Moj profil

Kako pripremiti hladnjak za predstojeće blagdane?

Otkrivamo vam male trikove za nesmetano uživanje u dolazećim blagdanima i pripremanje za skladištenje i čuvanje hrane u hladnjaku prije, tijekom i nakon blagdana.

Za blagdane se treba dobro pripremiti i organizirati kako ništa ne bi izmaklo kontroli, a najljepši dani u godini prošli bezbrižno. Dobar plan pola je posla, pa se ovaj put posvećujemo drugačijoj vrsti radova koje svakako treba obaviti, a to je čišćenje našeg doma, naših smočnica, kuhinjskih elemenata, ali svakako i hladnjaka. Predstojećih dana upravo će hladnjak imati glavnu ulogu čuvanja naših kuhanih i pečenih delicija, kao i namirnica koje ćemo upotrebljavati u danima obiteljskih okupljanja i zajedništva.

Pažljivo biranje blagdanskog menija i kupovanje potrebnih namirnica, dekoriranje doma, traženje poklona kojima ćemo razveseliti najmilije - samo je dio poslova koji traže dobru pripremu kako bi najviše iščekivani dani u godini prošli bez stresa. Nema veće radosti od blagdanske trpeze i druženja s prijateljima i obitelji.  Koliko god sve posložili, uvijek može nešto iskrsnuti i pokvariti cijeli plan. Je li vam se kada dogodilo da se kuhinjom širi nesnosan miris, a ne znate otkud dolazi? Možda je to baš komad zaostalog sira u nekom kutu hladnjaka. U silnoj užurbanosti dogodi se da zanemarimo glavni uređaj koji nam čuva svu hranu i bez kojeg ne možemo. To je hladnjak.

Velika je vjerojatnost da će vaš hladnjak sadržavati obilje namirnica namijenjenih pripremi božićnih jela, gotovih koja ste skuhali, a poslije i ostatke koje želite sačuvati. Sigurno se već sad hvatate za glavu i mislite, pa kako će u njega  stati sve što planirate kupiti i skuhati? Ne brinite, uvijek postoje inovativna i napredna rješenja koja vas osiguravaju od pretrpanog hladnjaka i povećavaju izglede da izbjegnete nered, glavobolju i gubljenje vremena. No, ono na što treba obratiti najviše pažnje je i sama higijena i čistoća hladnjaka. Upravo sada je pravo vrijeme da hladnjak očistimo kako bi bio učinkovitiji i održao svu hranu u beprijekornom stanju.

Iako je unutrašnjost hladnjaka potrebno brisati barem jednom tjedno, upravo u blagdansko vrijeme većina nas se odluči za temeljito i dubinsko čišćenje.  Mnogi hladnjaci veći dio posla odrađuju sami: od optimizacije temperature, mogućnosti da ne otvarate vrata hladnjaka svaki puta kada želite provjeriti što je u njemu, pa do savršenog asistenta u održavanju vaših jela i namirnica svježim. LG-evi hladnjaci s pametnim značajkama ne samo da rade sve to, nego će vas osvojiti i svojim dizajnom, bilo da se radi o hladnjacima manjih ili većih dimenzija.

Donosimo nekoliko koraka koji će vam olakšati cijeli posao temeljitog čišćenja vašeg hladnjaka:

  1. Za početak izvadite sve namirnice koje pohranjujete u hladnjaku. Obavezno izvadite i sve police, ladice, ali i umetke za vrata. Iako zvuči brzo i jednostavno očistiti hladnjak samo oko dijela teglice u kojoj držite ajvar ili pak, ambalaže u kojoj je mlijeko, ipak ga očistite cijelog, neće vam kasnije biti žao. Potpuno vađenje svih namirnica iz  hladnjaka pokazat će se dobrim rješenjem te  će vam pomoći da ljepše i lakše pospremite sve ono što ostaje, a bacite ili rasporedite u smočnicu sve ono što ne pripada u hladnjak.
  2. Pažljivo obrišite sve police hladnjaka izbjegavajući agresivna sredstva. Postoje i hladnjaci koji su već napravljeni tako da koriste snagu svjetla za poboljšanje zdravlja i higijene primjerice,  LG-ev koji se odlikuje pametnih značajkama, najsuvremenijom tehnologijom i modernim dizajnom. Imate li tvrdokorne mrlje u hladnjaku koristite vruću vodu za njihovo uklanjanje, a nikako grubo trljanje nečistih dijelova. Natopite krpicu vrućom vodom i tapkajte po tvrdokornim mrljama.
  3. Koristite sodu bikarbonu ako imate problem s mirisom u hladnjaku. Ona će upiti sve neugodne mirise.
  4. Suhom krpom pobrišite cijeli hladnjak prije nego u njega ponovo vratite sve police i ladice.
  5. Prilagodite police koje ponovno vraćate u hladnjak te razmislite o hrani koju ćete uskoro pohraniti—možda vam treba ostati dovoljno mjesta za veliku zdjelu francuske salate ili za kalup za tortu.
  6. Prije nego počnete vraćati sve u hladnjak provjerite rokove trajanja namirnica. Obrišite boce i proizvode u ambalaži koje sigurno imaju  kapljice vode od stajanja van hladnjaka.
  7. Obrišite vanjski dio hladnjaka. I on zaslužuje da bude bez mrlja.
  8. Vaš hladnjak je potpuno spreman za predstojeće blagdane i pohranu hrane.

Kuc-kuc - zavirite u hladnjak bez gubitka hladnog zraka i uštedite električnu energiju

Ako imate hladnjak novije generacije, sada će se benefit toga najbolje pokazati. Kod takvih  hladnjaka možete pregledati što se sve nalazi u njemu, bez da otvarate vrata hladnjaka. Uz tehnologiju InstaView Door-in-Door™, ne trebate otvoriti hladnjak da vidite što je u njemu. Samo dvaput kucnite na vrata hladnjaka i vidite sve što je u vašem hladnjaku. Osim što ne gubite hladan zrak unutar hladnjaka, vi također i štedite električnu energiju. Iako vam se možda čini da to nije prevelika ušteda, sjetite se koliko ste puta stajali pred otvorenim hladnjakom i razmišljali što ćete uzeti iz njega. Unutrašnjost hladnjaka potrebno je brisati barem jednom tjedno i dubinsko čistiti jednom na mjesec, a, ne samo tijekom blagdana. Zbog hrane koja stoji u hladnjaku važno je da je uvijek čist. LG-evi hladnjaci s pametnim značajkama čine idealnog asistenta u kuhinji. Očuvat će hranu savršeno svježom, a njena tekstura bit će kao kada ste je kupili. Bez obzira radi li se o hladnjacima manjih ili većih dimenzija osvojiti će vas svojim dizajnom.

Promo članak