Moj profil

Ukusni crostini

Postani majstor za pripremanje crostina, prepečenih ploški kruha s nadjevom, koji su se prvi put pojavili na renesansnim banketima u Italiji. Pripremi ih umjesto sendviča za sebe i svoje prijatelje...

možeš pripremiti umjesto klasičnih sendviča za sebe i svoje prijatelje, za nedjeljni ručak ili, još bolje, za svečanu večeru povodom rođendana nekog od tvojih ukućana.

Vrijeme je da popisu specijaliteta koje sam pripremaš za svoje ukućane i prijatelje dodaš i crostine, prepečene kriške bijelog kruha ili toasta s nadjevom. Crostini, koji su, kao i pizza, specijalitet naših susjeda Talijana, imaju dugu i zanimljivu povijest. Svoje korijene vuku iz davnih vremena u kojima se nije jelo iz vlastitog tanjura, već iz zajedničke zdjele ili pladnja koji je stajao na sredini stola. Tako posluženu hranu ljudi su odmah stavljali u usta ili su je polagali na ploške kruha, koji im je zamjenjivao tanjur.

Osim toga, pojavi crostina pogodovala je i činjenica da je nekad kruh bio vrlo tvrd, a ne svjež i mekan kao danas, jer se nije pekao svaki dan nego samo dvaput, najviše triput na mjesec, pa su ga ljudi, da bi ga omekšali i učinili jestivim i ukusnim, prije upotrebe narezali na kriške i prepekli, a potom namakali u juhi ili vinu.

No, prvi pravi crostini javljaju se u Italiji u doba renesanse, razdoblju poznatom po raskošnim banketima na kojima su se služila brojna i različita jela, deserti i napici, pa tako i prepečene kriške kruha premazane uljem, umacima i paštetama ili obložene usitnjenim komadićima mesa.

Dakle, stavi pregaču, zasuči rukave te po Coolinarikinom receptu pripremi ukusne “renesansne” crostine od prepečenog toasta ili kruha obloženog kuhanim jajima, zelenom salatom i umakom od tune. No, crostine možeš spremiti na još desetke drugih načina. Primjerice, prepečene ploške kruha ili toasta natrljaj češnjakom i premaži hladno prešanim maslinovim uljem ili ih namaži nekom od ukusnih pašteta. Pri pripremanju crostina možeš se ugledati i na svoje omiljeno jelo – pizzu, pa prženi kruh namaži pasiranom rajčicom ili obloži sjeckanom rajčicom (iz konzerve) te nadjeni šunkom i sirom, a, ako ih voliš, možeš dodati i ocijeđene kapare iz staklenke. Crostine možeš namazati i maslacem ili majonezom, te obložiti svojom najmilijom salamom i garnirati kolutićima kiselih krastavaca.

Crostine možeš pripremiti umjesto klasičnih sendviča za sebe i svoje prijatelje, a, budući da se oni najčešće jedu kao predjelo, u dogovoru s mamom pripremi ih za nedjeljni ručak ili, još bolje, za svečanu večeru povodom rođendana nekog od tvojih ukućana.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.