Moj profil

Trikovi za savršeno pečenu ribu na roštilju

Ljeto je u punom zamahu, a za ljubitelje morskih delicija to znači samo jedno – vrijeme je za ribu na roštilju!

Riba pripremljena na užarenim rešetkama zdrava je i vrlo ukusna namirnica, no dobro je poznato da njezino pečenje na roštilju zahtijeva malo kulinarskog iskustva. Ipak, uz nekoliko trikova čak i početnici mogu pripremiti vrhunsku pečenu ribu bez velikih poteškoća. Ako ste među onima kojima se losos, brancin, orada ili filet tune raspadne i presuši prilikom svake roštiljade, slijedite savjete koje donosimo u nastavku:

Priprema ribe za roštilj

Za početak, potrebno je pripremiti ribu za pečenje na roštilju. Kad god je moguće, neka vaš prvi izbor bude svježa riba. Osim što će se u zraku osjećati miris mora, svježa riba zadržat će svoju boju i izgledati primamljivije. Sljedeći korak je čišćenje. Čak i ako kupite očišćenu ribu, ne preskačite ispiranje njezine tjelesne šupljine vodom, kako biste uklonili sve tragove iznutrica i izbjegli gorak okus. Nakon čišćenja i prije termičke obrade posušite sav višak vode s površine papirnatim ručnicima.

Pečenjem u komadu riba zadržava sve svoje okuse, no ako se odlučite za riblje odreske ili filete, važno je izrezati ih na komade adekvatne debljine. Poželjno je da ne budu tanji od dva centimetra, kako se ne bi prebrzo pekli, gubili vlagu i raspadali se. Ako možete, za roštiljanje birajte filete s kožom. Koža će držati ribu, olakšati okretanje i poboljšati okus ribljeg fileta.

Začinjavanje ribe

Prije pečenja ribe potrebno ju je barem pola sata ostaviti na sobnoj temperaturi, a potom začiniti. Svježa riba ima blag okus i ne traži kompleksne i agresivne začine. Dovoljno je njezinu trbušnu šupljinu napuniti mješavinom začinskog bilja, koja se može sastojati od češnjaka, peršina, timijana, origana i/ili ružmarina te posoliti i popapriti. Prije pečenja ribu je dobro namazati s maslinovim uljem, inače se nježno riblje meso brzo hvata za rešetke.

Ako se odlučite za pripremu tune, lososa, fileta skuše, bakalara ili oslića, najbolja opcija za pečenje na roštilju je prethodno mariniranje zbog kojeg će riba biti ukusnija i sočnija.

Priprema roštilja i pečenje ribe

Važan korak prije pečenja ribe na roštilju je temeljito pranje rešetki. Čista rešetka važna je kako se riba ne bi lijepila te promijenila okus zbog komada zagorjele hrane. Važno je i da rešetke budu dobro ugrijane i nauljene. Ukoliko želite spriječiti raspadanje prilikom okretanja, poslužite se grill rešetkom za ribu. Ribi na roštilju dovoljno je tek nekoliko minuta pečenja, jer će predugim pečenjem izgubiti sočnost. Pečenu ribu prepoznat ćete tako da je ubodete vilicom. Ako se meso lako odvaja, gotova je i spremna za posluživanje.

Recepti za ribu s roštilja

Kada ne možete riješiti dvojbu između ribe i grilla, najbolje je spojiti dvije stvari i prepustiti se užitku u sočnom lososu s roštilja.

Nanižite kockice lososa i limetu i uživajte u sasvim novom ražnjiću s omiljenim ajvarom.

Raznobojno povrće te preljev od ajvara, maslinovog ulja i bosiljka dat će toploj tuna salati s grilla poseban okus i učiniti je još primamljivijom.

Uživajte u laganom jelu od tune na omiljenoj salati posutoj ostrušcima tvrdog ovčjeg sira.

Inspiraciju za još slasnih kombinacija s roštilja pronađite u Knjižici grill recepata "Bez puno drila do sočnog grilla".

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.