Moj profil

Prisjetimo se zaboravljenih jela

Sada je trenutak da zaboravimo fusion kuhinju i egzotične sastojke te se vratimo počecima, velikim loncima, brašnu i vodi, šećeru i soli.

U doba nevolja, kad osjećamo da su ugrožene osnovne ljudske potrebe, utjehu/hrabrost nerijetko nalazimo u prošlosti, točnije, u pričama o onima koji su već osjetili i pobijedili nevolje koje su pred njih bile postavljene.

U kuhinji to znači da se prisjećamo zaboravljenih jela koja su pripremale naše bake i majke, koje su s nekoliko namirnica uspijevale prehraniti velike obitelji.

Vraćamo se počecima.

Kajenski papar, himalajsku sol, đumbir, avokado ostavljamo za neka bolja vremena, a misao vodilja pri odlasku u dućan postaje „bez čega ne mogu“.

Svi popisi za kupnju u ovo su doba slični, ako ne i jednaki. Na njima se zasigurno nalazi kruh, brašno, kvasac, jaja, tjestenina, riža, ulje, dugotrajno mlijeko, luk, krumpir, na mnogima su napisani grah, tunjevina iz konzerve, umak od rajčica, palenta, leća, griz, ovisno o osobnim ukusima tu se mogu naći mrkva, celer, zaleđeno povrće, kupus, jabuke, a u kategoriji „hrane za utjehu“ idemo od suhih smokvi, čokolade, badema, oraha do parmezana.

Vraćamo se počecima, prisjećamo se zaboravljenih jela koja su pripremale naše bake i mame.

S prvim popisom možemo preživjeti, s drugim možemo „dobro“ preživjeti, a ostala dva ne možemo se odreći jer smo ipak jednom imali, probali i, ako je ikako moguće, tih se malih želja nećemo odreći.

S ovim se namirnicama u ostavi, na balkonu ili u hladnjaku možemo prisjetiti bakine kuhinje i upustiti se u njezino ponavljanje.

Prženice ili pohani kruh jednostavno je jelo za koje nam je potreban kruh (odlično će doći i odstajali), jaja, malo mlijeka (može i vode), ulje i sol. Šnite kruha treba potopiti u jaje i ispržiti na ulju, a nakon toga možete odlučiti hoće li biti slane, na primjer uz dodatak ajvara, ili slatke, posute šećerom.

Nisu naše bake jedine pripremale prženice ‒ francuski pain perdue i američki french toast njihova su slatka verzija, engleski bread pudding također se priprema sa šećerom, grožđicama, cimetom, ali može postati i slano jelo, ako mu dodamo sir, slaninu ili povrće.

Rizi-bizi je dugo bio zapostavljen u kategoriji priloga. Sada bi mogao prerasti ograničenje i postati, po svim pravilima, glavno jelo, bilo da ga kuhamo u obliku rižota ili, malo rjeđe, u obliku maneštrice. Svatko ima svoj omiljeni recept, upravo kako ga pamti iz djetinjstva. Priprema također ne zahtijeva puno sastojaka, riža, grašak (može zaleđeni), luk, ulje ili maslac i sol.

Palenta, pura ili žganci još su jedno osnovno jelo koje se priprema od jednostavnih i jeftinih sastojaka, a kojem poslije po želji možete dodati ono što imate. Izbor ide od mlijeka i jogurta do maslinova ulja i parmezana, povrća, mesnih gulaša ili ribljih brodeta. Ako vam ostane palente, možete je narezati na šnite i sljedeći dan prepržiti na malo ulja ili na grill tavi tako da se s vanjske strane stvori mirisna hrskava kožica.

Varivo, živjelo varivo! I njega su nam pripremale bake, od mahuna (može i zaleđenih) s krumpirom ili bez krumpira, karfiola, kupusa do poriluka i brokule. Ako vam se ne sviđa bakin način zgrušnjavanja zaprškom, upotrijebite sitne zobene pahuljice ili zgnječite krumpir. Varivo se može pripremiti na puno načina s različitim sastojcima, uglavnom dostupnim i jeftinim. I što je još važno u ovo nesvakidašnje doba, može se jesti sutra, a i prekosutra.

Od bakinih jednostavnih i hranjivih jela ne želim preskočiti maneštru od graha ili neke druge grahorice, može leće ili slanutka, i ječma (ričet, orzo). Ako imate malo slanine ili kojeg drugog suhog mesa, bit će ukusnije, ali ako ste za vegetarijansku verziju, dodajte češnjak (koji ćete poslije zgnječiti vilicom) i lovor te pola žličice kima.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.