Moj profil

Sjemenke suncokreta - jeftini boosteri zdravlja

U slučaju kupovine već prženih/pečenih suncokretovih sjemenki, treba obratiti pažnju i kupiti one koje nisu pržene u ulju, niti su im dodani šećer ili sol.

Sjemenke suncokreta danas su možda i najčešće korištene sjemenke u ljudskoj prehrani. Bilo da se jedu samostalno, kao užina ili “grickalica” ili pak kao sastojak slanog ili slatkog recepta, korištenjem sjemenki suncokreta sigurno ne možete pogriješiti kada govorimo o dobrobitima za zdravlje i unos hranjivih tvari.

Hranjiva vrijednost sjemenki suncokreta

Sjemenke suncokreta osim što sadrže visok postotak tzv. “dobrih” masnoća, izvrstan su izvor:

  • vitamina E
  • vitamina B1
  • magnezija
  • folata
  • selena
  • bakra

Dobrobiti sjemenki suncokreta:

Zbog visokog sadržaja vitamina E, sjemenke suncokreta mogu igrati značaju ulogu u održavanju kognitivnih funkcija čemu doprinosi i sadržaj vitamina B1. Vitamin E je također i važan antoksidans te snažan “borac” protiv srčano-krvožilnih bolesti.

Pohrana

Iako se u većini slučajeva pohranjuju na sobnoj temperaturi, u originalnom pakiranju ili staklenki, sjemenke suncokreta se jako dobro mogu sačuvati i u hladnjaku i zamrzivaču. U hladnjaku mogu trajati otprilike 3 mjeseca, a u zamrzivaču čak do 6 mjeseci. Zbog visokog sadržaja masti podložnije su kvarenju pa ih je dobro skladištiti u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom.

Konzumacija sjemenki suncokreta

Iako se vrlo jednostavno mogu konzumirati u izvornom, sirovom obliku, sjemenke suncokreta su najukusnije kada se lagano preprže. Pritom treba imati na umu da ih treba peći na slaboj temperaturi (maksimalno 75℃) jer pri višim temperaturama dolazi do oštećenja prirodno prisutnih ulja što posljedično može nakon konzumacije dovesti do oštećenja krvnih žila.

Sjemenke suncokreta izvrstan su izvor energije „dobrih“ masnoća i brojnih esencijalnih hranjivih tvari te ih se vrlo jednostavno može dodati gotovo svakom jelu.

Stoga je sjemenke suncokreta najbolje peći u pećnici na 75℃ 15 – 20 minuta. Tako pečene imaju nešto kraći rok trajanja od sirovih (otprilike mjesec dana na sobnoj temperaturi), jer masne kiseline nakon pečenja brže oksidiraju.

Prijedlozi za konzumaciju sjemenki suncokreta

Maslac od sjemenki

Meni najdraži način za konzumaciju sjemenki suncokreta je priprema maslaca. Za to je potrebno imati dobar blender/multipraktik i sjemenke nakon pečenja prebaciti u posudu za miksanje te miksati sve dok se ne dobije tekstura maslaca. Pritom će najvjerojatnije par puta biti potrebno isključiti blender/multipraktik i s lopaticom pokupiti ostatke sjemenki sa stjenki posude. A može se pripremiti i maslac od kombinacija različitih sjemenki i orašastih plodova.

Dodatak salatama

Najjednostavniji način za konzumaciju sjemenki suncokreta je njihovo dodavanje u salate. Bilo da su samo od povrća ili uz dodatak proteina poput mesa, sira i jaja ili pak tjestenine kao izvor ugljikohidrata, pečene sjemenke suncokreta svakako daju dodatnu aromu, ali i hranjive tvari. S druge strane, sjemenke suncokreta mogu biti i dio dressinga za salate tako da se miješaju zajedno s uljem i octom do glatke teksture.

Sjemenke suncokreta za doručak

Sjemenke suncokreta mogu biti i izvrstan dodatak svakom obroku kao sastojak:

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.