Moj profil

Dizana savijača sa sirom

70 minuta
214

Dizano uvijek prolazi kod nas...a kod Vas???

Dizano uvijek prolazi kod nas...a kod Vas???

Sastojci

za
tijesto;
oko 60 dag brašna
5 dag šećera
300 ml mlijeka

Priprema

1.

Brašno uspite u zdjelu pa dodajte sol.U sredini napravite udubinu,pa u nju uspite kvasac sa šećerom i malo mlačnog mlijeka.Prekrijte krpom ,pa nek se digne kvasac na toplom.

2.

Zatim dodajte otopljeni maslac,preostalo mlijeko i žumanjke.Izradite glatko tijesto i ostavite na toplom da se digne(oko 40 minuta).

3.

U međuvremenu pripremite nadjev tako da pomiješate sir,jaje,grožđice i vanilin šećer.Podijelite tijesto na 2 dijela i svaki razvaljajte na debljinu 1 cm.

4.

Premažite razvaljano tijesto sa nadjevom od sira pa zarolajte(krajeve tijesta spojite da vam nebi izlazio nadjev tijekom pečenja).

5.

Savijače stavite u veliki lim od električne pećnice i premažite razmućenim jajetom.Pospite listićima badema pa pecite oko 30 minuta na 180 stupnjeva.

Posluživanje

Recept je iz časopisa "Čarolija okusa"....

  • Dizano-sa-sirom(2)
  • Strudla-sa-sirom(2)
  • Štrudle(2)
  • Za-praviti(1)
  • Kolac-probati(1)
  • Savijače(1)
  • DIZANO TIJESTO(1)
  • Guzvara(1)
  • Germteig(1)

18

U subotu sam ovo napravila: 2 vanilin šećera na pola kile sira – to je totalno i skroz neslatko. To se stvarno jede tako neslatko??? Moja baka je to radila, ali ja to nisamnikadjela jer mi se gadi sir u kolačima, ali njezino definitivni nije bilo neslatko.

Nije kiselo, jer sir nije kiseo – ali je fakat totalno neslatko. Doma me pitaju jel sam zaboravila staviti šećer u nadjev. Jesi li ti zaboravila napisati šećer među sastojcima za nadjev??? Onih 50 g u tijestu se niti ne zna. Mama mi je dala sad svoj recept, ona na 400 g sira stavlja 200 g šećera + 1-2 vanilin šećera (tako piše). Sad gledam i jedan drugi recept, na 300 g svježeg sira ide 150 g šećera – to je meni logično. Na pola kile sira trebalo bi ići minimalno 250 g šećera,a ne 2 pišljiva vanilin šećera iliti 20 g. jesi li možda umjesto 2 vanilin šećera mislila na 200 g vanilin šećera??? Znaaaaaaam, da danas je popularno to nekakvo zdraaaaavo„slađenje“ hrane pomoću suhog voća, ali nije dosta 50g grožđica, trebalo bi ih barem 200 g da to možda ne bi bilo neslatko.

Mogu ja to odozgo do mile volje posipavati šećerom u prahu, on se ionako samo praši na sve strane i omakne s kolača.

Odlican recept.. hvala! Tijesto se tako lijepo i lagano mijesi

Predivna savijača, ja sam je pekla u dva duguljasta kalupa i zato mi se peklo duže, ali znam da ću drugi put peći ovako jer se prije ispeče, manje isuši i daleko je ukusnije. Nisam slikala jer su dani tmurni, zato drugi put sigurno, pozdrav Đurđice👋