Moj profil

Gdje ima liganja, ima i slasnih jela

Kako je mediteranska prehrana jedna od najzdravijih na svijetu, svoj jelovnik obogatite jelima od ukusnih, hranjivih i zdravih liganja, te ih kušajte u crvenom umaku, u lazanjama ili primjerice u škartocu

Bilo da živimo na moru ili na kopnu lignje su, uz ribe, među našim najomiljenijim morskim jelima. To nimalo ne čudi jer ne samo da su vrlo ukusne, već su vrlo hranjive i zdrave zbog obilja vitamina, minerala i elemenata u tragovima. Osim toga, vrlo su svestrane i mogu se pripremati na mnogo načina.

Ovi omiljeni mekušci svojim nas arhaičnim oblikom vraćaju u prošlost i podsjećaju da su pod nazivom leteće ribe bile vrlo omiljene na tanjurima antičke Grčke i Rima. Od pamtivijeka su i na jelovnicima uz naše more, na otocima i u zaleđu, odakle su se masovno preselile i na naše kontinentalne tanjure. 

Doista, tko ne bi volio ukusne i zdrave lignje koje se mogu peći, pržiti, kuhati, pirjati, nadijevati, panirati, sušiti, marinirati, konzervirati… Cijele, narezane na kolutiće ili na komadiće, mogu spremati u tavama, loncima, u limovima, pećnicama, fritezama, na roštilju, ispod peke…

Osim u našem, liganja ima u svim svjetskim morima i oceanima pa su neiscrpna inspiracija za neke nove slasne kreacije. A ljeto je pravo vrijeme da svoje tanjure osvježite i ponekim novim jelima od svima omiljenih mekušaca.

Gdje ima liganja ima i ukusnih jela!

Diljem svijeta gdje ima liganja, ima i ukusnih jela pa svoje ukućane iznenadite tanjurom s udaljenog kontinenta, prženim lignjama na australski način, koje će se posebno svidjeti obožavateljima paniranih kolutića. Ljubiteljima tradicionalnih jela drugih svjetskih kuhinja zasigurno će se svidjeti paella s lignjama koja maštovito združuje različite okuse, među kojima su i neizbježni mekušci. Za vruće ljetne dane u kojima nam najviše prijaju lagana jela poput salata, svoju uobičajenu salatu od muzgavaca zamijenite meksičkom salatom s lignjama. Nakon guštanja u okusima dalekih destinacija poput Australije i Meksika, za svojim stolom otputujte ne tako daleko, u zemlju najvećih gurmana, te svojem nepcu ugodite lignjama u crvenom umaku na talijanski koja slavi veliku ljetnu ljubav liganja i rajčica. 

Lignje su savršene i na pomalo drugačiji način! Istina je da rijetko tko, čak i na kontinentu, može odoljeti našim tradicionalnim jelima od liganja, no ukusne i hranjive mekušce valja probati i u nekim više ili manje atipičnim ulogama. Primjerice, pripremite penne s lignjama u umaku te otkrijte sve čari pašte s umakom u kojem vrlo važnu riječ vodi jedan od naših najomiljenijih kontinentalnih umaka, ajvar. K tome, na radost svojih nepca, poslovičnu druželjubivost liganja provjerite i u ne baš klasičnim lazanjama s lignjama u kojima se druže s prošekom i suhim šljivama. Svima, a posebno onima koji su stalnoj potrazi za novim jelima i okusima, zasigurno će se svidjeti lignje s manistrom u škartocu i cartoccio od liganja i špageta koji se spremaju na trenutno vrlo in način, u papirnatom zamotuljku. Iako ima mnogo istine u izreci da su lignje to bolje što se jednostavnije pripremaju, uvjerite se u suprotno, dajte si truda i pripremite doista posebno jelo uštipak od rezanaca s kozicama, lignjama i povrćem koje će vas nagraditi svojim fantastičnim nesvakidašnjim okusima.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.