Moj profil

Što kuhaju budući veliki chefovi?

Za neke od njih već ste čuli, a za neke ćete tek čuti. Oni su svoji, jedinstveni, posebni i svakako vrijedni spomena. Neka vas njihove priče ohrabre i potaknu na još više stvaranja u kuhinji.

Pia Leon – mala tvrdoglava

Priča o Piji Leon priča je o mladoj tvrdoglavoj peruanskoj kuharici koju su bezuspješno odgovarali od posla u kuhinji. S nepunih 20 godina odlazi na usavršavanje u najbolje španjolske restorane. Međutim, mjesto koje joj je promijenilo život bio je restoran „Central“ u Limi. Ondje je upoznala chefa Virgilija Martíneza, s kojim je u kuhinji provela gotovo deset godina, s kojim se u međuvremenu i vjenčala te postala majka.

Gastronomske kreacije Pije Leon pripremljene su od lokalnih sastojaka i otkrivaju vrhunsku tehniku, dok su istodobno raznobojne i elegantne na prvi pogled.

Od prošle godine, s nepunom 31 godinom, ostvarila je još jedan san, otvorila je svoj restoran Kjolle u Limi. Gastronomske kreacije Pije Leon pripremljene su od lokalnih sastojaka i otkrivaju vrhunsku tehniku, dok su istodobno raznobojne i elegantne na prvi pogled. Male umjetničke kreacije.

U kuhanju slijedi suprugovu teoriju da se jela ne dijele po godišnjim dobima, kojih nema u klasičnom smislu u Peruu jer većina je sastojaka dostupna tijekom cijele godine, pa se meni mijenja prema sastojcima koji rastu na određenim nadmorskim visinama.

Isabella Poti

23-godišnja slastičarka iz Rima, Isabella Poti, koja je prošle godine uvrštena na Forbesovu listu 30 najutjecajnijih mladih chefova, opsjednuta je sufleima. Nakon što je radila po restoranima u Londonu i Španjolskoj, skrasila se u gradu Lecce na jugu Italije gdje s mladim chefom Florianom Pellegrinom vodi restoran Bros' (ove mu je godine dodijeljena prva Michelinova zvjezdica). „Sufle je kolač koji mi je ušao u krv, kako se kaže. Pripremam ga stalno i stalno ga usavršavam, sezonski mijenjajući sastojke. To je beskrajan proces koji me oduševljava“, objašnjava mlada Rimljanka.

David Andrés

David Andrés, osim što radi kao chef u skupom barcelonskom restoranu AbaC (2 Michelinove zvjezdice), vodi i svoju jednostavnu katalonsku zalogajnicu „Somiatruites“ u mjestašcu Igualadi. U Barceloni radi i usavršava svoju tehniku, a u Igualadi se ne odvaja od poznatih lokalnih proizvoda! Prema mišljenju brojnih kritičara, 31-godišnji Andrés jedan je od chefova koji bi za koje desetljeće mogli postati najboljima na svijetu.

Christian Pettersen

Norvežanin Christian Pettersen, kojemu je otac Norvežanin, a majka Filipinka, odrastao u gradu Bodøu, u arktičkom okruženju, jedinstveni je spoj Istoka i Zapada, Sjevera i Juga. Vjerojatno je to jedan od razloga zašto je njegova kuhinja vrlo neobična. Od malenih je nogu radio s ocem kuharom u njihovu restoranu i već je tada znao da želi postati jedan od najboljih chefova na svijetu. Tvrdi da nije bilo dana kada o tome nije razmišljao. Ne treba ni spominjati kako je njegova omiljena sirovina – riba.

Marian Cheng, nesuđena dizajnerica

Amerikanka kineskog podrijetla Marian Cheng trebala je postati modnom dizajnericom, a umjesto toga danas, zajedno sa sestrom, vodi dva restorana u New Yorku u kojima pripremaju isključivo kineske dumplingse, tj. punjenu tjesteninu. Njihova dva lokala, koja se zovu „Mimi's Cheng Dumplings“, u čast mame Chang, uvijek su dupkom puna. Najbolje ide tjestenina punjena piletinom i ona s tikvicama.

Irac Mark Moriarty i Englez Dan Smith

Irac Mark Moriarty nije uobičajen chef kakve smo navikli gledati. On nema svoj restoran niti radi za nekog drugog. Njegova su specijalnost pop up restorani, tj. oni koji otvaraju na unaprijed određeno vrijeme. Mark je takvih otvorio na desetke u Milanu, Melbournu, Singapuru, Parizu, Moskvi, Londonu, Cape Townu, Hong Kongu, Charlestonu i, naravno, Dublinu. Moriarty nema svoja omiljena jela, on kuha sa svim što mu se nađe pod rukom.

Englez Dan Smith zaljubio se u kuhanje kao petnaestogodišnjak kada je prvi put stupio nogom u profesionalnu kuhinju. Danas, 11 godina poslije, i dalje tvrdi kako obožava svoj posao, jer voli raditi u timu, osim što, kako kaže: „Volim uzeti komad neuglednog povrća i učiniti ga neodoljivim. Hrana posjeduje nevjerojatnu emocionalnu snagu“.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.