Moj profil

Medeno doba

Da , da medeno... Upravo najljepše vrijeme, kad nam kuhinja miriše po najfinijim mirisima, dočaravajući već duh Božića, da se malo zabavimo i izradom medenih kućica.

inka56  ...

Nisam jedina, koja se bavi totalno amaterski izradom kućica, a ni posljednja, pa želim moje iskustvo podijelit. Nekome će možda olakšati samu odluku kretanja u avanturu, a nije ništa strašno, nema nepremostivih prepreka, jer svak kućica, kad malo dotjerate i ukrasite  razveseli jedno dijete.

Počela sam prije koju godinu, praveći kućice od tijesta za medenjake. Sva ta tijesta po receptima, koje sam imala, a i ovima sa coolke, sadržavaju sodu bikarbonu i /ili prašak za pecivo. To je meni nestručnoj stvaralo problem u vidu dizanja i deformisanja dijelova kućice tamo gdje ne treba. Tako su moje prve kućice tek, kad ih pokrijem sa dosta snijega od icing mase i šećera u prahu dobijale prihvatljiv izgled. Za icing, odnosno snijeg od bjelanca i šećera u prahu ima objašnjenja  uz svaki recept za ukrašene medenjake, pa nađete sebi onaj koji vam najviše odgovara. Evo jednog recepta novijeg datuma.

Ovih dana stvarno vježbam, praveći mini kućice od tijesta napravljenog po receptu od maslinke, kojeg ima objavljenog na svom blogu. Nekako sam izvadila "šnit" sa kućice svijećnjaka, prislonivši papir i ocrtavajući konture.

Cijelo sam vrijeme tu pričala da su kućice veličine 10x10x10 odokativno, ali kad me  inka zamolila za mjere, uzeh mjerilo i iznenadim i sebe ... Ne znam kako nešto tako malo u mojim očima može bit skoro duplo veće :D.

Kućice koje sam pravila ovih dana su dimenzija od oko bočne stranice4-5 cm, čelna i stražnja sa špicem za krov na najvišem dijelu su oko 8 cm. Krov sam prvo "krojila" od nekih možda 6x6 cm , a za druge dvije povećala za po 1 cm i ispalo je malo ljepše.

E onda odlučim napravit pravi kroj, koji također nije za kompletnu desetku, pa hoću prenijeti nacrt, mjere i utiske.

Dakle na papiru sam nacrtala jednu stranu za bok, pa to na tijestu radim 2 x, a za čelo i  leđa , te za krov kuće napravila po dvije već u nacrtu. Bočni su dijelovi široki po 10 cm, visoki po 7 cm.

PAŽNJA, PAŽNJA !!!!!!!

ZAVRŠIH KUĆICE U 1 SAT POSLIJE PONOĆI, DAKLE PREŠLA SAM U NOVI DAN. PREPORUČUJEM  BOČNE STRANE UMJESTO 10 CM DUŽINU SMANJITI NA 9 CM , PA U SKLADU S TIM PODESITI MJERE ZA PROZOR. OVO NAJVIŠE ZBOG TOGA DA SE BOLJE KROV UKLOPI. TAKOĐER NISAM  NAPISALA DA SE BOČNE STRANE POSTAVLJAJU UNUTAR  STRANA KOJE PREDSTAVLJAJU ČEONI DIO I "LEĐA" KUĆICE.


Od dijelova prikazanih na slici  u ovom tekstu napravila sam kućice, koje dovršene sa bijelim pokrovom od icing mase djeluju sasvim OK ,ali krov i strane su potpuno ravni, a trebalo je da krov prelazi malo preko. Iz tog razloga ovaj dodatak  ispisan velikim slovima, kako bi obratili pažnju ukoliko se odlučite radit.

Prozorčiće sam na bočnom dijelu stavila nekako na sredini, barem se tako čini. Odmaknuto po 3,5 cm od ruba, 2,5 cm od dna kućice, da prozor ima širinu 3 a visinu 2,5 cm. Ja svoje prozorčiće sad izrezala tako, a može se napravit i sa 4 minijaturna kvadratića da izgleda starinskije ;).

Čelni dio sa ulaznim vratima je širine pri dnu do kosine krova 10 cm, također 7 cm , kao i bočne strane visine i  još 5 cm do špica za krov. To se jednostavno napravi tako da našemo sredinu u 10 cm cijelom visinom, savijemo po toj crti i onda od gornje mjere gdje treba početi krov izmjerimo 5 cm. Tu je sam špic krova, samo spustit kosinu da se spoji sa "zidom ". U toj sredini izmjeriti vrata široka 3 visoka 4 cm izrezati tako da je jedna strana povezana sa ostatkom , baš kao da su otvorena.

Krov sam napravila dimenzija 8x 11,5 cm .Prilikom rezanja dijelova za krov jednu stranu sam "skratila" za oko 3-5 mm, jer sam tako onda kod montaže taj kraći dio podvukla pod rub onog dužeg i dobila ljepši špic, na koji samo poslije postavim dimnjak izrezan od debljeg tijesta iz jednog komada.

Moje kućice i dalje nisu savršene, kakvih drugi rade, ali radi onih koji bi tek počeli, mislim da je korisno imati ispisane detalje.

Nove kućice radim od tijesta kojem nisam dodala sodubikarbonu, tako dijelovi nisu narasli, nisu se deformisali, mogu se pojesti, ali nisu mekani kao sa sodom. Kako kućice većim dijelom služe za ukras i igru djeci, može proći i kao takvo.

Napravila sam tijesto po receptu od Mizo, samo dakle bez sodabikarbone. Prepuštam i vama da se zabavite  i napravite sebi ili nekom djetetu medeno doba.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.