Moj profil

Kokice - brza hrana ili hranjiv snack

Kokice su jedno od najomiljenijih snackova u svim prilikama, a ukoliko ih pravilno pripremite, mogu postati i hranjiv međuobrok!

Kokice su jedno od najomiljenijih snackova u svim prilikama. Bilo da se konzumiraju uz dobar film, gledanje utakmice ili na raznim okupljanjima i druženjima, uvijek su jedan od prvih izbora budući da su i ukusne i brzo se pripremaju, a ovisno o načinu prerade i pripreme, kokice mogu biti zaista hranjiv međuobrok.

Hranjiv međuobrok

Kokice su vrsta kukuruza koji je cjelovita žitarica te bi prema preporukama nutricionista, uz ostale cjelovite žitarice, trebala činiti temelj prehrane. Budući da kukuruz ne sadrži gluten, osobito su pogodne za one oboljele od celijakije. Nedavna istraživanja pokazala su kako su kokice izuzetno bogate antioksidansima, točnije polifenolima. Uočeno je čak i da kokice sadrže više dostupnih antioksidanasa od pojedinog voća i povrća budući da imaju samo 4% vode te su antioksidansi u kokicama manje razrijeđeni od onih u voću u povrću gdje se sadržaj vode kreće oko 90%. Ova istraživanja nisu sasvim potvrđena te su potrebna daljnja ispitivanja budući da nije u potpunosti jasno na koji način i u kojoj količini se antioksidansi apsorbiraju u ljudskom organizmu.

Budući da su cjelovita žitarica, kokice su bogate i prehrambenim vlaknima, ali je važno naglasiti da se i antioksidansi i prehrambena vlakna u kokicama u najvećoj koncentraciji nalaze u njihovoj ljusci.

Ispravan način pripreme kokica

Bez obzira na način pripreme, kokice zadržavaju koncentraciju prehrambenih vlakana i antioksidanasa, međutim pokazuju najveću hranjivu vrijednosti ukoliko se iz zrna kukuruza kokičara pripremaju samostalno u loncu, s malom količinom maslinovog ulja ili u aparatu za kokice, bez dodatka soli ili masnoća nakon pripreme. Kokice već pripremljene za mikrovalnu pećnicu sadrže aditive, konzervanse i velike količine maslaca i soli te ukoliko se konzumiraju takve, u organizam se unosi pretjerana količina natrija i zasićenih masnoća pa ih više ne možemo smatrati izuzetno hranjivim obrokom.

Stoga, umjesto raznih slanih i prerađenih grickalica, pripremite kokice iz samog zrna kukuruza te nemojte dodavati ništa nakon pripreme kako biste dobili ukusan i hranjiv međuobrok ili "snack" te povećali unos cjelovitih žitarica u skladu s preporukama nutricionista.

Kokice "Oskar"

Kokice "Oskar"

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.