Moj profil

Dječja zabava uz palačinke

Ovo je party u čast kraljice palačinke, omiljene kako i kod onih velikih sladokusaca tako i kod najmanjih koji možda ne znaju izgovoriti dugačko ime ove poslastice pa ih zovu papačinke ili lapačinke.

Ovo je party u čast kraljice palačinke, omiljene kako i kod onih velikih sladokusaca tako i kod najmanjih koji možda ne znaju izgovoriti dugačko ime ove poslastice pa ih zovu papačinke ili lapačinke (nastavite slijed...) ali svi znamo na što se misli. 
Na tanko, mekano, na rubovima malo hrskavo tijesto, koje lagano miriši na vaniliju i zove svoje prijateljice marmeladu, Lino ladu, sir (i opet nastavite slijed...) da im se pridruže. To je jedna od rijetkih jela koje svi vole i može se jesti u svako doba dana.

I zato je palačinka party najbolji izbor jer znate da će se svi odazvati, a popis namirnica za pripremu je ekonomičan i kratak!

Pripremite svu potrebnu opremu, mikser, lopatice, dovoljno posuda za miješanje i naravno tave. Svakako je preporučljivo imati više tava kako bi pečenje išlo brže,
a ako se ne radi o izgladnjelim tinejdžerima, što manje tave su idealne. Tako će klinci moći uživati u više okusa, a i kod dekoriranja male palačinke izgledaju dražesno.

Pozivnice

Neka slavljenik za svakog malog uzvanika pripremi tavu za pečenje palačinki koja će biti ulaznica za ovaj party i rekvizit za neku od igara. Pravu pravcatu tavu? Da, skoro :). Za izradu tavice potrebne su tempere, okrugli papirni tanjuri (bilo bi sjajno da su srebrni ili zlatni) i drveni štapići za pregledavanje grla. Štapiće treba zalijepiti za rub poput drške, a na "tavu" se mogu lijepo ispisati sve informacije vezane za party i naravno napomena da se bez te tavice ne dolazi!

Uz gotove specijalitete od palačinki idealno je napraviti palačinka-bar s najrazličitijim premazima.

Dekoracija

Neka bude poput palačinki, lagana i prozračna kao mirisno tijesto, u veselim bojama nadjeva za palačinke, recimo pekmez od jagode ili krema od vanilije ili nježno zelena kao nasjeckane pistacije. Umjesto balona ovaj puta povješajte vesele lampione ili ih sami napravite. Salvetu stisnite u jednom kutu, a ostale listove raširite i razbarušite poput listova cvijeta. Više salveta spojite na stisnutom kutu dok ne dobijete našušurenu lopticu. Pribor za jelo neka bude različite boje, recimo vilice zelene, a noževi žuti i povežite ih komadićem tila. Stolnjak može i ne mora, ako je tu neka bude točkast ili u boji šećerne vune, a ako ga nema neka se preko cijelog stola protegne šarena staza. Za središnji ukras stola poslužit će stara staklenka koju je slavljenik ukrasio bojama za staklo, a umjesto cvijeća poglede će mamiti lizalice različitih boja i oblika. Po stolu možete posuti malo  gumenih ili šarenih bombona. Vjerojatno nećete imati puno posla oko raspremanja dekoracije jer će nestati. 😉

Kraljevstvo palačinki

Uz gotove specijalitete od palačinki idealno je napraviti palačinka-bar s najrazličitijim premazima i preljevima. Palačinke neka budu što manjeg omjera poslagane u toranj na lijepom poslužavniku za torte, a neka ju okružuju staklenke i zdjelice s premazima, preljevima i prilozima:

  • nasjeckano voće s limunovim sokom,
  • nasjeckani lješnjaci,
  • Lino lada nugat, duo,kokos ili jaffa
  • Lino Crunch žitarice za mega hruskave palačinke,
  • Podravkin pekmez od šljiva,
  • med,
  • kokosovo brašno,
  • šećer u prahu,
  • čokolada u prahu,
  • šlag,
  • skuhani i ohlađeni Dolcela puding od vanilije,
  • izmrvljeni Lino keks pomiješan s Lino ladom i extra Podravka džemom od jagoda zarolan u palačinku odličan je spoj.

Da biste izbjegli pretjerano eksperimentiranje s preljevima i bacanje hrane, idealno bi bilo da zamolite starije dijete tinejdžera ili odraslu osobu koja će navoditi djecu na jestive kombinacije.

Za roditelje svakako pripremite kutak, uz udobne garniture za sjedenje, neka bude dovoljno fine kave za sve, uz kuhalo za vodu poslužite košaricu s raznim čajevima i sladilima, a na pladnju neka se nađe slanih grickalica, kao malih brusketa, komadića sira napikanih na Kviki štapiće ili tanke ploške pršuta koje se zmijoliko obavijaju oko štapića, a za slatke zalogaje neka i roditelji produže do palačinka-bara, a za njih ispod pulta ponudite Podravkin voćni namaz od marelica s okusom ruma.

Palačinka najbolji je izbor za zabavu jer znate da će se svi odazvati, a popis namirnica za pripremu je kratak.

Budući da su palačinke prilično slatke osigurajte lagana pića kao što su Lero ledeni čajevi. Sjajno će izgledati kada ih ulijete u bokale u kojima se kupaju ploške limuna, naranče i limete ili bobičasto voće smrznuto u kockama leda. Naravno velike lijepe slamke su neizostavne.

Igre

Ako je samo pečenje palačinki zabavno što je tek s igrama. Za izvođenje ovih igara idealno je mjesto veliki balkon ili dvorište s mekanom travom i naravno blago sunce babljeg ljeta.

Utrka palačinkara

Dakle najprije djeca moraju otkriti ime kako se zove osoba koja proizvodi palačinke. Hoće li to biti palačinkar, palačinkist, palačinkator ili PalačinkaMan svejedno je, no prije igre svakako trebaju odrediti pojam i svatko treba pet puta što brže izgovoriti taj naziv (probajte i vi, nije baš jednostavno). To su kvalifikacije za ulazak u ovu igru.

Zatim se djeca podijele u dvije skupine pod uvjetom da svi imaju svoje pozivnice, odnosno tavice spremne. Za ovu je igru potrebno da prethodno ispečete nekoliko malih i tankih palačinki i da ih smrznete. U svakom redu prvo dijete dobiva smrznutu palačinku na tavu s kojom mora dotrčati do drugog kraja sobe ili dvorišta  i tamo zastati i jednom je okrenuti u zraku. Nakon toga čim prije dotrčati natrag i svom suigraču ubaciti palačinku u tavu kako bi on dalje trčao. Ekipa čiji članovi optrče sve je pobjednik. 

Zašto smrznute? Zato što većina nije vidjela smrznutu palačinku i kada ih okrećete na tavi izgleda kao NLO s pokvarenim sustavom za navigaciju. 😁

Scarface

Ova igra definitivno nije za premalu djecu, ali i ne prestare osobe koje bi gledale ovu igru, no idealna je za 10-godišnjake i starije. Za ovu igru je potrebno ispeći velike, no što tanje palačinke. Sva djeca legnu leđima na pod i na lice stave palačinku kojoj su napravili otvore za oči i usta. Na početak neke horror glazbe djeca moraju pojesti palačinku s lica, a da ne koriste lice i da palačinka ne padne na pod. Pod obavezno je jedna zajednička fotografija prije početka igre s palačinkama na licu, s uzdignutim nogama i rukama poput zombija.

Piši mi

Ova igra se izvodi uz pomoć odrasle osobe jer uključuje petljanje oko štednjaka odnosno pečenje palačinki. Svako dijete će doći do tave i pokušati s tijestom napisati neka slova na tavi kao poruku drugom djetetu ili samo svoje ime. Idealno bi bilo tijesto za palačinke staviti u vrećicu za ukrašavanje koja na kraju ima tanki okrugli otvor. Ako nemate takvu vrećicu poslužit će i veća vrećica za zamrzavanje kojoj ste na kraju malo odrezali vrh, no u tom slučaju treba paziti da se vrećica ne stišće previše. Pripremite se poslije za ribanje ploče štednjaka, no što je to u usporedbi s toliko zabave koja nosi ova igra.

Ako želite poruke učiniti još veselijim, tijesto razdijelite u nekoliko posuda i umiješajte malo prehrambene boje... bit će tu zelenih listića, crvenih srca, žutog sunca ...

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.