Moj profil

Gljive - šumske poslastice koje jedemo žlicom, vilicom i prstima

Ni ove jeseni nemojte propustiti sezonu slasnih gljiva i uživanja u colkinim super receptima za mala i velika jela u kojima glavnu ulogu imaju omiljene gljive - vrganji, šampinjoni, lisičarke i bukovače

Što su dani kraći, hladniji i tmurniji, a lišće šarenije, to nam se sve više jedu plodovi koji na naše tanjure dolaze iz jesenskih šuma i proplanaka - gljiveeee!!!!

Na sreću gurmana, gljive se osim u svojim mračnim i vlažnim prirodnim staništima, odlično snalaze i u našim kuhinjama. Tu nas oduševljavaju, ne samo svojim posebnim delikatesnim okusom, već i svestranošću pa ih možemo peći, pržiti, pirjati, panirati, kiseliti, sušiti, a neke i jesti sirove.

Omiljene šumske čarobnice

K tome, one su i neobično prilagodljive pa su jednako ukusne kako solo kao i u društvu s mnogim drugim namirnicama, primjerice mesom, povrćem, začinskim biljem, mliječnim proizvodima, jajima, tjesteninom, žitaricama, rižom i tjesteninom. Njihovi baršunasti  klobuci i stapke daruju svoj poseban gljivasti tach doista brojnim juhama, varivima, pečenjima, umacima, paštetama, terinama, nadjevima, salatama, složencima, raguima ili musakama.

Gotovo da nema krepkog jela u kojemu za talentirane gljive ne postoji barem jedna uloga, bila ona mala, ali značajna, epizodna ili pak ona glavna, rezervirana samo za najveće zvijezde.

Gljive su neobično prilagodljive pa su ukusne solo i u društvu s mnogim drugim namirnicama - mesom, povrćem, začinskim biljem, mliječnim proizvodima, jajima, tjesteninom, žitaricama, rižom i tjesteninom

Zato ni ove jeseni nemojte propusti uživanje u coolkinim malim i velikim krepkim jelima u kojima kolo vode zarazno ukusne i svestrane šumske čarobnice koje i najjednostavnija jela pretvaraju u pažnje i uživanja vrijedan obrok.

ODJEVENE GLJIVE - FINGER FOOD

Osim za velika i ozbiljna svakodnevna  i svečana jela, podatne gljive su savršeni materijal i za male finger food zalogajčiće koji se jedu na mnogima omiljeni način - prstima. Stoga jesenska druženja s obitelji i prijateljima sa ili bez povoda začinite slasnim odjevenim finger food gljivama. Iskušajte svakako, jer riječ je o malim pečenim zalogajima od omiljenih šampinjona  punjenih začinjenim nadjevom od ricotta sira, omotanih u hrskavu pancetu. Tako pripremljeni mogu jesti i topli i hladni što nipošto nije zanemarivo, posebno ako očekujete goste.

KREMASTE GLJIVE

Jelo kremaste gljive slasni je dokaz da su gljive i u najjednostavnijoj verziji pravo malo savršenstvo. Osim na svoj delikatan okus, oslanjaju se i na samo malu pomoć maslaca i mlijeka te začinskog bilja, češnjaka, peršina i bosiljka. Štoviše, ovo malo veliko krepko jelo diči se i svojom svestranošću pa se po potrebi može poslužiti kao predjelo, prilog ili malo glavno jelo kako za brunch ili ručak, tako i za večeru.

PITA OD GLJIVA

Svojim omiljenim slatkim pitama od jabuka ili šljiva, svakako dodajte i bogatu krepku pitu od gljiva koja će zahvaljujući svojim biranim sastojcima na najbolji i najukusniji način najaviti jesensko obilje na stolu i očarati i najizbirljivija gurmanska nepca. Naravno, to nimalo ne čudi, jer pita sadrži pravo malo obilje ukusnih sastojaka među kojima su osim vrganja i šampinjona, još i krumpir te vrhnje, mileram, maslac, ementaler i mozzarella koji svjedoče o velikom i ukusnom prijateljstvu mliječnih proizvoda i gljiva.

GLJIVE U SEZAMU

Gljive u sezamu najprije će oduševiti nepca onih koji se vole odmaknuti od tradicionalne prehrane podneblja u kojem žive i probati neke nove okuse. Gljive umotane u smjesu od pšeničnog i kukuruznog brašna, uvaljane u dvije vrste sezama, crni i bijeli te potom i pržene, ne osvajaju samo svojim delikatesnim okusom, već i izgledom. Osim što su slasno malo jelo, prilog ili finger food, zanimljive su i kao ukras svakog stola ili buffeta. 

KREM JUHA

Kako jesenskih tanjura nema bez krepkih juha, počastite se krem juhom od suhih vrganja koja je bez sumnje creme de la creme bogatog i slasnog svijeta juha. Naime, juha u kojoj su delikatesni okusi gljiva pojačani još i pancetom i lukom, sprema se po legendarnom receptu te garantira uživanje u mirisima i okusima istinskog klasika koji nikad se izlazi iz mode, te je k tome i provjereni comfot food, jelo koje u hladnim i tmurnim jesenskim i zimskim danima ne grije samo tijelo već i dušu.

VRGANJI S BRUSKETAMA

Vrganji s brusketama slasno je malo jelo koje dokazuje da delikatesne gljive nisu stvorene samo za konkretna krepka jela, već mogu postati i kraljice malih zalogaja poput sendviča svih vrsta i oblika. Stoga čim prije razmazite svoja nepca slasnim brusketama s vrganjima s lukom i začinskim biljem, koje slave jesen ne samo svojim zamamnim okusima, već i vanjštinom u bojama jeseni.

POHANE BUKOVAČE

Pohane bukovače će svojim okusima razoružati i najgorljivije ljubitelje bečkih odrezaka tradicionalno prženih u masti i natjerati ih da se zaljube i u panirane gljive koje se s razlogom nazivaju i šumskim mesom. Stoga ih mirne duše iz priloga možete pretvoriti i poslužiti i kao glavno jelo koje će oduševiti čak i one koji smatraju da nema ručka bez mesa.

RIŽOT OD LISIČARKI S KOZICAMA

Rižot od lisičarki s kozicama na najbolji i najukusniji način dokazuje da se suprotnosti privlače. Kozice koje dolaze iz morskih prostranstva i gljive, kraljice jesenskih šuma, sjajan su ljubavni par koji se savršeno snalazi i u klasičnom rižotu. Servirajte ga kao toplo predjelo ili malo glavno jelo i uživajte u slasnoj kreaciji koja bi se mogla naći i na popisu najomiljenijih jela vaše obitelji.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.