Moj profil

Saranje jaja voskom,rad moje majke Dragice

Šaranje jaja je bila velika radost za moju majku. Ona više nije sa nama, ali tu su fotografije da svedoče koliko je veliki umetnik bila.

Drage moje dame, Uskrs nam se bliži i iskreno se nadam da delite sa mnom radost povodom farbanja i šaranja jaja za taj praznik. Ovaj članak je nastao pre svega iz želje da se načini na koje je moja pokojna majka šarala i farbala uskršnja jaja nikad ne zaborave. Ovo je prvi Uskrs koji ću slaviti bez nje i želim da sa vama podelim tu radost i to zadovoljstvo koje je ona nosila u sebi dok je sa osmehom na licu veštim pokretima ruke nanosila vosak perom na jaja. Slike koje se nalaze u prilog ovom članku su njenih ruku delo.

Za šaranje jaja voskom potrebno je:

šaraljica i 100% pčelinji vosak ( najbolje ukoliko poznajete nekog pčelara koji će vam zaista izaći u susret i dati 100% pčelinji vosak inače ukoliko nije “pravi” kako je to moja majka govorila neće ostati šara nakon farbanja.

Vosak zagrejete na sveću i stavite na palac leve ruke ukoliko šarate desnom kako bi vam bilo zgodno da ga uzimate perom dok držite jaje. Moram da napomenem da jaja treba da stoje na sobnoj temperaturi kako bi vosak lepše ostajao. Pero kojim šaramo zagrejemo na plamen sveće, uzmemo komadić voska sa palca, a potom pero sa voskom ponovo prinesemo plamenu i brzim pokretima šaramo dok je vosak vruć. Našarana jaja farbamo po želji u željenu boju. Kada su jaja ofarbana, suvom krpicom obrišemo vosak sa jaja, a zatim drugom krpicom na koju smo naneli malo ulja ili masti premažemo jaja kako bi bila sjajna.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.