Moj profil

Lazanje bolonjeze

25 minuta
25

Ovo su upute za lazanje bolonjeze od moje žene. Pretpostavka je da je bolonjez umak već napravljen. Imam i svoj recept za bolonjez umak, opisan jednostavno i detaljno, na Coolinarki: https://www.coolinarika.com/recept/bolonjez-umak-34704c1e-6387-11eb-8900-0242ac120038

Ovo su upute za lazanje bolonjeze od moje žene. Pretpostavka je da je bolonjez umak već napravljen. Imam i svoj recept za bolonjez umak, opisan jednostavno i detaljno, na Coolinarki: https://www.coolinarika.com/recept/bolonjez-umak-34704c1e-6387-11eb-8900-0242ac120038

Sastojci

za
1 Bolognese umak
2 dcl mlijeka
2 pola kriške maslaca
300 grama Gauda sira
x kora za lazanje

Priprema

1.

Bešamel

Stavite kuhati 2 dcl mlijeka.

Kad je mlijeko već dosta zagrijano i zakuhat će za par minuta, stavite dvije, pola centimetra debele, kriške maslaca topiti u malu tavu ili lončić.

Sve sljedeće radi na laganoj vatri.

Kad se maslac rastopi, ubacite unutra jednu malu zličicu bijelog glatkog brašna i promućkajte malo sa mutilicom. Pustite oko minutu da se brašno malo proprži uz miješanje mutilicom.

Zatim uzmite mlijeko koje je prokuhalo i lagano ga dodajte u smjesu maslaca i brašna uz konstantno miješanje mutilicom. I na kraju dodajte prstohvat soli. I miješajte još dvije minute na laganoj vatri. Tako da lagano kuha.

2.

Slaganje lazanja


Uzmit tepsiju i po dnu stavite rjetko (tekuće) od bolonjeza ("sok" od bolonjeza). Ovo je da se ne zalijepi kora za dno tepsije.

Stavi koru na dno. Odlomite rubove da budu zaobljeni kao tepsija. I ostatak kore prema potrebi.

Po prvoj kori stavi gušći bolonjez pa prema gornjim katovima rijeđi. To je da se rijeđi bolonjez razlije na donje katove. Bolonjez stavite sa kevđijom/kacijolom/nađi hrvatsku riječ :) i rasporedite ga ravnomjerno sa žlicom.

Promiješajte bešamel jer se već napravila korica. Pokapajte ga po bolonjezu.

Na vrh stavite ribani gauda sir. Jer se gauda najbolje topi.

Ponovite isto još dva puta. Znači, kore, bolonjez, bešamel, ribani gauda sir. Da lazanje budu čvršće i manje se raspadaju, ako ste na prvi kat stavljali kore po dužini, drugi kat ih stavite po širini. I onda treći opet po dužini.To je da lazanje budu čvršće i manje se raspadaju. Po principu Lego kockica ;). I svaki kat stavljajte malo rjeđi bolonjez.

Znači, tri kata. Na najgornji kat stavite malo više ribanog gauda sira jer se onda napravi lijepa korica i ukusnije su i ljepše izgledaju.

3.

Pečenje

Pokrijte sa aluminijskom folijom tepsiju i pecite 20 minuta, na 200°C, pokriveno sa aluminijskom folijom. Nakon toga skinite aluminijsku foliju i pecite još 10 do 20 dok ne procijenite da je pečeno. Gotove su kad se sir na vrhu malo zapeče i lagano pocrveni. I stvore se male crvene lokvice vodice od bolonjeza.

4.

Savjet

Lazanje se mogu pripremiti dan prije, pokriti aluminijskom folijom i staviti u frižider i ispeći sljedeć dana. Biti će jednako ukusne, a sviježe i tople.

Posluživanje

Nakon što se ispeču lazanje, pričekajte 5-10 minuta da se malo stvrdnu jer ce se inače raspadati tokom rezanja i stavljanja na tanjur.

  • Classic(1)
  • Lazanje-bolonjez(1)
  • Lazanje-bolognese(1)
  • Klasicne-lazanje(1)
  • Lazanje(1)

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o receptu i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)