Moj profil

TORTE

90 minuta
5

Ovo su torte koje svi obožavaju, jednostavne, ništa komplicirano, čvrste i možete ih oblikovati kako želite

Ovo su torte koje svi obožavaju, jednostavne, ništa komplicirano, čvrste i možete ih oblikovati kako želite

Sastojci

za
Za biskvit:
10 jaja
1 vanil, limun ili rum šećer (zbog arome)
1 dcl ulja
malo mlake vode
Za kremu (1 doza):
6 jaja (žutanjci)
250 gr šećera
250 gr margarina
100-200 gr istopljene čokolade za kuhanje za čokoladnu kremu
hole (slatko vrhnje) prema potrebi
2 dcl kuhanog čaja od kamilice i malo ruma u njemu za vlaženje kora, da torta bude sočnika

Priprema

1.

KOLIČINE SU ZA 1 BISKVIT I 1 DOZU KREME. SLAŽETE KOLIKO VAM JE POTREBNO

Biskvit:

Umutiti jaja (žutanjke)  sa šećerom pjenasto, bjelanjke umutiti posebno dok ne postanu čvrsti. U žutanjke s šećerom  dodati 1 vanilin šećer (može i rum šećer ili limun šećer Podravka),  1 dcl ulja, malo mlake vode, prašak za pecivo i brašno. Sve sastojke umutiti u biskvit, peći u velikoj tepsiji od pećnice na 175C. To je recep za klasični žuti biskvit.

Za crni biskvit također koristim sve isto ali količina brašna se smanjuje za 1 žlicu i stavljam 2 žlice kakaa. Znači 8 žlica brašna i 2 žlice kakaa.

Za biskvit sa orasima također stavljam 8 žlica brašna i koje 4-5 žlica oraha, lješnjaka, badema ali u  takav biskvit  stavljam samo 1-2 žlice ulja jer su orašasti plodovi masni sami po sebi.

2.

Za kremu:

od 7 dcl mlijeka odvojiti 2 dcl u tome izmutiti 6 žutanjaka, 2 pudinga od vanilije i 250 gr šećera. Smjesu ukuhati u preostalih 0,5 lit. mlijeka kao puding. Kuhati da bude gusta. Ohladiti. Ova krema nije previše slatka jer ja ne slažem preslatke kreme. Kada se krema ohladi u nju dodati 250 gr markarina razrađenog i onda dodati još šećera ali u prahu  prema želji ako vam je potrebno. U takvu gotovu kremu dodajem 100 - 200 grama rastopljene čokolade za kuhanje. Uvijek slažem duplu smjesu kreme, odnosno ovisno o veličini torte, tako da u pola smjese dodam čokoladu za čokoladnu kremu, a drugi dio kreme ostane od vanilije. Znači ovo je recept za čokoladnu i vanilija kremu.

3.

Ove gore torte su rađene od žutog i bijelog biskvita, a od ostataka, odnosno obreski napravila sam još jedan red kao biskvit pomješajući biskvitne ostatke, 4 žlice pekmeza od marelice, a može i neki drugi, rum i kremu kojom je torta filana. Dobi je se kremasta masa ali ne smije biti previše kremasta već toliko mora biti vlažnosti da se da posložiti po kremi ili biskvitu da izgleda kao još jedna kora. Daje torti posebnu aromu. Smjesa ispadne  kao za rum bombu.

4.

Torta se znači filja crni biskvit žuta krema, žuti biskvit čokoladna krema, ja sam na tortu barbika stavila i 1 red petit keksi namočenih u mlijeku i malo ruma, pa opet žuta krema, crni biskvit. Od biskvitne smjese pekla sam kore, tako mi je lakše nego razrezivati biskvit. Torta Barbika je rađena od ukupno 40 jaja. Bjelanjke koji su mi ostali od kreme s njima sam mutila drugi kolač šamrole, šampite, ili bijelu roladu čiji sam biskvit radila samo od bjelanjaka.

5.

Ukrašene su holeom i ostatkom kreme. Za kreaciju treba uključiti maštu. ja uvijek imam neku sliku pred sobom, a od ostataka biskvita, kreme, bjelanjaka, uvijek kombiniram neki biskvit ili nešto tako da iskoristim sve sastojke. 

Posluživanje

:Ovo su velike torte rađene za prigode gdje je bilo oko 40-50 ljudi.

  • Decor(1)
  • Torta(1)

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o receptu i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.