Moj profil

MW – pomoć u kuhinji

Imam osjećaj da je kod nas u Hrvatskoj još uvijek mikrovalna pećnica i jela proizašla iz nje su Tabu tema. Osobe kojima je MW postala nezamjenjiva, jednostavno mogu postati zacrtane kao "ne-kuhari" tj. "oni na brzaka".

Razmišljala sam kako da započnem članak o Mikrovalnoj. Kad su mi ga ponudili, pisanje članka, bila sam presretna i ushićena, a sada to ushićenje moram prebaciti na papir i Vama, koji ovo čitate nekako približiti svijetu Mikrovalova.

Imam osjećaj da je kod nas u Hrvatskoj još uvijek mikrovalna pećnica i jela proizašla iz nje su Tabu tema.

Osobe koje ju koriste u svakodnevnom životu i javno deklariraju da vole MW i da im je nezamjenjiva za neke stvari, jednostavno mogu postati zacrtani kao "ne-kuhari" tj. "oni na brzaka". No, s vremenom sam se svjedočila da Vam tu titulu mogu dati samo teški skeptici i osobe, koje "ne žele znati" za MW.

Svoju prvu Mikrovalnu dobila sam za vjenčanje i to je bio recimo "dogovoreni" dar, jer su me pitali što bi htjela, stvarno nisam znala što, a onda je dotična sama, predložila MW, koju nemam, a ona ju koristi obavezno i to svakodnevno.

Samo njoj mogu zahvaliti na prvom doticaju sa MW-om, no dar se poduplao, jer smo dobili na dar još jednu.

Kako su to bili prvi kontakti i upoznavanje s dotičnom MW-om, krenula sam putovima moje prijateljice koja je u njoj do tada:

  • odleđivala
  • zagrijava
  • kuhala mlijeko i kavu

Tako sam i ja. Bilo je tu u početku svega, prokuhanog mlijeka na sve strane, no s vremenom uhvatila sam "ritam" omjera temperature i vremenskog trajanja kuhanja u njoj. I tako 2 godine. Do trenutka kada sam samu sebe zapitala: "ma što stvarno se ne može ništa u njoj kuhati?!"

Krenula sam u istraživanje. Počela čitati pozitivna / negativna mišljena. Tražila sam tuđa iskustva, da podijelim i dobijem nove informacije o istoj. Tako sam upala u krug "mikrovalne kuhinje" i mene u njoj.

Prvo što sam našla bila je uputa o kuhanju krumpira.
Nasjeći na kockice, staviti toliko vode da se krumpir pokrije vodom, posoliti, staviti na 750°C i kuhati cca 10 minuta.

Od tuda je sve počelo. Počela sam isprobavati kuhanje povrća. Mogu vam reći da sam brzo uhvatila taj ritam i svaki dan ste kod nas za ručak imali nekakvu salatu od kuhanog povrća. Sva sreća bilo je ljeto sjećam se kao sada, pa mahuna od žutih do zelenih plosnatih, graška i boba, mladog fažola, bilo je na našem stolu. Moj suprug i moja mama tradicionalno nastrojena brzo su promijenili mišljenje o mikrovalnoj. Moja mama nije se mogla načuditi da je fažol itekako skuhan, a nije se raspao!

Nakon toga krenula sam velikim "koracima". Od pašte, riže, složenaca i torti, krema razno raznih i izvrsnog bešamela. Sve je to izašlo iz moje MW.

Ljeto uz Mikrovalnu

To ljeto s nama na ljetovanje u našu vikendicu "poveli" smo i drugu MW-u, koja je od vjenčanja do tada bila skladištena u sobi i čekala svojih "5 minuta".

Mogu vam reći da burnije ljeto do tada nisam imala. Kako je to malo mjesto, za čas preko roda i rodica i kavica došlo do pola sela koje delicije, meni izlaze iz MW-e.

Bilo je tu degustacija, gledanja i promatranja rada iste, ispitivanja, propitkivanja, jer polovica njih ju je imala u svojoj kuhinji, ali je stajala kao ukras.

Uglavnom prenijela sam i njima male tajne kao npr.:

Kako lagano oguliti koricu pomidora - na 30 sekundi staviti pomidor u mikrovalnu na temperaturu od 700° C kora će vam sama se ljuštit.

Topiti Čokoladu - količina od 120 g: maksimalna temperatura u trajanju od 1 minute i cca 20 s.

Na brzinu zakuhati mlijeko - 250 ml mlijeka na maksimalnoj temperaturi zakuhat će vam za 2 minute.

Napraviti temeljac za šugo, salsu ili polijevanje pečenja - temeljac 2/3 minute na maksimalnoj temperaturi i to je to.

Nasmijali smo se do suza, to ljeto bilo nam je jako, jako zanimljivo, a ja sam umjesto čitanja knjiga u hladu davala instrukcije iz MW.
To je bilo prije 4 godine, ali još dan danas ljudi me ispitkuju i zapitkuju o MW kad navratim u selo. Ludilo što može napraviti jedan mali uređaj.

Kad govorimo o MW-oj moramo znati i to pod obavezno koje posuđe možemo koristi u njoj tj. i ono koje ne možemo.

Evo jedne kratke kategorizacije posuđa po vrstama prema samoj vrsti materijala posuđa:

  • "Prozirno" tj. u njega ubrajamo posuđe kroz koje MW-ovi mogu slobodno protjecati to namjernica u njima. U njih ubrajamo Pireks posuđe kao i Acropal. Oni podnose oscilacije u temperaturi od vrlo visokih do niskih, što se može slobodno zaključiti da u istima možemo i odleđivati kao i kuhati, a ne upijaju toplinu.
  • "Zrcalno" posuđe kao lonci, padele tj. posuđe napravljeno iz bilo koje vrste metala, aluminija... isto kao i aluminijska folija, razno suđe s gravurama u metalu ili s pozlaćenim dijelovima, kao i srebrnina zaustavljaju protok zraka do namirnica unutar posude i dolazi do odbijanja mikrovalova. Ova vrsta posuđa se nikako NE SMIJE koristiti u Mikrovalnoj pećnici.
  • "Upijajuća" ona će djelomično provesti mikrovalove, ali uz to preuzeti jedan dio u sebe. Da bi smo mogli točno odrediti i kvalificirati dotičnu posudu možemo izvršiti jedan test:

U mikrovalnu postavimo željenu posudu i čašu napunjenu vodom. Mikrovalnu upalimo na maksimalnu temperaturu u vremenskom roku od jedne minute. Ako nakon toga, posuda je hladna, znači da je "prozirna" i možemo je slobodno koristiti, ali ako se zagrijala znači da je "upijajuća" i nju moramo isključiti u upotrebi sa Mikrovalnom pećnicom.

  • Papirnate posudice tj. namijenjene papirnate vrećice za kratka zagrijavanja hrane, moraju biti rupičasta, nikako ih se ne smije pustiti u kompaktnom stanju. Moramo imati u vidu da je ovakav materijal predviđen samo za neka mala zagrijavanja na malim temperaturama kao i u kratkim vremenskim intervalima, isto tako i u slučajevima kad ćemo samo pokriti ili kuhati u "škartocu".
  • Plastično posuđe - gumeno, posebno namijenjeno za MW-u danas postoji na tržištu s oznakama graničnih temperatura na kojima se može koristiti.
  • Tanjur "crisp" ili negdje ga zovu i "crunchy" ovisno o proizvođaču, je tanjur koji se dobije u sklopu pećnice (dodatni i to samo kod nekih proizvođača u mom slučaju Whirpool i Candy) napravljen iz staklo-keramike, koji na donjem dijelu sadrži jednu vrstu magneta, a ima svrhu akumulacije topline, a nakon toga isijavanje iste, te dobijemo krajnji rezultat lijepo zapečene npr. pizze.

Mikrovalna pećnica skratila je postupke kuhanja i pripremanje krema za torte, raznih preljeva, kao i umaka.

Postupak obrade nekih namjernica, koje trebam nadodati i ubaciti u neko drugo jelo, npr. brza priprema umaka, juha, maneštri, chillia i raznih gulaša.

Prezadovoljna što sam upoznala i tu "tehniku" kuhanja, jer to je baš tehnika, ima neke svoje "regule", koje se moraju znati i poštovati. U protivnom od kuhanja i ručka na stolu - neće biti.

Autor slike: Le Hibou

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.