Moj profil

Savršena pokrivala za torte

Tortu uvijek treba nečim pokriti, ganachom, frostingom, mirror glazeom ili najobičnijim šećerom u prahu. Time joj dajemo status kolača za specijalne prilike.

Brojne gastro klasike moramo zahvaliti nemarnosti i neznanju. Među njima je i ganache ili, kako je netko naziva, pariška krema.

Legenda kaže da je jedan mladi francuski slastičar zabunom ulio kipuće vrhnje u napola rastopljenu čokoladu. Učitelj mu je kratko dobacio «ganache», na hrvatskom, bedak! Dalje sve ide prema happy endu, učenik je pomiješao dva sastojka i dobio iznenađujuće ukusni rezultat, slastičarsku kremu ganache!

Ovo je jednostavniji dio priče, jer je priprema savršene ganachea složena. Besprijekorna pariška krema treba ostati sjajna i satima nakon pripreme dovoljno rijetka, kako bi je mogli razmazati, istovremeno dovoljno gusta kako nam se ne bi slijevala s torte.

Ali, najkompliciraniji dio priče je kada od stotine različitih, često oprečnih, savjeta, moramo izabrati one prave. I u ovom slučaju, lako je onima koji su pripremu ganache gledali i radili s majkama, bakama ili muškim dijelom porodice, nama ostalima preostaje Coolinarika, youtube i malo sreće.

Omjer vrhnja i čokolade u receptima za ganache je različit od kuhara do kuhara, ovisno o namjeni. Kako bi glazura ostala sjajna potrebno je dodati žličicu maslaca i nikako je ne stavljati u frižider. Ako je ganache prerijetka, može se lagano zagrijati i dodati čokolade po potrebi, ako je pregusta treba primiješati još malo toplog mlijeka. Klasična ganache, ona nastala greškom, priprema se s tamnom čokoladom, ali odlična je i s mliječnom i bijelom, kao i s dodatkom kave. Pariška krema se može pripremiti i s tučenim vrhnjem, kada želimo dobiti kremu za filovanje torti, princez krafni, ukrašavanje cupcakesa.

Legendarne torte u najboljem izdanju

Osim ganache, po mom mišljenju najelegantnije glazure, torte i kolače možemo prekriti frostingom, mirror glazeom ili najjednostavnije šećerom u prahu.

Frosting se često koristi u američkim tortama i za cake design. Radi se o sirovoj kremi koja se dobiva od maslaca, čokolade ili mekanog sira, mlijeka i šećera u prahu, a često mu se dodaju umjetne boje i arome. Iskreno, okus mu nije najjača strana, ali je zato prvak za ukrašavanje. Tijekom rada, ako se zagrije i omekša, dovoljno ga je na nekoliko minuta vratiti u hladnjak.

Marshmallow fluff je još jedna američka krema koja većinom služi za pokrivanje torti. Priprema se od bjelanjaka, vode, šećera i šećernog sirupa, neka vrsta tekućije talijanske meringe. Uglavnom služi za filovanje torti i «raščupanu» glazuru. Podsjeća na pejzaž pokriven snijegom. U nekim se zemljama, poput Sjedinjenih Država, može kupiti već gotova.

Brojne gastro klasike moramo zahvaliti nemarnosti i neznanju. Među njima je i ganache ili, kako je netko naziva, pariška krema.

Mirror glaze je glazura koju dobivamo od čokolade, kondenziranog mlijeka, šećera i želatine. Rezultat je savršeno sjajna glazura, spektakularna kada joj dodamo boje.

Za rustičnije, jednostavnije i manje kalorične torte, kao ukras na vrhu koristi se šećer u prahu. Možete ga aromatizirati sami, tako da u staklenku sa šećerom stavite mahunu vanilije, štapić cimeta, koricu limuna, nekoliko listića metvice, nekoliko zrna kave. Staklenku dobro zatvorite i protresite nekoliko puta dnevno. Nakon tjedan dana, dobit ćete aromatizirani šećer u prahu. Također ga možete pomiješati s drugim začinima u prahu, poput kakaa, muškatnog oraščića ili klinčića. Naravno, šećer će izgubiti savršeno bijelu boju, ali će dobiti na mirisu i okusu.      

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.