marianos napisao/la:
Ja sam prije nekih 6 godina išla na fitness gdje je bio princip vježbanje sa osobnim terenerom.Radio je grupu po troje ljudi.I taj moj trenrer živi u zoni ono godinama.I dok sam ja vježbala kod njega puno toga sam znala al totalno kako su godine prošle zaboravila sma jer nisam u toku,naravno.S obzirom da čovijeku je zona je način života on je zonu promovirao.I njegova tvrdnja je da je prehrana najbitnija a tek onda vježba.Što je i logično.Ja osobno nisam onda se bila odlučila na striknu zonu,al moja frendica je.Ona je izgledala atomski..uz takav režim prehrane i tri puta tjedno fitnessa sa osobnim trenerom.Za 3 mjeseca žena je bila komad..a imala je viška sigurno 12kg.Za trenera ne moram ni reći da izgleda jaaaako dobro.
Kontaktirala sam ga pa sam baš pitala za protein koji je dobar..on kaže WHEY protein.Kod nas se on u Osijeku prodaje u jednoj biljnoj ljekarni.Eto ako kome znači šta ta informacija,ja ću si taj kupiti.
Senad?
Btw. Wasa delikatess, nju kupujem:
http://www.wasa.com/en/wholegrain-gallery/#/en/wholegrain-gallery/products/crispbread/delikatess/
1 komad ima 6g ugljikohidrata te zanemarivih 1g P te 0,1g M, sto znaci da u 1UH ide 1.5 pločica.
Ako moze i meni recepti na mail: tdugalic@gmail.com
Hvala
evo citam vec danima i konacno sam sve procitala.... cijela jedna godina je stala na manje od 4 stranice nadam se da ce forum ipak malo zivnuti
placica dosla, malo sam napunila frizider i od sutra napokon krecem
nasla sam par starih recepata stavim ih kad uhvatim malo vremena, jedan od njih su i proljetne rolice pa vjerujem da ce biti zainteesiranih
hajte zdravo, idem radit! a vi piiiiisiiiiiteeeeeee
gledam malo prije ovaj svoj post na kompjuteru i ucini mi se da ovaj moj huggie pokazuje srednji prst
uglavnom, rucak spreman za sutra i jeeedvaaa cekam!!!! u biti, sad kad se sjetim kako mi je lijepo bilo u zoni i kako sam super izgledala, stvarno mi nine jasno zasto sam prestala...? sad sam i dragoga uspjela nagovoriti da se uzonira
moj dorucak mora biti na zlicu, inace ne mogu jesti tako da za dorucak imam 4 zlice musli s 2 zlice pp i 2dl mlijeka. memi je to super dorucak i uvijek mi je tocno uzoniran ali me glad uhvati vec za 3 sata, ne znam gdje grijesim?
za rucak / marendu na poslu imam slatko-kisele paprike, svjezi sir i malo zelene salate a poslije pola jabuke da dopunim U. sutra stavljam recept, komplicirano mi ovako s mobitela.
kupila sam u plodinama oljustenu zob, kako vi od toga pripremate kasu? htjela bih ju probati uvesti za dorucak jer su musli losi U. hvala!
Bok cure :),
ja sam stari zoner,ali novi povratnik:).Više od četiri godine nism bila u zoni i naravno danak su nakupljnih 10 kg viška. Posljednjih 10 dana sam u zoni i baš sam sretna što sam se opet uspjela vratiti i postati zadovoljna sobom:). Za sada kile još ne idu dole već imam osjećaj da se koji centimatar smanjio ali otom potom....
Doručak mi je uvijek standardan 2,5 U zobenih pahuljica i 0,5 U čokolade za kuhanje kuhanih i 1 dcl mlijeka i 1 dcl vode. 3P popijem u proteinima i dodam 9 lješnjaka ili badema za masnoće. Moram priznati da me ovaj doručak drži dobrih 4-5 sati. Danas će biti ručak 10 dkg piletine i Maneštra od bobića iz knjige. Za međuobrok će biti energetska pločica iz DM-a(imaju neke nove sa 32% proteina i cijela pločica ima 21g U,14g P i 4,7 g M),ja računam da je pločica 2 bloka UPM pa pojedem pola za međuobrok ako sam na poslu.Večerica će biti zonske palačinke koje obožavam.
Eto:),nadam se da ćemo se od sada družiti jer prije 4.godine ovaj forum me održavao na životu:),i skunula sam tada poslije poroda 18 kg u 5 mjeseci.
jeej, netko se vratio :)!! vec sam mislila da ce se forum pretvoriti u moj osobni blog heheh. ja sam dobro pocela ali sam onda dosla na posao a kolegici rodjendan i donijela je hrpu kolaca, sira, salame... kako da joj kazem jadnoj da ne bih nema veze, za rucak se vracam in da zone
Svakako cemo se druziti;).
hajde da dam svoj doprinos u obliku recepta za slatko kisele paprike... recept je inace od Gordon Ramsaya, samo sam ga uzonirala (ukupno 10U 10M, ja dijelim na 3x3UM ili 2x3UM + 1x4UM):
dobro zagrijati veliku teflonsku tavu i na nju sipati malo ulja. kad se ulje dobro zagrije da se skoro pocne dimiti, baciti paprike narezane na trake (moja tava je tolika da mogu peći 3 paprike istovremeno). tava mora biti toliko zagrijana da paprike cvrce cijelo vrijeme, ne smiju se dinstati. nakon par minuta kad se paprike speku posoliti, popapriti i posuti jednom zlicom fruktoze, dobro promijesati. od fruktoze se paprike sjaje i pojaca im se boja. kad se malo smeksaju i puste sok, preliti s 2-3 zlice octa i ostaviti da krcka par minuta dok ocat ne iskuha. ponoviti postupak s ostatkom paprika. gotove paprike preliti s ostatkom maslinovog ulja. cinit ce vam se dosta intenzivan miris ali kad se paprike ohlade i ocat se ublazi pa paprike imaju okus kao salata zacinjena octom.
stigla danas zona za zaposlene, u algoritmu je s postarinom oko 50 kuna. jedva cekam doc doma da ju procitam :). danas strogo uzonirano, uspjela sam ne pobrkati blokove sto mi je inace obicaj prvih tjedan dana heheh
ovdje nista novo koliko vidim... da prijavim - dorucak zobena, pp, jabuka i bademi, marenda pomidori, tuna i jabuka a vecera gulas iz kuharice i palenta. sad mlijeko i na spavanje :). sutra oradice i blitva za rucak, jedva cekam
Vikend je prozujao kako tako ;),a danas doručak klasičan sa zobenom i pp,ručak prazna juha,meso iz juhe + povrće(moram priznati da me nije baš dugo držalo sitom),večera meni za gušt sir i vrnje sa špekom + integralni tost. Za međuobrok 1Pi M sira Ribanca i mandarina za U.
Nisam nešto maštovita,ali mi se nije nešto spremalo...
E da,i mislim da sam danas nakon 2 tjedna zone vidjela 1 kg dole:))),centimentre ne znam jer se nisam prije mjerila....i dalje živim u nadi :)))
Nautical kako je kod tebe?
a onako... od subote popodne do ponedjeljka smo bili okolo pa mi propala zona ali sad nastavljam dalje istim ritmom
bok svima, uzoniranima i onima koji se pokušavaju uzonirati
morala sam se javiti! sa zonom sam počela prije nekih 3 tjedna. sasvim slučajno. na jednom drugom sajtu je jedna cura spomenula zonu, pa sam je pitala kako to funkcionira. savjetovala mi je da pročitam searsove knjige. mislila sam da ću ih samo pročitati, informacija radi. i to je to. međutim, toliko me je to sve zanimalo da sam se počela hraniti tako.morala sam se uvjeriti
krenut ću prvo od svojih mjera i vježbanja. visina: 163 cm, težina: 54 kg (krenula sa 56-57), body fat: ne znam koliki je sada, krenula sam sa 24%. dakle, vidi se da sam izgubila neka 2 kg u neka 3 tjedna. zaista ne znam točan datum, ali mislim da je tako nekako. vježbam po nekom programu 5 puta tjedno, jedina oprema su utezi. ako nekome treba link, poslati ću mu vrlo rado. moj glavni i (tada) jedini cilj je bio skinuti salo sa trbuha i s bokova. salo se malo smanjilo, vidim to. a ono najvrjednije što sam dobila prehranom u zoni je to što mi je nadutost prestala. odnosno, smanjila se na minimum!! gotovo da je više nema. ovo mora definitivno biti od zone jer ne može biti od vježbanja, vježbala sam i prije. ništa drugo u životu nisam promijenila, tako da vjerujem da je to od smanjenja UH. preporodila sam se. to je toliko predivan osjećaj da vam ne mogu opisati
sorkač što sam se raspisala! krenula sam s čitanjem ove teme, a nikako da uhvatim vremena i pročitam sve, dosta posla imam ovih dana.
još samo da kažem da se ne držim onih 11 blokova, to mi je malo. jedem 14 ili 15. kako kada. evo mog doručka za sutra:
70 gr ananasa (1 U)
48 gr zobenih (3 U)
200 gr posnog (4 P)
12 badema (4M)
međuobrok 1:
dva komada kolača (muffini od 5rovicke) - 2 UPM
međuobrok 2:
200 gr jogurta, 4 kikirikija - 1 UPM
nadam se da će ova tema zaživjeti, radujem se vašem javljanju i vašim iskustvima!
dobrodosla
ako te sta zanima, samo pitaj. ja sam isto nekih 3 tjedna u zoni i isto kao prvi put - vaga ne pokazuje nista ali ljudi primijecuju da sam smrsavila. ali mi se i zdravlje poboljsalo sto mi je bilo primarno. mada se ne drzim bas pobozno, bar jednom tjedno imam "odmor"
hej, nauticat, hvala
danas sam baš pokušala čitati temu o zoni od početka. nemoguće, more je toga, pa sam opet naišla na dio koji sam čitala neki dan ! vidim da ima otvorenih nekoliko i ne mogu naći početak. a htjela sam vidjeti tuđa iskustva i recepte, sve po redu...vidim da se u ono neko vrijeme spominjala neka baza od 50 recepata. ne koristim proteine u prahu, pa sam ograničena u korištenju recepata. a ima mi tako super prijedloga...
super je što i nakon brljanja samo pojedeš jedan uzonirani obrok i nazad si
kako se kreće sastav onog sira u trokutićima? to je vjerojatno puno masti, ha?
vidjela sam sada recept monalise1 za paštetu od tune, moram probati!
jel izašla koja coolerica sa zonskim receptima?
uhuh, ajmo od pocetka... odi na forum dijete i mrsavljenje, prebaci se na zadnju stranicu pa citaj prema prvoj, zona ti je arhivirana po mjesecima. ja sam nedavno krenula citati i izvukla hrpu recepata a tek sam negdje na 2008.
kad dodjem do kompa mogu ti poslati na mail. ne znam za sir ali ako mislis na zdenka sir, u hrvatskoj kuharici u zoni imas recept za buhtle sa sirom i sunkom pa baci oko koliko trokutica je 1 blok. mislim da nema takve coolerice, trazila i ja :)) bas danas gledam recept iz kuharice za manestru i pise 240 grama crvenog graha 4U a u 1 blok ide 15 grama pa ne razumijem...
hej, nauticat! nas dvije same ovdje
upravo sam danas krenula tako, odozada i čitam redom...mislim da ću se izgubiti. vidim da nečiji postovi fale, valjda su to ljudi koji su obrisali svoje profile, pa time i postove. reci mi, zašto se teme zatvaraju i otvaraju nove ako je ista tema-zona?
bilo bi mi jako drago da mi pošalješ mailom, bila bih ti jaaako zahvalna ja još uvijek jednostavno slažem jela. od recepata iz knjige sam isprobala palačinke i mislim da je to to. super su!
sastav sira ću pogledati u trgovini kad budem išla idući puta, baš me zanima. znaš, kada nisam baš sigurna oko nekih namirnica ili mi se čini čudno, čačkam po netu i tražim vrijednosti. pa si uzmem neku srednju. mislim da je tako najpametnije. planirala sam si to napraviti za sve namirnice koje koristim, ali mi je to jaaaako puno vremena, kojeg trenutno zaista nemam. najbolje je kad je nutritivna vrijednost na staklenci/konzervi/pakiranju i ajdbok! onda barem znaš. ovako, kemijanje. gledala sam tako i za slaninu - gredelj kaže da je protein. ??? wtf? pa u mojoj slanini ima više od 50% čiste slanine (ček dis aut: http://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/Tablica-kalorija.aspx). ne znam. ne koristim je toliko često, al ono, volim znati.
kako stojiš sa svojim menijem? imam osjećaj da jedem previše sira a sad razmišljam o kupovini proteina, vidjela sam danas u dm. dugo sam se tome opirala. nekako mi to baš nije...šta ja znam, želim bez dodataka. ali fali kod nekih deserata. a obožavam ih!!
joj, moram i ove sve postove pročitati od početka, da te ne pitam nešto što si već pisala
pozić, vrijeme je za spavanje (u biti, prošlo je prije sat vremena )
da, same nas 2... baš gledam ostale dijete kako se ekipa raspisala a ovdje nikoga. valjda po onoj - fuj to, to je zdravo
nemoj mi slaninicu u masnoće trpat, neću ju smjet ni primirisat , ovako upravo jedem maneštricu s pancetom heheh. velika većina namirnica u sebi sadrži barem minimalnu količinu masnoća pa ti je 1 blok M samo 1,5 gram. isto je i s pancetom, računaju se samo proteini ali onda ne dodaješ masnoće u hranu jer ćeš unijeti masnoće iz pancete. mene više zanimaju one greške u knjizi... recimo, 1 U fažola je 15 grama a u receptu za maneštru piše "240 grama fažola=4U"?? ja sam stavila 4 x 15 jer sam našla na netu da je to točno. .. neki dan sam kupila smrznuti špinat i nisam znala kako ga uzonirati. oni ga smrznu skuhanog a na deklaraciji piše da ima tipa 9 grama proteina i 2 grama ugljikohidrata na 100 grama. šta ne bi to trebo biti ugljikohidrat??? i tako.... luda sam
piše u receptu 4 trokutića sira - 2,5 proteina, znači svaki trokutić ti je oko 0,5 P
ja ti se hranim isto kao prije samo sve važem prije kuhanja. obično kuham 4 porcije po 3 bloka i kad skuham podijelim na pola. 1 polovicu sebi podijelim na 2 obroka a drugu dragi jede koliko je gladan.
meni je proteinski prah ok, jedem ga ujutro uz musli ili zobenu i eventualno stavim u neke muffine ili kolače ali se trudim staviti svjeći sir umjesto praha. ako ništa drugo, dobijem na količini
vidjela sam da ove "iskusne" zonerice namirnice kojih nema u knjizi provjeravaju na nutritiondata.com samo moraš prebaciti količinu u 100 grama jer je defaultna 1 šalica ili tako nešto. pošalji mi mail na pp pa ću ti poslati recepte koje sam skupila do sada. mislim da nemam puno do kraja pa sam baš danas mislila završiti, onda bi ti sve skupa poslala
zašto zatvaraju teme....? ne znam, ja sam sebi nekako uvrtila u glavu da kad neka tema zamre ode u arhivu i onda ju podijele po mjesecima, ali možda i griješim
e, pa najteže ljudima pada jesti zdravo i nedajbože vježbati uz to a zaista nije teško zdravo jesti i ostati sit. pa i slastice se mogu uzonirati! zona, ustvari, nije jako veliko odricanje. fino se tu papa!
pogledaj u knjizi str. 100. ondje piše da je 1 blok sirovog graha 16g, a onog iz konzerve je 1 blok 60g. po toj računici je u knjizi sve ok samo se ne misli na sirovi nego kuhani grah, odnosno ovaj iz konzerve.
baš sam malo prije gledala recept za neku tortu (u knjizi). piše da je 25g brašna 1 blok. to meni ne vrijedi, za brašno mi je 1 blok jednak 15 g i to je u knjizi, u tablici tako. gledala sam na netu u jednoj tablici i tamo ispadne da je 1 blok 13g. kad radim nešto po receptima iz knjige, držim se sastava na kutiji/pakiranju proizvoda ili nekog prosjeka pronađenog po tablicama na netu ili tablice iz knjige (ako mi nije sumnjivo). tako da sve ovisi, kako kad. al ću definitivno sve često korištene namirnice posložiti na papir i pisati koliko koje treba za 1 blok jer ovako stalno prčkam po knjizi, računam svaki dan jedno te isto jer ne mogu upamtiti. taj popis ću zalijepiti u kuhinji i bit ću brža i bit će mi lakše... a najdraži mi je posni sir od zdenke, 100g je 2 bloka i mirna bosna!
za špinat i blitvu ti je kod mene skoro pa otprilike. gotovo sam sigurna da pojedem između 0,5 i 1 blok, pa tako i računam, kako mi se kad učini količinski. piše u knjizi da je 1 blok špinata = 2 šalice. to je stvarno puno količinski. mislim da to ne možeš pojesti uz ostatak ručka. a ne vjerujem da ga jedeš samog a to što piše na pakiranju od špinata mi se čini totalno netočno. sad sam pogledala po netu i na dva mjesta sam našla da kuhani špinat ima oko 2 g/100g i U i P! ajd sad to objasni naspram deklaracije koju imaš na pakiranju.
ako ćemo nekom logikom, recimo da u te dvije šalice (po knjizi) u kojoj ima 1 blok UH težinski vrijedi oko 400g. što na kraju zaista daje blizu 9g UH. na 100g imaš 2g UH, na 400g imaš 8g UH i to je blizu 1 blok. mislim da se proteini u ovom slučaju mogu zanemariti po onom principu da su oni u povrću zarobljeni. ima tu dosta upitnika...
dragi, tj sveti nikola , mi je kupio proteine, tako da ću ih početi koristiti. ali samo u nekim receptima da nadopunim P ili u doručku, kad mi ne bude odgovaralo da jedem sir sa zobenima...jer nekad mi baš odgovara pojesti količinski manje hrane, pa mi mojih 4 bloka zobenih i sira zaista dođe too much
. brate, da se tri osobe najedu
jel se kod masnoća držiš tablice iz knjige? 3 masline/6 kikirikića/ 1/3 žličice ulja = 1 blok. ja se držim toga. kad pijem jogurt od npr 0,5%m.m., onda računam i tu masnoću onako kako piše, a dodajem ekstra masnoću (kikiriki najčešće) toliko da nadopunim do punog bloka.
pošaljem ti mail adresu na pp.
pozdrav
ajoj masnoca.... ja ti se toga drzim samo kad jedem nesto nemasno pa moram dodati, inace stavim maslinovog koliko sam stavljala i prije i uopce se ne opterecujem. jedino sto sporije mrsavim ali se ni ne krecem dalje od auta
pa moze biti i zbog toga. ako ti je primarno smrsaviti onda pazi na masnoce ali ja masnocu u jogurtu od 0.5% mm ne bi ni racunala nego bi uzela masnoca u punim blokovima. npr za medjuobrok jogurt + 3 badema. ja ti osim masnoca i pomidora (imam ih skoro svaki dan za rucak/marendu na poslu pa vec znam) nista od oka, kad pokusam od oka pa stavim na vagu, obicno ispadne da sam fulala bar za 0.5-1 blok
dobila poruku, jednog dana ti posaljem i mail
pozdravi sv. nikolu i reci mu neka prenese djeda mrazu da sam pri kraju s proteinima
hehe, ista stvar i kod mene! računanje na foru "otprilike" i "odoka" je fulanje +-1 blok. ako ne i više
da se mene pita, ove godine djed mraz bi došao samo kod mene, baš imam puno želja
koje proteine kupuješ?
cure, pozdrav svima!
nisam nova u zoni, ali sam vec jaaaaako dugo izvan nje
čudi me ovako slab promet, ja sam uredno pratila forum (mada osobno nisam baš bila aktivna) u doba SaraEme i 5rovicke a onda si imao 3 dana čitanja ako propustiš jedan dan na forumu.
uglavnom, odlučila sam opet u zonu jer mi je to jedina "dijeta" do sada koja mi je odgovarala. frižider mi je prazan, a ni u novčaniku nije bolje stanje pa krećem od sljedeće plaće
, znači najkasnije idući tjedan.
vidim da ima dosta novih zonerica pa da podijelim svoje iskustvo... ja sam nakon cca 3 mjeseca u zoni izgubila samo 2-3 kile na vagi ali sam se skoro prepolovila, počela sam nositi robu koja je godinama stajala u ormaru za "kad smršavim". preko tjedna sam se držala zone ali nedjeljom imamo obiteljski ručak pa ne mogu tjerari mamu da kuha za njih 7 jedno a za mene da važe i izdvaja, tako da je nedjelja uglavnom bila dan "odmora". naravno, uz pripadajuće kolače
. uostalom, i dr. Gredelj u knjizi kaže da se smije griješiti
. prvih tjedan-dva sam imala problema, negdje bi fulala u izračunu, 3 dana bi bila konstantno sita i prisiljavala se jesti pa 3 dana umirala od gladi, ali s vremenom se organizam naviknuo. nakon tih tjedan-dva prilagodbe, nisam imala iznenadne želje za čipsom ili čokoladom koje inače imam 2 puta dnevno u najmanju ruku. čak se nisam odrekla ni svoje kave s 2 žličice šećera jer stevia i splenda su mi odvratne a kavu obožavam. ali sam se trudila onda taj šećer uračunati kao jedan blok U uz marendu/ručak na poslu i popila bih kavu odmah poslije jela.
na početku (oko mjesec dana, mislim i manje) sam se držala strogo hrv. kuharice u zoni dok se ne naviknem, a onda sam počela kuhati stvari koje sam inače kuhala samo bi ih prije uzonirala. onda sam većinu toga znala napamet pa imam možda par recepata, ako ih nađem napisat ću ih ovdje. mene isto zanima ako netko od vas ima ovih 50ak recepata koji se spominju na forumu da podijeli?
ja sam krenula u zonu jer nisam imala običaj jesti više puta dnevno nego bi bila na kavi od 6 ujutro do cca 5 popodne kad bi došla doma i prejela se od silne gladi a zona me natjerala da jedem redovito. sada imam dosta kila za skinuti, ali onda sam imala možda 7-8 kila viška pa mi to nije bio neki prioritet. dok sam bila u zoni, alergije su mi skroz prošle (a alergična sam na skoro sve) i sad, nakon 5-6 godina što nisam u zoni, jako rijetko imam napade alergije. za one koje su u zoni radi kilaže - obavezno uzimajte omega3, primijetila sam da sam puno brže mršavila kad sam ih pila nego kad ih nisam pila i ne opterećujte se vagom, meni se na vagi skoro nije ni primjećivala razlika. e, i sredio mi se tlak, inače sam niskotlakaš!
uh, al sam se raspisala..... idem sada čitati malo unazad da vidim koje ste nove recepte pripremile