Moj profil

"How to hygge" u 7 jednostavnih koraka

Svi govore o hyggeu, danskom umijeću življenja, koje podrazumijeva uživanje u malim jednostavnim stvarima i trenucima.

Svi govore o hyggeu, danskom umijeću življenja, koje podrazumijeva uživanje u malim jednostavnim stvarima i trenucima, knjizi, čaši vina, zdjelici juhe, pečenju pekmeza, kuhanju s prijateljima, te primjerice izležavanju na kauču, vrlo se jednostavno može preslikati i učiniti ljude sretnijima bez obzira u kojem podneblju obitavali.

Stoga, svatko, baš svatko može usvojiti osnove hygge-a i učiniti svoj svakodnevni život ljepšim, zanimljivijim i sretnijim.

1. Uživajte u životu ovdje i sada

Danci, statistički jedna od najsretnijih nacija na svijetu, dobro znaju da život nije generalna proba, te da u svojem, jedinom životu kojeg imaju, trebaju uživati punim plućima, ovdje i sada. Stoga se po uzoru na hygge, lifestyle trend koji Danci žive već stoljećima, fokusirajte se na sitnice koje život znače, te sami, udvoje, s obitelji i s prijateljima postanite sakupljači trenutaka koji će učiniti sretnima ne samo vas, već i vašu obitelj i prijatelje.

2. Dekorirajte dom u hygge stilu

Bez brige, hygge make-over doma ne istiskuje velike izdatke, jer vjerovali ili ne, za  stvaranje atmosfere u kojoj ćete se i za najhladnije zime ili nakon stresnog radnog dana, osjećati opušteno i zaštićeno, ne treba mnogo. Po  uzoru na Dance, svoj dom oplemenite jastučićima, dekicama, okvirima s obiteljskim fotografijama, lampama, korpama i pladnjevima od prirodnih materijala u svijetlim, bijelim i bež tonovima, te neizostavnim svijećama koje su i zaštitni znak hygge stila.  

3. Izležavajte se bez grižnje savjesti

Iako Danci dobro znaju da kretanje znači život, oni uživaju i u, naravno umjerenom i ciljanom, ljenčarenju koje također godi i duši i tijelu, pa ne bježe ni od pridjeva couch potato (izležavanje na kauču!). Stoga se po uzoru na njih, u kućnom ogrtaču s toplim čarapama ušuškajte s jastukom i dekicom na svom omiljenom naslonjaču ili fotelji i uživajte sami, udvoje ili s obitelji u omiljenoj seriji, filmu, knjizi, novinama ili magazinu, uz primjerice kakao i keksiće.

4. Otkrijte čari gostoljubivosti

U fokusu hygge stila života su socijalni kontakti, pa je druženje s obitelji i prijateljima ključ osobnog zadovoljstva i sreće. Stoga nemojte čekati da vas netko nazove, već pokažite inicijativu i organizirajte druženja u vašem domu i za vašim stolom. Postanite primjer gostoljubivog domaćina, te primjerice zajednički kuhajte (ili neka svatko donese nešto za jelo i piće!), igrajte društvene igre, muzicirajte...

5. Kuhajte i servirajte na hygge način

Kako Danci uživaju i za stolom, u lijepo serviranoj hrani koja grije tijelo i dušu, a koja je i nama itekako poznata, svoj jelovnik obogatite comfort food-om našeg podneblja, podneblja, juhama, pečenjima, varivima i složencima. A, kako je i izgled sola neobično važan, jela servirajte na način naših baka, u jušnicima i zdjelama, te što je vrlo hygge, u loncima u kojima se kuhala tako da svatko sam može napuniti svoj tanjur.

6. Sve što možete skuhajte ili ispecite sami

Kako je hygge životna filozofija nezamisliva bez uživanja u sitnicama koje su naših ruku djelo (DIY-do it youselfl!), pronađite vremena za pripremanje hrane koju inače kupujete gotovu. Primjerice, sami pecite kolače, kekse, grickalice, kruh i peciva, a okušajte se i u spremanju tjestenine, zimnice, pekmeza, kompota, ukiseljenog povrća, te primjerice sirupa i likera.

7. Uživajte u zabranjenom voću

Kako su Danci i veliki ljubitelji slatkog, grickalica i vrućih napitaka, jasno je da tajna njihova životna zadovoljstva leži i u uživanju u zabranjenom voću. Stoga u hygge stilu i sami otkrijte čari čaja s rumom, kuhanog vina ili groga, počastite se slasticama iz djetinjstva, carskim drobljencem, pudingom od kruha, te zdravim grickalicama, čipsom od krumpira, batata ili cikle, kokicama, koje baš kao i sve ostalo spremajte sami.  

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.