Moj profil

Sitost na dlanu

Kako ne bismo ovih dana preporučene unose hrane iz raznih skupina brojali raznim posuđem ili vagama, postoji jednostavan način da računamo unos putem našeg dlana.

U nutricionizmu kada govorimo o pravilnoj prehrani vrlo često govorimo o skupinama hrane i veličini serviranja odnosno porcija određene skupine hrane kao i njihovom preporučenom broju za konzumaciju tijekom dana. No što zapravo znače serviranja hrane, skupine hrane i koliko čega tijekom dana možemo pojesti?

Hrana se može dijeliti u skupine prema različitim čimbenicima pa ćemo tako negdje naći da postoji 5 skupina, negdje 6, a negdje 7 – sve ovisi o izvoru informacija. Mi se vodimo prema podjeli Američkog Dijetetičkog Društva (ADA) koje hranu dijeli u 6 skupina:

  1. Voće
  2. Povrće
  3. Žitarice
  4. Proteini
  5. Mliječni proizvodi
  6. Ulja i masti

Unutar svake skupine hrana, odnosno pojedine namirnice koje su dio skupine, prikazuju se kao serviranje te se preporuke o pravilnoj prehrani odnose na određeni broj serviranja pojedine skupine tijekom dana. Te preporuke svakako ovise o dobi i spolu.

Sama serviranja unutar pojedine skupine se mogu prikazivati na različite načine. Tako primjerice jedno serviranje u skupini voće čini 1 mala jabuka ili 1 šalica narezanog voća dok 1 serviranje u skupini žitarice čini 1 kriška kruha ili 1 šalica kuhane tjestenine.

No kada bi zaista svaki dan pokušavali slijediti navedene preporuke brojajući šalice, voćke, kriške kruha ili jušne i čajne žlice pola dana bi proveli računajući hranu i ne bi nam preostalo previše vremena za druge stvari (kojih svi uvijek imamo napretek).

Zato se netko nekada odlučio olakšati nam svima unos hrane, a da ipak na neki način pokušamo slijediti postulate pravilne prehrane i smislio je računanje serviranja hrane putem dlana. Zvuči prilično jednostavno, zar ne? U biti i je kada se čovjek navikne.

Pa krenimo redom.

Voće na dlanu

Onoliko koliko stane u zaobljenu šaku smatra se jednim serviranjem voća. Bilo da se radi o cijelim voćkama ili narezanim komadima, onoliko koliko stane u jednu šaku može se računati kao jedno serviranje. Za zdrave odrasle žene i muškarce preporučeni dnevni unos serviranja voća iznosi 2-4.

Povrće na dlanu

Jedno serviranje povrća dvostruko je veće od jednog serviranja voća i jednako je količini sirovog povrća koja stane u dvije zaobljene spojene šake. Čine li povrće cijeli komadi ili narezani nebitno je. Bitno je da se računa sirovo povrće budući da se većina termičkom obradom smanjuje pa nije ista količina. Preporučeni dnevni unos serviranja povrća iznosi 3-5.

Žitarice na dlanu

Kada govorimo o veličini serviranja žitarica onda se uvijek govori o veličini kuhanih žitarica (za one koje se moraju termički obraditi da bi se mogle konzumirati). Pa tako veličina jedne šake čini jedno serviranje kuhanih žitarica poput tjestenine, riže, heljde, prosa, ječma i sl. Što se tiče serviranja kruha, jednim serviranjem se smatra kriška veličine dlana, a preporučeni broj serviranja žitarica za zdrave odrasle osobe je 6–11. 

Proteini na dlanu

U ovu skupinu namirnica spadaju sve proteinske namirnice koje nisu mlijeko i mliječni proizvodi (meso, perad, riba, jaja, grahorice, leguminoze, orašasti plodovi i sjemenke) te jedno serviranje čini zapravo količina mesa, peradi i ribe odnosno veličina koja stane na dlan (baš dlan – bez prstiju). Jedno jaje odnosno jedna šaka kuhanih grahorica ili leguminoza te orašastih plodova i sjemenki također čini jedno serviranje, a preporučeni dnevni unos serviranja ove skupine namirnica je 2–3 serviranja.

Mlijeko i mliječni proizvodi na dlanu

Jedina hrana iz ove skupine čije se serviranje može prikazati na dlanu je sir i veličinu tog serviranja čini jedan palac. Dakle veličina i debljina palca čini jedno serviranje sira. Jedno serviranje mlijeka i jogurta se računa u čašama te čini jednu čašu, a preporučeni broj dnevnih serviranja za zdrave odrasle osobe iz ove skupine namirnica je također 2 – 3. Maslac pripada u skupinu masti i ulja.

Masti i ulja na dlanu

S obzirom na visoku količinu kalorija jasno je da će jedno serviranje skupine masti i ulja zapravo činiti najmanji dio dlana. I upravo i je tako budući da je jedno serviranje jednako jednom najgornjem članku kažiprsta. Preporučeni dnevni broj serviranja masti i ulja za zdrave odrasle osobe je 5–6.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.