Moj profil
Shichimi Togarashi i Nanami Togarashi (Japanska mješavina  7 začina)
Shichimi Togarashi i Nanami Togarashi (Japanska mješavina  7 začina)

Shichimi Togarashi i Nanami Togarashi (Japanska mješavina 7 začina)

Mikha22

Popularna japanska mješavina začina datira još iz 17. stoljeća.I od tada se koristi kao začin u jelima od nudli do jela od riže,juha,grilovanog mesa i tempura.

Popularna japanska mješavina začina datira još iz 17. stoljeća.I od tada se koristi kao začin u jelima od nudli do jela od riže,juha,grilovanog mesa i tempura.


Shichi je japanski za "sedam", a togarashi znači "paprika", pa odatle i naziv "sedam začina" koji se odnosi na broj začina (plus nori) koji se obično koriste u ovoj mješavini.


Iako postoje mnoge varijacije, shichimi togarashi obično uključuje crvenu čili papričicu, sanshō ili sichuan papar u zrnu, sušenu koricu naranče, sjemenke crnog sezama, bijele sjemenke sezama, mljeveni đumbir, mak i nori (morske alge).Schichimi togarashi i Nanami togarashi su vrlo slični.Obje mješavine sadrže iste začine ali u nešto različitijim omjerima.Glavna razlika je u tome da Nanami togarashi sadrži veći omjer narančine korice.

Shichimi i nanami togarashi imaju veoma široku primjenu.Često se posipaju po rezancima udon,povrću,riži na pari,jajima,dodaju se mesu na roštilju,piletini,ribi,juhama,marinadama i preljevima za salate.Čak se posipaju i po kokicama,krompiru,kao začin za rižine kolačiće i krekere.

U pripremi ove mješavine začina koristimo crvenu čili papričicu,sušenu koricu narandže,Sečuanski biber,sjemenke crnog i bijelog sezama,mak i mljeveni đumbir.

Za najbolji okus,lagano tostirajte sjemenke bijelog sezama i sečuanskog bibera na suhoj tavi pazeći pritom da ne izgore i ostavite da se potpuno ohlade.Sve lagano izblendajte u blederu zajedno sa noori algama.Zatvorite i upotrijebite kroz par sedmica.

Recept sa tačnim mjerama:

2 kašike ljutih čili papričica 

1 kašika suhe narandžine kore 

2 čajne kašikice bijelo sezama 

2 čajne kašikice crnog sezama

1 čajna kašikica sečuanskog bibera

1 čajna kašikica mljevenog đumbira 

1/2 čajne kašikice maka 

1/2 lista nori alge smrvljene i tostirane.

*Sve izbelndati kratko u blenderu i čuvati u suhoj dobro zatvorenoj posudi.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.