Moj profil

Španjolske delicije koje morate probati

Španjolska kuhinja obiluje različitim vrstama jela zahvaljujući geografskoj raznolikosti zemlje, klimi, ali i kulturi. Upravo zato, mnogi je svrstavaju uz bok francuskoj kuhinji. Svaka veća tržnica u toj zemlji prepuna je boja i mirisa, od plodova mora, do mesa, voća i povrća i zapravo najbolje ocrtava bogatu gastronomiju te zemlje i prehrambenih navika tamošnjih stanovnika.

Jedna od najcjenjenijih španjolskih namirnica sigurno je pršut, a Jamón Serrano koji se proizvodi  tradicionalnim metodama još iz rimskoga doba. Proces proizvodnje podijeljen mu je u četiri koraka, a uključuju soljenje, pranje, ponovno soljenje i sušenje uz sazrijevanje. Jamón Serrano pršut nije preslan niti prejak, pa se savršeno nadopunjuje sa španjolskim sirevima ili pak, orašastim plodovima kojima uravnotežuje okus.

Neizostavna namirnica te zemlje svakako je ekstra djevičansko maslinovo ulje. Španjolska je vodeći proizvođač ekstra djevičanskog maslinovog ulja i jedan od najvećih potrošača po glavni stanovnika. Prosječan Španjolac na godinu potroši 12 litara maslinovog ulja na kojem se kuha gotovo sve pa su i mnoga tipična španjolska jela poput tapasa pržena na njemu. Osim u proizvodnji ulja, Španjolska je i vodeći izvoznik stolnih maslina. Svježih plodova mora Španjolska ima u izobilju, pa stoga i ne čudi da je konzerviranje ribe i plodova mora jedan od najčešćih načina kako je sačuvati. Konzervirana riba u Španjolskoj se smatra delikatesom, a u Lidlu se može kupiti tuna fileti u ulju marke Sol&Mar.

U sklopu španjolskog i portugalskog tjedna na policama Lidla naći će se pregršt gotovih, polugotovih jela, ali i slatkiša te dodataka jelima. Izbor je velik, jedino su zalihe ograničene.

Ne propustite kušati neke od okusa Španjolske i Portugala, koji su vam sada dostupni u Lidlu od 13-19.9.2021.

Tapas – predjelo, koje se često jede kao manji obrok, odnosno snack. Poslužuje se u obliku  malih kriški kruha s nadjevom, primjerice lignjama, školjkama, jajima ili povrćem. U Lidlu možete birati između punjenja s lignjama ili kozicama.

Tortilla- tradicionalno jelo španjolske kuhinje koje uvijek uključuje jaja, krumpir, maslinovo ulje, sol i ponekad luk. Na Lidlovim policama tortille dolaze u tri okusa, paprika, salama ili špinat.

Masline - Španjolska je odgovorna za čak 56% svjetske proizvodnje maslina. Ne iznenađuje zato što se one jedu u svim prigodama, ali i pune s primjerice inćunima ili se pak, file inćuna stavlja u maslinovo ulje.

Salama Chorizo -  tradicionalna španjolska salama koja se nerijetko jede u kućanstvima. Ima karakterističan okus i miris, a u Lidlu dolazi u dvije varijante. Chorizo ​​je i dio tapasa. Koristi se u sendvičima, dodaju se glavnim jelima, ali i salatama.

I za kraj, znate li da je prema Bloombergovom indeksu prije dvije godine Španjolska prikazana kao najzdravija država na svijetu? Takav rezultat većim se dijelom sigurno može pripisati španjolskoj kuhinji koju je i UNESCO klasificirao kao nematerijalnu baštinu.

Native članak

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.