Moj profil

maslanica sa piletinom

60 minuta
67

ovaj recept sam dobila od moje prijateljice,stari je a novi na ovaj nacin maslanica,jako ukusno i sem salate nista netreba.

ovaj recept sam dobila od moje prijateljice,stari je a novi na ovaj nacin maslanica,jako ukusno i sem salate nista netreba.

Sastojci

za
500gr brasna
vegeta

Priprema

1.

zamijesiti tijesto od brasna,jajeta ulja i soli,

2.

od tijesta napraviti dvije jufke .

3.

nauljiti tacnu,na nju staviti jufke i njih pouljiti i pokriti svaku posebno sa providnom plasticnom folijom,neka odstoji 20 minuta do pola sata

4.

piletinu puljiti i prziti u tavi didajuci pomalo vode,posuti sa vegetom

5.

razviti jufke,i sloziti jednu preko druge,ispeci  ,ispecenu maslanicu preliti sa zaljevom od dvije case vode i prstohvat soli i jednom kasikom ulja.

6.

gotovu maslanicu prekriti sa piletinom i preliti sa sosom od piletine

7.

ko voli moze i preliti sa pavlakom.prijatno

  • Piletina(3)
  • Maslanica(2)
  • Meso-piletina(1)
  • Pite i savijače(1)
  • Maslenica(1)
  • Piletina-tijesto(1)

29

Pravim na slican nacin, jednom sam vidjela kako to svekrva radi jer se u nasem kraju takva maslanica ne pravi. Izgleda odlicno i vasa ali za intenzivniji ukus ja kuham pile u vodi i zacinima, pile posle kuhanja stavim onako citavo da porumeni a tu vodu procijedim i njom zalijem maslanicu i po toj zaljevenom maslanicu to pile. Prizor je prelijep. Jufku potkuham kao za obicnu pitu i ne stavljam ulje niti je uljim da bi se brze prosusile. Kad se prosusi kao za baklavu rezem i redam list po list i premazujem uljem. Pitu pecem dok ne porumeni i dok se malo ne isusi jos u rerni . Kad se zalije ona nabubri, naraste i posto je prosusena kasika sama ide kroz nju ☺️ Ispecena maslanica se moze i ispeci pa ostaviti koji dan, a kad je hocete posluziti radite samo dio s piletom i zagrijete je i onda zalijete. Idem je pravit

Hvala vam na lijepom komentaru👋

Ovo mi extra izgleda,jedvaaa cekam da pravim! 🙂