Moj profil

Kalij – elektrokemijski stroj

Kalij omogućuje provođenje živčanih impulsa, regulira pH vrijednost krvne plazme i nepohodan je u metabolizmu proteina i ugljikohidrata.

Kalij je glavni kation (pozitivno nabijeni elektrolit) unutar stanica pa presudno utječe na metabolizam vode i druge procese u organizmu. U hrani ga ima dovoljno pa se u normalnim okolnostima ne može govoriti o njegovu deficitu.

Kod sportaša je situacija drukčija; naglo se gubi pa ga treba i nadoknađivati. Veliko ispitivanje provedeno u SAD-u u različitim sportskim disciplinama otkrilo je činjenicu da je deficit kalija mnogo veći nego se mislilo. Zbog toga se dodaje u izotonične napitke, a daje se i u tabletama. Specijalne vojne jedinice (marinci) u svom paketu nose i tablete kalija koje uzimaju kada su potpuno iscrpljeni. Naime, intenzivna mišićna aktivnost stvara mliječnu kiselinu koja ukruti mišiće te izaziva bolne grčeve. Kalij i kalijeve soli neutraliziraju mliječnu kiselinu.

Grah, mlijeko i soja također su solidni izvori kalija.

Kako djeluje

Kako nam koristi kalij u prehrani? Održava krvni tlak niskim, reducira rizik od bubrežnih kamenaca i smanjuje gubitak kalcija iz kostiju.

U kombinaciji s kloridom i natrijem, tj. ostalim elektrolitima, omogućuje provodljivost impulsa u živčanim vlaknima. Fizičko iscrpljivanje izazvano intenzivnim treningom dovodi i do psihičkih promjena koje se upravo pripisuju slabljenju elektrolitske veze i smanjenoj provodljivosti živčanih impulsa. Kada nema provodljivosti impulsa, isto je kao kad nema telefonskih linija, tj. nema nikakvog razgovora.

Kalij regulira razinu pH, tj. kiselost krvne plazme, a od te razine zavise brojne druge tjelesne funkcije, primjerice krvni tlak. Kalij je neophodan u metabolizmu proteina i ugljikohidrata. Svi paze na natrij, a njega bi zapravo trebalo zaboraviti, a pozornost obratiti na kalij. Proljev, povraćanje i diuretici "istjeruju" kalij iz tijela pa je izrazita slabost nakon takvih stanja posljedica akutnog deficita kalija.

Gdje ga ima

Hrana biljnog podrijetla bogata je kalijem, što znači voće i povrće. Tenisači dobro znaju da ga ima u bananama i do 500 mg/100 g pa u svakoj pauzi konzumiraju po nekoliko "grizova".

Bogati izvori kalija su: grah, mlijeko, soja, bademi, avokado, špinat, losos, pileća prsa, blitva, krumpir, grožđice, dinje, marelice, jagode, naranče, kupus, cvjetača, prokulice, brokula, rajčica, sok od rajčice, ketchup i orašasti plodovi.

Doziranje i sporedni učinci

Ako 1 banana srednje veličine sadrži 500 mg kalija, onda je nelogično da neki proizvođači suplemenata koriste tablete ili kapsule s manjim dozama.

Djeca kod normalne prehrane (puno voća i povrća) imaju dovoljno kalija pa ga posebno ne treba dodavati. Ako ga nema dovoljno zbog gubitka povraćanjem ili zbog bolesti, treba ga nadoknaditi, ali kod toga oprez jer nije dobro da ga nema isto kao što nije dobro kad ga ima u višku. Preporuka za kalij za školsku djecu se kreće oko 3000 mg/dnevno, a kod tinejdžera 4700 mg/dnevno. 

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.