Moj profil

Grlom u knedle - imamo izvrsne ideje i savjete za ljubitelje knedli

Uz pomoć cool savjeta i recepata spremite slasne slatke knedle, jedne od naših najomiljenijih slastica u kojima smo uživali još u danima bezbrižnog i sretnog djetinjstva

Knedle ili okruglice, posebno one najpopularnije od šljiva ili marelica, slatko je jelo koje smo obožavali u djetinjstvu, a naše su ih bake i mame u pravilu spremale napamet, onako kako su to naučile još od svojih baka.

No, iako su ih one mogle pripremiti i s povezom na očima, bez svake sumnje u njihovim je legendarnim požutjelim i umrljanim tekama bilo i rukom pisanih recepata za knedle koji su u naše podneblje dospjeli iz Austrije s kojom smo nekad živjeli u zajedničkoj državi.

Iako su se u svojoj domovini svojevrsne praknedle punjene višnjama i jabukama jele još u 17. stoljeću, prvi recepti za prave knedle sa šljivama i marelicama s preljevom od poprženih krušnih mrvica pojavili su se u kuharicama tek sredinom 19. stoljeća. Potom su se relativno brzo našli i na desertnim tanjurima u našem podneblju.

Majstorima i početnicima koji zanat spremanja knedli nisu pekli u kuhinjama mama i baka, otkrivamo male tajne za fine bucke.

Osim na klasičnim knedlama, austrijskim majstorima slatkih jela moramo zahvaliti i na knedlama od grisa te u posljednje vrijeme kod nas ponovo sve popularnijim knedlama od tijesta s kvascem i preljevom od vanilije, germknedlama.

Mali veliki savjeti za uvijek savršene knedle!

Majstorima kao i početnicima koji zanat spremanja knedli nisu ispekli uživo u kuhinjama mama i baka, otkrivamo male savjete za fine bucke koje nikad pa čak ni prvi puta neće završiti u kanti za bio otpad. Ponajprije, u pripremu knedli upustite se samo ako imate dovoljno vremena, volje i strpljenja. Tijesto (koristite isključivo brašnaste sorte krumpira s više škroba!) za savršeno okrugle i glatke knedle mora biti idealno. Ako vam ispada suviše mekano, ovisno o vrsti, dodajte  još malo grisa, brašna ili krumpira. Ako je pretvrdo, dodajte mlijeka ili razmućeno jaje te ga potom pustite da odstoji oko sat vremena, kako bi bilo podatnije za formiranje. Knedle obavezno kuhajte u većoj količini uzavrele vode, lagano posoljene. Pripazite da ne budu stiješnjene, a kako bi se kuhale uz lagano ljuljuškale, nakon što voda ponovo zavri, smanjite njezinu temperaturu. K tome, da se ne raspadnu i ostanu glatke, u vodu za kuhanje stavite malo gussnela, a za još bolji okus vodi možete dodati malo vanilin šećera, ruma ili rumom aromatiziranog šećera. Kako kuhane knedle brzo gube mekoću i postaju tvrde, odmah ih prelijte pripremljenim preljevom i servirajte još vruće.

S riječi pređite na djela i uživajte u najboljim knedlama ikad!

Kako su knedle istinski mood food, jelo za dobro raspoloženje, za povratak u sretne dane djetinjstva pripremite klasičarke od krumpirova tijesta knedle sa šljivama i zapečenim krušnim mrvicama i cimetom te okruglice s marelicama, znane i kao maillenknodel koje će oduševiti i djecu i odrasle.

Nakon što uz pomoć cool savjeta i recepata savladate osnove, vrijeme je da knedle od šljiva (ili marelica!) servirate i na malo drugačiji način. Svakako kušajte knedle s voćnim umakom, odnosno domaćim preljevom od jagoda i ribizla kojega možete spremiti i od zamrznutog bobičastog voća.

Bez sumnje, na repertoaru svih ljubitelja knedli osim onih od krumpirova tijesta moraju biti i ostale vrste. Uživajte i u okusima gris knedla sa sirom te klasičnim knedlama od tijesta s kvascem germknedlama u umaku od vanilije bez kojih je u posljednje vrijeme teško zamisliti najromantičniji, najmirisniji i najfiniji mjesec u godini - prosinac.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.