Moj profil
Kako da na bilo kom kompjuteru kucate  Č Ć DŽ Đ Š i Ž!!!
Kako da na bilo kom kompjuteru kucate  Č Ć DŽ Đ Š i Ž!!!

Kako da na bilo kom kompjuteru kucate Č Ć DŽ Đ Š i Ž!!!

 Besplatno je, ne treba ništa da se kopira ili kupi preko Interneta, lako se nauči!

Drage ''Kulke''!

vreme je da naučimo kako da kucamo slova koja stalno koristimo u govoru: Č Ć DŽ Đ Š i Ž !!!

Nema više ''kolacica'' ni ''kasicice'', samo ''kolačića'' i ''kašičice''.

Bez obzira kakvu vrstu kompjutera imate, to je već ugradjeno u njega! Verovali ili ne, vaš kompjuter  zaista govori hrvatski, srpski, makedonski i sve ostale jezike sveta!

PRVO: moramo kompjuter da ''podsetimo'' da hoćemo da pišemo naša slova, i za to je potrebno malo strpljenja a posle toga, svaki put samo kliknemo na dugme i kucamo.

1. Izađite iz Kulinarike ili bilo kojeg drugog programa, dok na kompjuteru ne vidite ''desktop'' odnosno ekran sa svim sličicama programa koje imate.

2. Nađite sličicu koja se zove ''moj kompjuter'' ili ''my computer'' i tamo nađite ''control panel''. Imaćete puno izbora, a vi nađite  ''datum, vreme, jezik i regionalne opcije'' (''date, time, LANGUAGE and regional options''). E sad: svaki kompjuter je drugačije organizovan, ali SVAKI ima mogućnost da se podesi datum, vreme i jezik. To je najvažnije da pronađete, posle toga je sve lako. Ako treba, pitajte nekog u kući ko je specijalista za kompjutere (obično su to starija deca).

3. Kada nađete ''JEZIK'' '('LANGUAGE'') opciju, nađite podnaslov ''jezik i regionalne opcije'' (''language and regional options'') tu ćete videti u belom pravugaoniku ime jezika koji koristite, a to je najverovatnije English. Videćete strelicu koja pokazuje na dole pored tog belog pravougaonika  i kliknite na nju. Ukazaće vam se lista svih mogućih jezika na ovom svetu. Izaberite koji hoćete, na primer, hrvatski i zatvorite sve što ste otvorili.

4. Na dnu komjuterskog ekrana videćete malo dugme koje kaže HR - ako ste izabrali hrvatski. I eto vama Č Ć DŽ Đ Š Ž ! Ta slova su sada tu umesto tipki koje se ne koriste često ili umesto slova koja mi nemamo. Treba ih samo pronaći. Obično su u desnom uglu, posle ''L'' . Predlažem da eksperimentišete, da kucnete na svaku tipku, i da zapišete neizbrisivim flomasterom gde su vam slova. Kod mene je na primer Č gde je inače :; tipka. Zatim, Ć  je gde mi je tipka ' "  i tako dalje.

5. Zar nije lako? Kada ste jednom ''naučili'' kompjuter da hoćete da kucate na drugom jeziku, ubuduće samo promenite EN na HR ili SR i kucate naša slova.

Isto tako, ako hoćete da napraviti mali kružić  za  stepen ( C°)sa desne strane pritisnuti na tasteru tri dugmeta Alt  i Ctrl zajedno sa brojem 5 i dobije se °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Pišite kako je prošlo, da li ste uspeli?

Srdačno, LelaRose

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.