Moj profil

Podravka paštete za wow efekt

Jeste li znali da paštete u prehrani koristimo još od 11.stoljeća? Po čemu su posebne i zašto baš Podravka paštete rade razliku?

Podrijetlo paštete ukorijenjeno je u svim kuhinjama sjeverne i srednje Europe. U srednjem vijeku pašteta se razvila kao ekonomičan i ukusan način pripremanja obroka. Paštete su Rimljani, Grci i Francuzi poznavali već u 11. stoljeću, a danas je pašteta jedna od glavnih delikatesa francuske kuhinje.

100% vrhunski sastojci

Kao prava delikatesa, pileća Podravka pašteta sadrži od mesa pileći file i zabatak, što joj daje bolju mazivost i odličan gastronomski užitak. Proteini u piletini su izvrstan izvor aminokiselina. Naše tijelo koristi aminokiseline za izgradnju mišićnog tkiva, što je osobito važno u svakoj životnoj dobi. Znanstvena istraživanja su pokazala da veći unos proteina pomaže u održavanju mineralne gustoće kostiju. Konzumiranje piletine može pomoći u izgradnji jačih mišića i zdravijih kostiju, smanjujući rizik od ozljeda i bolesti poput osteoporoze. Piletina s obzirom da je super izvor proteina sadrži i aminokiselinu triptofan, koja je povezana s višom razinom serotonina, hormona sreće koji nastaje u našem mozgu. Pileću paštetu za brz i nutritivno dobar obrok možete i jednostavno napraviti kod kuće, ali za brza rješenja preporučam da zgrabite svoju najdražu paštetu, lijepo razmažete i gricnete. Kad nemam vremena odaberem graham kruh ili rustikalni (sa hrskavom koricom, naravno) i namažem pašteticu. Ako imam ostale sastojke i 25 minuta vremena, ne propuštam napraviti paštetu s pistacijima. To je do sad bio jedan od mojih „tajnih“ recepata za obitelj i prijatelje gdje su mislili da sam nekakav gastronomski mogul. Evo, sad kad više nije tajna, ovom paštetom svoje najdraže možete razveseliti i vi. Razina triptofana u piletini nije dovoljno visoka da se osjećamo trenutačno veselo i euforično, ali studije pokazuju da bi to moglo pomoći u povećanju razine serotonina u kombinaciji s drugim čimbenicima. Zato ću Podravka pileću Classic paštetu nazvati „feel good“ paštetom!

U Podravka paštetama nalazimo savršen spoj pomno odabranog mesa i začina biranih po mjeri pravih gurmana za wow efekt. Namaži i ti!

Podravka paštete se rade od vrhunskih sastojaka i predstavljaju gastronomsku delikatesu. Jeste li znali da je upravo po kalorijama, jetra jedna od namirnica s najvećom nutritivnom vrijednošću? Zapravo, mišićno meso koje češće jedemo je nutritivno siromašno u usporedbi s njom. Recimo, odrezak ili janjeći kotlet od 100 grama sadrži više od 200 kalorija. Ista količina pileće jetre sadrži samo 175 kalorija, a istovremeno daje više vitamina i većine minerala od bifteka ili janjećeg kotleta. Iako mnoštvo namirnica sadrži visokokvalitetne proteine ili vitamine i minerale, niti jedna hrana ne sadrži istu raznolikost ili količinu hranjivih tvari kao jetra. Pileća jetra je uz to i bogat izvor proteina, a sadrži i odličan izvor željeza, folne kiseline te razne vitamine i minerale, pa se često naziva "superhranom“. Nije to bez razloga: jetra također ne sadrži puno masnoće, dapače samo oko 25% kalorija dolazi iz masti, u usporedbi s 50–60% kalorija koje nalazimo recimo u bifteku ili janjetini. Pileća jetra sadrži i selen, mineral koji pomaže u sprječavanju i upravljanju bolesti srca, moždanog udara i visokog kolesterola. Vitamin A kojeg jetra ima na pretek štiti vid i zdravlje očiju, jača imunološki sustav i pomaže organima poput bubrega i srca da pravilno funkcioniraju. Povremenom konzumacijom jetre, dobivamo super nutritivne paketiće za naš organizam. Naravno, s obzirom da je upravo jetra čistač našeg organizma, bitno je birati najbolju sirovinu, a to je upravo ono što Podravka radi.

Jedan od meni najdražih recepata uz Podravka Classic jetrenu paštetu su upravo košarice s nadjevom od paštete. Savršeno mi dočaraju onaj francuski štih kreativnog istraživanja, koji kod mojih prijatelja uvijek napravi onaj wow efekt!  Paštete su od 11. stoljeća znatno evoluirale i ušle u gotovo svaki kutak naše kuhinje. Danas težimo prirodnim okusima hrane uz nutritivnu očuvanost proizvoda. Želimo proizvode koji su nam uvijek pri ruci i spremne za konzumaciju. Jeste li znali da zbog posebnog procesa pripreme i proizvodnje u Podravka pilećim paštetama nema konzervansa niti aroma! I naravno, Podravka paštete nemaju ni pojačivače okusa. Jer što će im? Treba popravljati neki okus? Apsolutno ne. U Podravka paštetama nalazimo savršen spoj pomno odabranog mesa i začina biranih po mjeri pravih gurmana za wow efekt. Namaži i ti!

Tekst nastao u suradnji s Dianom Gluhak Spajić, MSc Nutrition

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.