Moj profil

Keksić prilagođen bebinoj ručici i metabolizmu

Baby keksići zalogaji prilagođeni su dječjim ručicama. Obogaćeni su kalcijem i željezom te imaju povećani sadržaj vitamina B skupine koji pozitivno djeluju na djetetov metabolizam energije.

Keksi su jedna od najpopularnijih grickalica za djecu, a vrlo se često nude i dojenčadi kao prvi „finger food“ ili sastojak kašica. Generacije djece dobile su keks kao prvi slatkiš u prehrani, no danas moderna majka prehrani svoga djeteta pristupa znatno drukčije i bira proizvode namijenjene upravo dojenčadi i maloj djeci.

Posljednjih godina žitarice sve češće postaju prve namirnice u dohrani djeteta, a izbor uobičajeno pada upravo na one koje su namijenjene i prilagođene dojenčadi, tzv. dojenačke žitne pahuljice.

Keksi su jedna od najpopularnijih grickalica za djecu, a vrlo se često nude i dojenčadi kao prvi "finger food" ili sastojak kašica.

Ovakvi proizvodi, uz provjereno podrijetlo sirovina od kojih se proizvode, u svom sastavu sadrže prilagođene odnosno dodatne količine pojedinih nutrijenata poput željeza, cinka, pojedinih vitamina i mineralnih tvari, a katkad i makronutrijenata poput bjelančevina, vlakana i dobrih masti.

Proizvodi koji nisu namijenjeni najmlađoj dobi najčešće nemaju obogaćen sastav te često sadrže nepoželjne sastojke poput rafiniranog brašna, hidrogeniziranih masti, aditiva, konzervansa, boje, šećera i soli.

Dijete u dobi od oko sedam mjeseci počinje biti spremno za prihvaćanje hrane u ruku i samostalno jedenje, odnosno stavljanje hrane u usta. U ovom razdoblju dijete se uči kontrolirati zalogaj, žvakati i gutati prožvakanu hranu. Tradicionalno se kao „finger food“ dojenčadi najčešće nudio kruh, keks te pojedino mekše voće ili povrće poput banane, kuhane jabuke ili mrkve, a ovim se namirnicama pridružuju i grickalice poput slanih štapića, krekera i sl.

Dijete ove namirnice topi u ustima, može ih zdrobiti svojom čeljusti i progutati. Moderno doba nudi „finger food“ prilagođen djetetovim potrebama, i u prehrambenom i u motoričkom smislu. Naime, dojenački flips, dojenački keksi i dojenački krekeri uz anatomski dizajn imaju i potpuno prilagođen sastav te predstavljaju puno bolji izbor u odnosu na kruh, slatkiše i slane grickalice koji svojim sastavom nisu prilagođeni dojenčadi, što može utjecati na razvoj loših prehrambenih navika u djeteta, ali i nekontrolirani unos za zdravlje nepoželjnih sastojaka.

Prehrambeni proizvodi namijenjeni dojenčadi i maloj djeci svojim sastavom moraju zadovoljiti određene standarde i odredbe propisane raznim pravilnicima i zakonom, a isto tako vrlo se često obogaćuju hranjivim tvarima poput željeza i kalcija koje, poznato je, u dojenčadi i male djece mogu biti deficitarne.

Ovakvi proizvodi pružaju sigurnost roditeljima koji znaju da svome djetetu daju provjeren i siguran proizvod namijenjen upravo njima, dok nasumičnim uzimanjem sličnih proizvoda s polica trgovina mogu u prehranu svoga djeteta uvesti baš ono što su izbjegavali. Poznato je da danas čak i kruh predstavlja namirnicu koja sadrži velik broj aditiva i veće količine soli, zbog čega se ne preporučuje davati ga djetetu, već se savjetuje zamijeniti ga domaćim proizvodom ili proizvodom koji je namijenjen dojenčadi i maloj djeci.

Iako će dijete kad-tad posegnuti za keksićem i drugim grickalicama, dok god je moguće, valja kontrolirati njihov unos i pružiti djetetu kvalitetnije opcije namijenjene upravo njima jer baš one, uz mekano voće i povrće, čine najbolji izbor za malo dijete.

Baby keksići zalogaji prilagođeni su dječjim ručicama. Obogaćeni su kalcijem i željezom te imaju povećani sadržaj vitamina B skupine koji pozitivno djeluju na djetetov metabolizam energije. Ovi se keksići lako tope u ustima, što ih čini idealnima za dodatak mliječnim i voćnim kašicama. Na ovaj način kašica postaje energijski bogatija i zasitnija, idealna za doručak, užinu ili večeru.

dr. sc. Tena Niseteo, dipl. ing. preh. teh., klinička nutricionistica
Referentni centar za dječju gastroenterologiju i prehranu, Klinika za dječje bolesti Zagreb

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.