Moj profil

Namirnice nakon isteka roka trajanja

Iznimka neograničenom trajanju žitarica je integralna riža koja sadrži nešto više masnoća pa je stoga i sklonija kvarenju.

Najnoviji podaci sa svjetskog tržišta govore kako godišnje u svijetu bacamo 1,4 milijarde tona hrane, uglavnom zbog isteka tzv. "roka trajanja" odnosno bojazni da ćemo se razboljeti ukoliko konzumiramo hranu nakon datuma označenog na ambalaži. Prilikom provjere trajnosti namirnice važno je razlikovati dvije vrste označavanja:

  • rok trajanja: datum nakon kojega proizvođač ne savjetuje konzumirati namirnicu budući da ne garantira više za njezinu ispravnost
  • najbolje upotrijebiti do: datum do kojega proizvođač preporuča konzumaciju namirnice te garantira za njezinu ispravnost međutim i nakon tog datuma ona je jestiva, ali gubi neka svoja organoleptička svojstva te više nije iste kvalitete

Žitarice

Tjestenine, riže i brašna ukoliko su neotvoreni mogu se koristiti dugo nakon isteka roka trajanja odnosno oznake "najbolje upotrijebiti do" budući da se nalaze u sušenom obliku, dakle bez vode te na taj način se kvarenje namirnice usporava.

Ukoliko se ipak radi o otvorenim pakiranjima gdje je namirnica bila u dodiru sa zrakom, i dalje se može koristiti nakon označenog datuma, samo što će biti lošije kvalitete, vrlo vjerojatno vlažna, i onda se možda neće moći upotrebljavati za uobičajena jela za te namirnice, već alternative poput kora, krušnih mrvica ili zapečenih jela. Kako bismo i to izbjegli, žitarice je nakon otvaranja najbolje prebaciti i čuvati u dobro zatvorenim posudama bez zraka.

Sušeni začini su gotovo nepokvarljivi i mogu se, pravilno skladišteni, koristiti godinama nakon isteka roka trajanja.

Začini i sladila

Obzirom da su također u sušenom obliku, začini su gotovo nepokvarljivi i mogu se pravilno skladišteni koristiti godinama nakon isteka roka trajanja. Važno je da se čuvaju u staklenim posudama, na suhom i hladnom mjestu i neće biti potrebe za njihovom zamjenom nakon isteka datuma na pakiranju.

Sladila poput meda i šećera imaju neograničeni rok trajanja jer ne podržavaju razvoj bakterija. Med eventualno može kristalizirati, ali to je dobra stvar jer znači da se zaista radi o pravom medu i kvalitetnom proizvodu, a ne samo "vodi i šećeru" i vrlo lako se vrati u prvobitno stanje držanjem staklenke pod toplom vodom.

Konzervirane namirnice

Konzerviranje je samo po sebi proces kojim se održava rok trajanja namirnice pa se tako konzervirane namirnice mogu skladištiti na hladnom mjestu (najbolje hladnjaku) godinama i konzumirati i nakon datuma otisnutog na pakiranju.

Dodaci jelima

Namirnice poput senfa, ketchupa, majoneze, sojinog i worchester umaka također se mogu koristiti u prehrani i nakon datuma otisnutog na pakiranju i to čuvani u hladnjaku otprilike 6 do 12 mjeseci nakon isteka (senf, ketchup i majoneza pod pretpostavkom da nisu otvoreni). Ukoliko su navedene namirnice otvorene, također mogu "preživjeti" otprilike 3-4 mjeseca u hladnjaku međutim obzirom da su otvorena pakiranja, možda neće biti iste kvalitete kao na početku.  

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.