Moj profil

Pitanje je - slatka ili slana pita? Priznajemo, mi smo zaljubljeni u obje

Slastice koje su poznate i popularne u gotovo cijelom svijetu, upravo su one od prhkoga tijesta.

Savršenstvo prhkoga tijesta za pite može se postići osnovnim sastojcima – šećer, masnoća, brašno. Pita i tart imaju zajednički nazivnik od prhkoga tijesta i nadjeva od voća ili pak slanih sastojaka, a glavna je razlika među njima što tart nema pokrov od prhkog tijesta.

Omiljeni slani tartovi u jesenskim varijantama

Iako je riječ o jednoj od ukalupljenih slastica, tart pruža velike mogućnosti za izražavanje kreativnosti, od vrste nadjeva pa do načina posluživanja. Takav je primjerice i slani Tart s kobasicama, graškom i mozzarellom. Iako je svako godišnje doba idealno za pitu, dozrijevanje sočnih jesenskih plodova najbolje je vrijeme za iskoristiti svo bogatstvo povrća i voća. Jesenski tart sa slatkim krumpirom i bundevom savršeno se uklapa u sliku jeseni na stolu.

Quiche s ajvarom i sirom

Quiche je prvi izbor kada želite iskoristiti namirnice iz smočnice ili frižidera, jer u njega možete staviti gotovo sve što poželite. Naš prijedlog je quiche s ajvarom i sirom koji sadrži slaninu, poriluk, jaja, sir, slatko vrhnje i ajvar. Upravo to mu daje novu dimenziju i čini ga francuskim klasikom na domaći način, a za još ljepši početak jeseni predlažemo Hrskavi tart sa pečurkama. Prhko tijesto možete napraviti i dan ranije i čuvati u hladnjaku. Bitno je izvaditi ga barem 90 minuta prije korištenja kako biste ga lakše razvaljali.

Najbolje pite s jabukama, kruškama i šljivama

Pite se mogu pripremati na različite načine, ovisno o nadjevu, ali zalogaji od prhkoga tijesta kakve danas pripremamo, spominju se još u europskim kuharicama tijekom 16. stoljeća.  Prvo što nama padne na pamet kad netko spomene pitu je Domaća pita s jabukama. Nakon jabuka, predlažemo da iskoristite i kruške i okušate se u izradi tradicionalnog francuskog deserta od prhkoga tijesta, frangipane kreme i aromatiziranih krušaka, iako tart od badema i krušaka možete obogatiti i drugim sezonskim voćem.

Mirisna pita sa šljivama

Baza za pitu može se peći bez nadjeva pa se naknadno puni i pokriva tijestom ili trakama od tijesta. Ukoliko nema bojazni da će nadjev namočiti bazu, onda se može peći sve odjednom. No, ukoliko ste mislili da se pite bockaju vilicom samo radi estetike, korisno je znati da se to radi kako bi se izbjeglo stvaranje mjehurića tijekom pečenja kolača, odnosno kako bi za vrijeme pečenja mogla izići para koja se stvara u nadjevu. Ljubitelji šljiva vjerojatno će teško dočekati da se mirisna pita sa šljivama potpuno ohladi i u potpunosti ih razumijemo. A sve iz fan kluba krušaka oduševit će tart sa posiranim kruskama u bijelom i crnom vinu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.