Moj profil

Tortilja, burrito, tacosi – sličnosti i razlike

Mnoga meksička jela imaju jednu zajedničku poveznicu - prave se od ukusnih pšeničnih ili kukuruznih tortilja. Evo kako najlakše razlikovati burrito od chamichange i tacose od taquitosa

Mnoštvo boja, raznoliki okusi i karakteristična pikantnost samo su neka obilježja meksičke kuhinje, jedne od najomiljenijih na svijetu. Stoga i ne čudi što su uz kineske i talijanske restorane, meksički jedni od najrasprostranjenijih. Većina današnjih meksičkih jela bazira se na spoju starosjedilačke tradicije Azteka i Maja s kulinarskim trendovima koje su donijeli španjolski kolonijalisti. Danas je meksička kuhinja rezultat utjecaja iz raznih dijelova svijeta, a zanimljiva je činjenica da je upisana u UNESCO-vu nematerijalnu svjetsku baštinu.

Kad kažemo meksička kuhinja, prvo što nam pada na pamet je beskvasni kruh ili tzv. tortilje, koje se pripremaju od kukuruznog ili pšeničnog brašna, a osnovni su sastojak mnogih meksičkih jela. Burrito, tacosi, enchilada ili quesadille samo su neki od gastro delicija dalekog Meksika u kojima upravo tortilje imaju glavnu ulogu. No znate li koja je razlika između njih ili još uvijek niste u potpunosti sigurni što naručiti s menija meksičkog restorana? Ako imate nedoumice, na pravom ste mjestu! U nastavku otkrijte sve o jelima ove mnogima omiljene kuhinje i okušajte se u pripremi odličnih recepata:

Tortilja

Nekada osnovna hrana siromašnih stanovnika, a danas gotovo simbol meksičke kuhinje, njezino veličanstvo – tortilja! Riječ je o vrsti vrlo tanke pogače, čije se tijesto priprema dodavanjem vode, ulja i soli u brašno, a zatim oblikuje u kuglice koje se razvlače u oblik palačinke i peku. Prve tortilje radile su se od kukuruznog brašna, a danas su najpoznatije one pšenične, ali i sa zdravim dodacima poput chia sjemenki. Način na koji se tortilja puni, savija i termički obrađuje uvelike se razlikuje i upravo je u tomu glavna razlika među mnogim popularnim meksičkim jelima. Naime, bez ovih tankih pogača nemoguće je napraviti burrito, tacose, enchiladu i druge specijalitete meksičke kuhinje. Gotove tortilje mogu se kupiti u trgovinama, a vrlo lako se pripremaju i kod kuće.

Burrito

Burrito je vjerojatno najpopularniji oblik pšenične tortilje punjene nadjevom. Prepoznatljiv je po tomu što je zarolan i zamotan s obje strane kako sastojci ne bi ispadali, a punjenje je vidljivo tek kada ga zagrizete ili prerežete. Nadjev se najčešće priprema od mljevenog mesa, graha, sira i umaka, a u njemu ćete obično pronaći i rižu. Prženjem burrita u dubokom ulju dobit ćete još jedno popularno meksičko jelo chimichangu, koje je ustvari njegova zapečena verzija te najčešće dolazi s različitim umacima prelivenim po vrhu. U Meksiku se ova jela jedu za doručak, ručak ili večeru.

Tacosi

Za razliku od burrita, kod kojeg tortilja posve obavija nadjev, kod tacosa je on vidljiv. Naime, taco ćete najlakše prepoznati po tortilji u obliku plitke zdjelice punjene različitim sastojcima. Za pripremu ovog ukusnog meksičkog jela u autentičnoj verziji koristi se samo nekoliko jednostavnih sastojaka: meso, luk i svježi sok limete. Uglavnom se jede bez pribora, a poslužuje uz tradicionalni preljev od salse, luka i korijandera. Postoji i manja verzija tacosa, tzv. taquitos koji u prijevodu sa španjolskog znači „mali taco“, a podrazumijeva malu kukuruznu tortilju prženu u dubokom ulju. Riječ je najčešće o prutićima piletine koji se omotaju tortiljom, a potom prže. Uz njih se služe različiti umaci po želji.

Enchilada, quesadilla i nachosi

Još jedno popularno meksičko jelo je enchilada, zarolana kukuruzna tortilja punjena nadjevom po želji, zapečena u pećnici i prelivena umakom. Enchilada u prijevodu znači „začinjena čili papričicama“ jer se u originalnoj verziji umak pravi upravo od čilija, a stavlja se na dno i vrh tortilje te kratko peče u pećnici. Na meniju meksičkih jela susrest ćete se i s quesadillama, koje u svom nazivu sadrže španjolsku riječ za sir. Prave se od dvije tortilje postavljene jedna ispod druge te ispunjene naribanim sirom i drugim sastojcima i začinima po želji. Zagrijavaju se na tavi, a zatim režu u trokute i poslužuju uz umake po želji. Izrežete li od prazne tortilje trokutiće i kratko ispržite u vrelom ulju, dobit ćete svima poznati tortilja čips poznat pod nazivom nachos. Izvorno se nachosi spremaju od kukuruznih tortilja, a tradicionalno se služe kao predjelo, prekriveni mljevenim mesom, povrćem, sirom i umacima.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.