Moj profil

Fine guste juhe

Priprema gustih juha "must" je svakog kuhara početnika. Uz vrlo malo uloženog truda, korist se ogleda u hranjivosti, neodoljivom okusu i praktičnosti. Guste juhe jela su za svaku priliku i svako mjesto.

Osnove krem juha

Za pripremu gustih juha, osim dobre volje i namirnica potreban nam je i osnovni pribor: kuhinjska daska i oštar nož, kako onaj za meso, tako i za povrće. Nisu na odmet ni pomagala za guljenje, blender, štapni mikser, žičana kuhinjska metlica za brzo miješanje, drvena kuhača i dobar lonac s poklopcem.

Ukusi su različiti i odabir najfinije guste juhice bi bio napet i nimalo lak, ali sigurna sam da bi se i među vašim favoritima našle neke od ovih: gusta juha od mrkve, gljiva, brokule, koprive, poriluka, rajčice, blitve ili špinata, šparoga, cvjetače, slanutka, bundeve, hladna juha od krastavaca, juha od račića, avokada, artičoka, tikvica, graha, kukuruza, gusta juha od krumpira, gusta riblja juha i juha od graha. Neodoljiva i opravdano razvikana je kremna juha od jastoga. Meni recimo, već pri spomenu nabrojanih, rastu zazubice.

- mješavina peršina, lovora i majčine dušice, aromatizirat će temeljac.

U finim, toplim i mirisnim juhama koje nas griju, tješe, pomažu uspostavljanju unutarnje ravnoteže i podmazuju naš metabolizam, nalaze se i neki od sljedećih sastojaka: ulje, luk, češnjak, svježe mljeven papar, peršin, celer, krumpir ili namirnice koje koristite za zgušnjavanje, vrhnje, slatko ili kiselo, panceta, sirevi s plemenitom plijesni ili parmezan, temeljac na bazi mesa, povrća ili ribe, kao alternativa temeljcima vino, pivo, čak i jogurt, voćni i povrtni sokovi, za intenziviranje okusa ocat, Porto ili Madeira vino, Sherry, limunov sok, Tabasco, Worcestershire umak, đumbir, curry, kopar, limunska trava, metvica i brojne druge namirnice.

Ne smijemo zanemariti ni hladne guste juhe, koje su odlične prijateljice za vrućih ljetnih dana. Među njima najdominantnija je ona od krastavaca, koju možemo oplemeniti metvicom i jogurtom. Česta je, na ljetnim jelovnicima, hladna juha od tikvica i jogurta, uvijek atraktivna hladna juha od špinata i jogurta ili hladna avokadova juha, a posebno zanimljiva je hladna gusta slatka juha od trešanja.

Priprema gustih juha, daje nam puno prostora za improvizaciju. Nedavno sam primjerice jela juhu od šampinjona i vrganja, koja je u sebi imala lješnjake i kajenski paper. Čovjek ne bi mislio da to ide, ali okus je bio fantastičan.

Savjeti

  • Ukoliko želite finiju gustu juhu, usitnjene sastojke još jedanputa protisnite kroz fino cjedilo ili kuhinjsko sito.
  • Za pripremu povrtnog temeljca možete upotrijebiti vodu od kuhanja krumpira ili onu koja ostane od blanširanju povrća.
  • Za izvrsnu gustu juhu, dobro će vam doći temeljac od mesa, ribe ili povrća za podlijevanje.
  • Bouquet garni - mješavina peršina, lovora i majčine dušice, aromatizirat će temeljac.
  • Priprema gustih juha često počinje sa zaprškom tj. na ulju se poprži sitno nasjeckano povrće (najčešće luk, mrkva i celer), što poslije juhi daje gustoću. U nekim slučajevima se juhi doda i žličica brašna ili se sastojci kuhaju zajedno s krumpirom koji se poslije zajedno usitni kako bi juhi dao potrebnu gustoću.
  • Za juhu veće gustoće, tekućinu dolijevajte postepeno.
  • Guste juhe pripremajte polako, na laganoj vatri, dok se svi sastojci ne povežu.
  • Prilozi za guste juhe, za razliku od bistrih, nisu nužnu, već služe kao dekorativni dodatak. U tu svrhu možemo koristiti popečene kockice kruha, usitnjene komadiće povrća, sira, gljive ili tjestenina.
  • Liaison je naziv za kombinaciju jaja i vrhnja kojom se završava priprema nekih gustih juha.

Guste juhe se pripremaju polako, na laganoj vatri, dok se svi sastojci ne povežu.

Danas je juha pravedno postavljena na sam tron kulinarstva. Sve češće je sama sebi svrha i ne upotpunjava druga jelima. Iznikli su i brojni praktični restorančići koji u svojoj ponudi imaju samo juhe.

"The Soup Nazi" naziv je i epizode popularne serije Seinfeld, u kojoj se termin odnosi na opakog, ali i neprikosnovenog majstora juha i vlasnika malog restorančića, koji u svojem perfekcionizmu terorizira klijente. Kako je samo okrutno zvučala njegova izjava, kada bi se okomio na nekog kupca u redu: "No soup for you!". To je samo jedan pokazatelj kako se juha probila u sve pore društva, pa i u "showbiz".  Kako god, jedite guste juhe, okupljajte se oko njih, uživajte u njihovoj pripremi i jelu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.