Moj profil

Trikovi za pripremu savršenih rebaraca s roštilja

U nekoliko jednostavnih koraka pripremite sočna, dobro začinjena i savršeno pečena svinjska rebarca koja će oduševiti nepce svakog ljubitelja finog roštilja

Svinjska rebarca mnogim su gurmanima jedan od omiljenih roštiljskih specijaliteta. Sočan, aromatičan i ljepljiv, ovaj komad mesa već na sami spomen izaziva zazubice i teško mu je odoljeti, a jedina mana mu je nešto duže vrijeme pripreme. No za dobre se stvari valja pomučiti, zar ne? Od idealnih svinjskih rebara svi želimo isto – da budu hrskava izvana, a sasvim meka iznutra, karakteristično slatkog okusa i toliko sočna da rukom lako možemo izvaditi kost… Samo, to u kućnim uvjetima nije uvijek lako postići. Za početak uspješne pripreme potrebno je odabrati kvalitetan komad mesa, marinirati ga, a potom polagano peći. Svinjsko meso traži jače začine pa je rebra prije pečenja poželjno ostaviti u marinadi na hladnome. Marinade će mu dati posebnu aromu, sočnost i mekoću. Kad uz to dodate i miris dima, dobit ćete roštilj za prste polizati.

Kod rebara razlikujemo tri različita reza mesa – Baby Back Ribs, Spare Ribs i St. Louis Style Ribs. Baby Back Ribs podrazumijeva gornji dio rebara koja se nalaze ispod samih leđa, a prepoznatljiva su po polukružnom obliku, kraća su, mesnatija i potrebno im je kraće vrijeme pripreme. Rebra koja se nalaze uz dio potrbušine nazivaju se Spare Ribs, a ako ih poravnamo uklanjanjem vrhova kostiju dobit ćemo St. Louis Style Ribs kojeg karakteriziraju ravne kosti duljine 10-12 cm i veći udio masnoće. Najvažniji dio pripreme rebaraca je uklanjanje silverskina. Riječ je o tankoj bijeloj membrani s donje strane rebara koja začinima blokira put do mesa i time osiromašuje okus rebara. Možete je na samom rubu lagano zarezati nožem, a potom primiti uz pomoć papirnatog ručnika i odvojiti u jednom komadu. Ako s gornje strane rebara ima viška masnoće, također je uklonite.

Kao i za svaku namirnicu, tako i za rebarca postoji mnogo načina za pripremu – u pećnici, na roštilju ili pak u tavi. Usprkos tomu što svaki od navedenih načina pruža neodoljiv gastro užitak, u ovo doba godine najradije posežemo za rebarcima pečenim na pravoj vatri i roštilju koji izvlače najbolje iz mesa i daju mu poseban 'šmek'. Poželite li na sljedećoj roštiljadi ispeći savršeno sočno meso i iznenaditi svoje nepce te nepca svih prisutnih, slijedite korake u pripremi fantastičnih recepata za rebarca s grilla koja donosimo u nastavku:

Svinjska rebarca s grilla

Dobro začinjena svinjska rebarca s grilla poslužena sa salatom od luka, rotkvica i krastavaca te ajvarom oduševit će svakoga tko ih kuša. Priprema je jednostavna, a rezultat fantastičan.

BBQ svinjska rebarca u foliji

Kako je priprema već pola obavljenog posla, tako je i tajna dobrih rebaraca zapravo u dobroj marinadi. Marinirana BBQ svinjska rebarca pecite u foliji i poslužite uz povrće, mladi luk i feta sir.

Rebarca s grilla u pikantnom umaku

Nakon što se okusi mesa i začina prožmu prilikom pečenja, vrijeme je za užitak svih gurmana koji cijene ukusni zalogaj rebarca s umakom, uz salatu po izboru koja će upotpuniti dojam.

Ako rebarca poželite pripremiti u pećnici, odličan recept potražite u Knjižici grill recepata "Bez puno drila do sočnog grilla".

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.