Moj profil

Može li sendvič biti zdrav obrok za ponijeti na posao? S našim idejama može!

Gablec, marenda, užina. Kako god zvali toliko potrebnu pauzu na poslu, odnosno od posla, važno nam je da za vrijeme nje uživamo u zdravom, ukusnom i praktičnom obroku. Sve te naše želje stanu u jedan – sendvič!

Legendu o nastanku sendviča vjerojatno dobro znate, kada je grof Montagu, ‘Earl of Sandwich’, 1762. godine zatražio roast beef između dva komada kruha kako bi mogao istovremeno uživati u hrani i nastaviti kartati.

Praktično razmišljanje jednog čovjeka dovelo je do svojevrsne revolucije u prehrani, a sendvič je danas mnogo više od brzog i jednostavnog zalogaja. Između dvije kriške kruha, peciva, krekera pa čak i rajčice ili listova zelene salate stavljamo kulene i zimske kobasice, pileće i pureće šunke, omiljene sireve, hrskavo svježe povrće i slasne umake. Rezultat je delicija vrijedna toga da napravimo pauzu što god radili. No, kada je riječ o sendviču kao obroku koji nosimo na posao, može li on stvarno biti zdrav? S našim idejama može! Umjesto odlaska u fast food ili pekaru, isprobajte ove savjete i uživajte u novom, ukusnom i nutritivno bogatom sendviču svaki dan.

Uz ova 4 savjeta do zdravijeg sendviča

Mudro birajte, pametno kombinirajte i svaki sendvič može biti, ako ne zdrav, onda barem zdravija verzija jela. Prilikom slaganja sendviča za posao, imajte na umu da neki sendviči mogu stajati duže, neki kraće, a ljeti valja izbjegavati namirnice koje bi, nakon dugog stajanja mogle promijeniti teksturu cjelokupnog jela, kao što su to rajčice. Radije ih ponesite na posao pa narežite netom prije jela.  

1. Odabir kruha igra važnu ulogu

Umjesto da uzmete kruh ili pecivo napravljeno od bijelog brašna, radije birajte puno zrnati, beskvasni ili proteinski kruh, a sjajan sendvič možete napraviti i od tortilje, koja će uz namaz od svježeg sira, hrskavu papriku i zelenu salatu te kulen biti dostojna zamjena “debelom” komadu kruha na kakvoga smo navikli. Zarolana, uz dodatak lagane pureće ili pileće salame, narezana na kolute i uz sočne cherry rajčice bit će rado viđen gost i u školskim torbama. Zahvaljujući niskom sadržaju masnoće i soli koji ove salame sadrže, visokom udjelu proteina i sjajnom okusu, vaša će pauza biti ispunjena uživanjem bez grižnje savjesti, a osjećaj sitosti potrajat će do obiteljskog ručka.

2. Ako još niste, isprobajte paleo sendvič

Mnogo se ljudi odlučuje za paleo prehranu, posebice sportaši, ali sve je više onih koji se vraćaju korijenima i paleo recepte uvrštavaju u tjednu prehranu. Bilo da ste među njima ili jednostavno želite nešto drugačije, svakako preporučujemo da na posao ponesete sendvič u kojem glavnu ulogu, umjesto kruha, ima hrskava svježa paprika ili zelena salata. Uz to, što god dodali teško da ćete pogriješiti, jer će okus suhomesnatih proteinskih uzdanica spravljenih od najkvalitetnijih komada mesa, poput kulena, zimske ili čajne još više doći do izražaja. Svježi sir, namaz od tune za one koji vole takve kombinacije okusa i svježi začini iz vrta, ovakav će sendvič učiniti novim „daj griz da probam“ hitom među kolegama.

3. Birajte zdrave namaze za još bolji doživljaj

Voljeti majonezu nije grijeh, niti je čudno da je ona čest gost u našim sendvičima, no postoje isto tako ukusne, ali zdravije opcije namaza i dodataka. Humus, bilo u klasičnoj verziji ili nekoj od svojih mnogobrojnih varijacija osvježava svaku kombinaciju, a kad počnete uživati u spoju slanutka, klasične zimske kobasice ili kraljice kobasica, tirolske, brzo će vam postati jasno zašto se humus naziva najzdravijim namazom na svijetu. Dobra zamjena teškim i kaloričnim umacima je i guacamole, a ako baš ne volite ovakve okuse, za zdraviju verziju sendviča, umjesto majoneze dodajte ajvar ili domaću šalšu, a iznenadit će vas i kombinacija kiselog vrhnja i malo senfa. Kad je već pauza za jelo na poslu kratka, nema razloga da nema mirise i okuse doma.

4. Povrće, povrće, povrće. Jesmo li spomenuli povrće?

Bilo da uz omiljenu salamu, primjerice bečku ili srijemsku, u sendvič ukomponirate svježe povrće poput rikole, rajčica ili rotkvica ili se odlučite za verziju s lagano preprženim povrćem, špekom ili kulenom, rezultat je uvijek sjajan okus te zasitan i ukusan obrok. Grillate li povrće, svakako ne pretjerujte s uljem u tavi, a za zdraviju verziju gljive, šparoge ili tikvice ispecite u pećnici. Takvo povrće će sendvič, posebice od puno zrnatog kruha ili tortilje, učiniti konkretnim i nutritivno bogatim obrokom koji bez problema zamjenjuje ručak. Svježe će povrće pak, uz kvalitetne suhomesnate delicije od kvalitetnog mesa i probranih začina, vašem omiljenom zalogaju dati teksturu, svježinu i šarenilo. Poigrajte se slojevima, ubacite između povrća i salame umake pa čak i komad omiljenog čipsa ili krekera, ako volite hrskave zalogaje.

Za dobar i zdrav obrok na poslu nije potrebno puno vremena

Samo mašta i kvalitetni sastojci. Uz vrhunske Podravka mesne proizvode pola sendviča već je riješeno! Ostalo je na vama: blaži ili ljući umak, sezonsko povrće ili aduti iz bakine zimnice, tortilja, doma spravljen kruh ili verzija bez ugljikohidrata. Za sendvič se svakako možemo složiti da su mu i početak i kraj jednako ukusni, a sredina sočna i slasna, dok uživanju nema kraja.

Nakon što ste zadovoljni dobivenim rezultatom, sendvič nemojte samo ubaciti u posudu. Kad pred sobom imamo hranu koja nam je vizualno privlačna, mozak šalje stimulirajući signal probavnom sistemu za lučenje sokova važnih u procesu probave, a slično se događa i kada osjetimo primamljiv miris hrane. Stoga je cijeli doživljaj obroka važan - i okus i prezentacija pa sendvič narežite na trokute, šnite ili kocke veličine zalogaja, upakirajte u masni papir, odnosno papir za pečenje, zavežite komadom špage i ako ga pripremate voljenoj osobi, izdvojite još minutu za slatku poruku.

Uz ove savjete uživat ćete u spravljanju zdravih sendviča za posao, a pauzu učiniti pravim malim gastro ritualom. Dobar tek!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.