Moj profil

Nakon dvogodišnje pauze vraća se zadarski Tuna, Sushi & Wine Festival

Šesto izdanje zadarskog Tuna, Sushi & Wine Festivala u Zadru počinje u ponedjeljak, 16. svibnja na Trgu Petra Zoranića službenim otvorenjem u 10 sati i trajat će punih šest dana – do subote, 21. svibnja. Ovaj Festival je prvi javni i otvoreni događaj kojeg nakon korona krize i pratećih mjera organizira Turistička zajednica grada Zadra.

Autor fotografije: Fabio Šimićev

Zadar nije slučajno izabran za domaćina ovakve manifestacije prije sedam godina. Jedna od najvažnijih gospodarskih djelatnosti zadarskog kraja je ribarstvo i riboprerađivačka industrija. Ovdje je smješteno više po polovine hrvatske ribarske flote za ulov plave ribe te tri od četiri hrvatska uzgajališta izuzetno cijenjene plavorepe tune. Zadar je grad ribe, grad plave ribe, tune, srdele i skuše.

Autor fotografije: TZ Grad Zadar

Ovogodišnji Festival će u izmijenjenom formatu biti svojevrsna premosnica do vraćanja na poznati sjaj i program zbog kojih je zadarski Tuna, Sushi & Wine Festival proteklih godina dobio niz priznanja, između ostalih i od japanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Autor fotografije: Fabio Šimićev

Novo festivalsko izdanje bit će bogato prvenstveno gastronomskim događanjima i ponudom, ali i izložbama, kao i večernjim glazbenim programima u zadnja dva dana Festivala, petak i subotu. Sva događanja su smještena u veliki šator na Trgu Petra Zoranića u kojem će se se održavati cooking show programi poznatih zadarskih kuhara i restorana. U tim će se jutarnjim gastronomskim programima, od 10 do 13,30 sati, Zadar prezentirati kao grad ribe, a isključivo riblja jela bit će pripravljana na tradicionalne i suvremene, inventivne načine, a bit će, naravno, i tradicionalnih japanskih sushi rolica. Svaki će dan jela pripravljati drugi zadarski restorani, a svoje će kuharske vještine pokazati etablirani zadarski kuhari. Večernji cooking show u petak će imati Udruga „Kualjske ribarske noći“ iz Kali, „najribarskijeg mista na cilom Jadranu“ koji će skuhati nadaleko poznati tradicionalni „kualjski brudet“, a svoj će koncert te večeri imati Đani Stipaničev. U subotu će  veliki riblji grill show imati Udruga mladih zadarskog predjela Puntamika uz koncert grupe Detour.

Autor fotografije: Dino Stanin

Trg Petra Zoranića  za tih će šest dana postati Gastro pijaca sa štandovima nekoliko OPG-a te Ninske solane i Paške sirane. Svakog dana glazbu na Trgu puštaju poznati zadarski DJ-evi, a na Trgu će se održavati i foto izložbe: pokojnog zadarskog umjetnika Jose Špralje i njegova unuka Jean Marca Saldinija pod nazivom „Tuna“ te Danijela Kolege pod nazivom „Ravnoteža“ i to u atriju palače Cedulin.

Autor fotografije: Fabio Šimićev

Sva će se pripravljena jela moći konzumirati uz bon po cijeni od 25 kuna, a pića – vina zadarskih vinara „Degarra“, „Fiolić“ i „Kraljevski vinogradi“ te Ožujsko pivo po 10 kn. Sav prihod od Festivala namijenjen je Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar, čiji će učenici i profesori aktivno sudjelovati na Festivalu te Onkološkom odjelu zadarske Opće bolnice preko Lige za borbu protiv raka Zadar.

Program možete pronaći na poveznici – LINK.

Promo članak