Moj profil

Torta od cokolade i badema

5

Ukusna torta bez brasna, gustina i secera (svekar je dijabeticar, pa moram prilagoditi).

Ukusna torta bez brasna, gustina i secera (svekar je dijabeticar, pa moram prilagoditi).

Sastojci

Kora od cokolade i badema
100 g putera
140 g tamne cokolade ili bez secera ili sa visokim postotkom kakaa
50 g natvia zasladjivaca
aroma ili korica narance (optional)
Kora od badema i narance
aroma narance, cimet
3 kasike Natvia
Krema
2 kasike Natvia
Ostalo
150 g malina
dve kocke tamne cokolade
marcipan, fondan, gumpaste cvijece

Priprema

1.

Otopite puter i cokoladu. Umutite cvrst snijeg od bjelanaca i zasladjivaca, dodajte zumanca jedno po jedno, zatim otopljenu smjesu cokolade i putera (aroma ili korica narance je optional) i na kraju umijesajte bademe. Pecite u dva poluloptasta kalupa namazana puterom i posuta brasnom na 180 stepeni. Peceno ostavite na resetci da se ohladi.

Za drugu koru umutite bjelanca i zasladjivac, dodajte zumanca, aromu narance, cimet i bademe. pecite na 180 stepeni u okruglom kalupu cija velicina odgovara velicini polulopti (kmoristila sam 6 inch kalupe).

Za kremu, umutite mascarpone, zasladjivac i vanilu.

Za slaganje torte, odsecite donji deo jedne polulopte da stoji ravno, gornju polovinu namazite kremom i po njoj rasporedite maline, poklopite korom od badema i narance, namazite kremom, rasporedite maline, i poklopite gornjim dijelom. Namazite okolo kremom i dobro poravnajte, pa stavite u frizider da se dobro ohladi i stegne. Utaknite u tortu stapice za raznjice da cvrsto stoji, i presvucite jednim slojem fondana ili marcipana. Na tanjir/podlogu za posluzenje nanesite malo rastopljene cokolade i stavite tortu pa vratite u frizider da se cokoalda stegne (tako vam se torta nece mrdati po podlozi), pa zatim ukrasite tako sto stavite vrh vaze od marcipana sa utaknutim gumpaste cvijecem i presvucite sve dekorativnim teksturama fondana.

Posluživanje

Ako vam se ne da fancy ukrasavanje, ispecite tri okrugle kore, pa slazite cokoladna-naranca-cokoladna, i cijelu tortu  prelijte cokoladnom glazurom i ukrasite malinama i/ili bademima.

  • Za dijabetičare(1)

1

Prekrasno, sve torte su toliko savršeno ukrašene i posebne, da se ponekad pitam je li na tortu stavljen neki gotov ukras, ali onda po receptu shvatim da je sve jestivo. Svaka čast!

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)