Moj profil
Servudska suma
Servudska suma

Servudska suma

Pokusat cu vam predstaviti jos jedno poznato mesto u Engleskoj - Servudsku sumu.

Zahvaljujuci legendi o Robin Hudu ova suma je i dalje popularna turisticka destinacija.

Servudska suma (Sherwood Forest) bila mi je na listi mesta koje planiramo obici i mislila sam iskombinirati taj izlet nakon jos jednog obilaska Nottinghama. Ipak kad smo putovali prema Sheffieldu shvatili smo da se ta suma nalazi nekih 15-ak kilometara od jednog kruznog toka koji smo prolazili. Odlucili smo da pri povratku svratimo tamo.

Zbog vandredne situacije vezane za Corona virus posetu sumi nisu mogli zabraniti jer se sa ceste moze uci u sumu, ali su zato postavili cunjeve na glavni parking, te zatvorili hostel, restoran, suvenirnicu, toalete i sve druge objekte.

Takodjer su zatvorili igraliste za decu, kao i zabavni park koji se nalazi preko puta sume.

Servudska suma okruzuje selo Edwinstowe. Prostire se na 423 hektara. Nekad je bila puno veca i zauzimala je celi zapadni Nottingamshire. Nekad je bila kraljevsko loviste. Svako tko je ubijao zivotinje bez kraljeve dozvole ili krao drva bio je kaznjen. Nekad je kroz ovu sumu vodila cesta od Londona prema Yorku i bila je opasna za putovanje.

Naravno docekao nas je Robin Hood. 🙂

Robin Hood bio je pobunjenik i odmetnik. Ziveo je u "Servudskoj sumi". Od neprijatelja je uzimao novac i davao ga sirotinji ili ga je vracao pod nekim izgovorom ako je uzet.

Da li je Robin Hood zaista postojao? Da li je bio stvarna osoba? Istoricari nisu mogli pronaci evidenciju da je Robin Hood bio jedna osoba. U stvari ime "Robin Hood" koristilo se za bilo kojeg odmetnika.

Na tablama se mogu pronaci krace informacije vezane za legende o njegovoj druzini. Meni je bilo zanimljivo procitati ponesto o legendi vezanoj za Maid Marian, Robinovoj velikoj ljubavi. Marian se ne pojavljuje u najranijim verzijama legendi. Napustila je zivot u visoj klasi da se pridruzi Robinovoj druzini.

Realno suma kao suma, no zahvaljujuci legendi o Robin Hoodu i dalje je poznato turisticko odrediste. Onaj osecaj da je mozda bas pored drveta koji prolazite nekad davno u zasjedi cekao sakriven Robin Hood.... 😉

U Servudskoj sumi ima vise staza za setanje. Lagana setnja po najkracoj stazi traje oko 30 minuta, a za obilazak najduze staze potrebno je izdvojiti oko 2.5 sata.

Posle sam shvatila da staza "Major Oak" vodi do poznatog "Glavnog Hrasta". Potice jos iz viktorijanskog doba i predvidja se da je star izmedju 800 i 1000 godina. Visok je 52 metra, a sirok 28 metara. Tezak je oko 23 tone. Prema narodnom verovanju suplje stablo bilo je bilo je skroviste Robin Hudu i njegovim ljudima. U toj sumi ima preko 900 stabala koji su stari preko 600 godina.

Inace ulaz u samu sumu i centar za posetioce je besplatan. Placa se samo parking £4. Za vreme festivala parking se placa £6 po danu. Festival za 2020 planiran je izmedju 03.08 do 09.08. Najverovatnije ce ove godine biti otkazan. Inace za vreme festivala ozivljavaju se likovi iz price o Robin Hudu i bude organizirano mnostvo kulturnih i zabavnih sadrzaja.

Zbog trenutne vandredne situacije vezane za Corona virus nismo doziveli ovo mesto u punom sjaju, ali posto volimo da putujemo verujem da cemo jednog dana posetiti ovu sumu za vreme festivala.

To ce biti odlicna tema za jos jedan putopis. 👋

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.