz rub kalupa i odvojiti tortu pa skinuti obruč.

Po želji ukrasiti slatkim vrhnjem.

  • Cheesecake(2)
  • Torte(2)
  • Kolači voćni(1)
  • Sir-slatko(1)
  • Ciz(1)
  • Cheese(1)
  • Vocan-torta-od-lilest(1)

23

mmmm.... primamljivaaaa...

Divna torta.

Drago mi je da vam se sviđa 🤗

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)