Moj profil

Comfort food – hrana koja jednako uspješno grije tijelo i dušu

Bez obzira zbog koga ste ili čega u stresu, negativnih se osjećaja riješite na najjednostavniji i najukusniji mogući način - comfort food-om, coolkinim jelima za ugodu, koja griju tijelo i dušu.

Prisjetite se koliko ste puta posegnuli za hranom, ne zato što ste bili gladni već zato što ste željeli doći k sebi nakon ljubavne svađe, pada na ispitu ili nekog poslovnog propusta?

Bili mi toga svjesni ili ne, hrana koja najviše godi našim nepcima uglavnom godi i našoj psihi. Zato skoro svi imamo svojeg jestivog jokera koji nam pomaže da se nakon različitih stresnih situacija riješimo negativnih osjećaja ljutnje, tuge, straha, razočaranja, osamljenosti ili ljubomore.

Doista, gotovo svatko ima svoj omiljeni comfort food ili hranu za ugodu pa se iz bolnih situacija neki vade sladoledom ili čokoladom, neki pizzom ili prženim krumpirićima, a neki i jelima koja su obožavali u djetinjstvu, primjerice palačinkama s pekmezom od šljiva ili Čokolinom.

Slatki i krepki zalogaji

No, kako se mnogi od nas teško prilagođavaju i na tmurne i hladne dane, za zalogajima koji nas tješe, relaksiraju i usrećuju ne posežemo samo zbog stresnih situacija u privatnom i profesionalnom životu, već često i zbog lošeg vremena. Dolaskom jeseni na našim je tanjurima sve više težih i kaloričnih slatkih i krepkih zalogaja koji uspješno griju i tijelo i dušu.

Stoga se, zbog naše stresne svakodnevnice u posljednje vrijeme, ali i osjetljivosti na promjene vremena, pouzdajte u coolkin izbor slasnih i učinkovitih malih i velikih jela i napitaka koji će vas ne samo oduševiti svojim okusima i mirisima, već i utješiti, relaksirati i raspoložiti. 

PREOKRENUTI KOLAČ SA ŠLJIVAMA

Preokrenuti kolač sa šljivama će vas podsjetiti na nezaboravni bakin pekmez od šljiva i razveseliti sve koji u potrazi za utjehom igraju na jednu od najsigurnijih karti - jela koja nas vraćaju u djetinjstvo, kada nam se ugađalo omiljenim slasticama. Kako se brzo i jednostavno priprema, na ovaj slasni kolač sa šljivama pečenima u maslacu i šećeru, možete računati kada vam je teško ili kad god bez nekog posebnog razloga poželite nešto slatko i fino.

ZLATNI NAPITAK

Osmišljen na tragu drevnog ayurwedskog napitka, ukusni kremasti  zlatni napitak doista zlata vrijedi. Zahvaljujući svojim sastojcima, posebno ljekovitoj kurkumi djeluje na zdravlje (između ostalog podiže imunitet!) i na psihu. Kao pravi pitki comfort food  relaksira i smiruje pa je dobrodošao i prije spavanja. Kušajte ga i uvjerite se da ćete se čak i nakon najstresnijeg dana dobro naspavati te probuditi odmoreni, zadovoljniji i spremniji za nove izazove.

EKSTRA ČOKOLADNE BUHTLE

Kad se u nekoj slastici kao što su to ekstra čokoladne buhtle spoje okusi i mirisi dizanog tijesta s čokoladom i nadjeva Lino Lada nougat, nastaje eksplozivan spoj koji čudesno djeluje i na naša nepca i na naše raspoloženje. To ne čudi, jer je znamo da bez obzira u kakvom bedu bili, čokolada podiže razinu hormona sreće, a zamaman miris dizanog tijesta nas vraća u tople i mirisne kuhinje naših baka i mama u kojima su nas nakon povrataka s igre ili škole čekale omiljene buhtle.

BRZE LAZANJE

Pitate li se zbog čega su naši susjedi Talijani uvijek dobro raspoloženi, nasmijani i glasni, odgovor bez sumnje leži i u prehrani bogatoj tjesteninom koju opisujemo kao hrana za dobro raspoloženje. Stoga se što češće počasite i usrećite brzim lazanjama, slasnom i zanimljivom inačicom klasičnih lazanja koje se osim što su jednako ukusne, spremaju brže i jednostavnije. To je važno u kriznim situacijama u kojima treba odmah djelovati, kako bi sve što prije opet bilo onako kako to volimo i zaslužujemo - uglavnom ružičasto.

PUNJENA GRILL PIZZA

Naša voljena pizza, nije samo jedno od naših najomiljenijih fast-food-a, već je i jedna od najomiljenijih jela za dušu. Ako je umjesto da odemo u pizzeriju ili naručimo dostavom, pripremimo sami u vlastitoj kuhinji po coolkinom receptu punjena grill pizza, na naše će raspoloženje uz okus, djelovati i njezina priprema i pečenje. Naime, ako to još niste čuli, dokazano je da je kuhanje dobrodošlo i kao vrlo učinkovita antistresna zanimacija kojom se uspješno možemo riješiti frustracija svih vrsta i oblika. 

Mnogi imaju svoj omiljeni comfort food ili hranu za ugodu pa se iz nekih bolnih situacija jedni vade sladoledom ili čokoladom, drugi pizzom ili prženim krumpirićima, a treći jelima iz djetinjstva, poput palačinki s pekmezom od šljiva ili Čokolinom.

VARIVO OD MAHUNA

Baš kao juhe i variva, jela na žlicu su među najomiljenijim jestivim tješiteljima. Ona se temelje na mirisima i okusima djetinjstva, čak i u slučaju da tada, u ona bezbrižnija vremena, nisu bila među omiljenima. Kako naravno svi manje lijepi trenuci s vremenom odlaze tamo gdje im je mjesto - u zaborav, varivo od mahuna će u ovoj, problemima bremenitoj svakodnevici, više nego uspješno prizvati toplinu kuhinje u kojoj smo odrasli i zagrijati nam tijelo i dušu. 

PEČENI SENDVIČ S JAJIMA

Bez sumnje, XXL baget pečeni sendvič s jajima, lukom, vrhnjem, pancetom i sirom je primjeren i XXL zahtjevnim danima. Naravno, njegov se učinak ne mjeri samo veličinom, već kombinacijom sastojaka i načinom pripreme. Naime, kad od jela ne očekujemo samo da nas zasiti i fizički ojača, već i da nas utješi, relaksira ili raspoloži, vrlo često nesvjesno biramo krepke, kaloričnije, masnije i zapečene zalogaje.

TOPLI NAPITAK OD KAVE Među comfort napitcima je i kava, ali ne ona obična svakodnevna koja nam pomaže da se uhvatimo u koštac s novim danom, već ona posebna i pojačana. Za zahtjevnije prilike ili neprilike, od ljubavnih i obiteljskih do profesionalnih, tu je pravi jesenski topli napitak od kave. Kako je neobično ukusan, kušajte ga i uvjerite se u njegovu učinkovitost koja se osim na kavi, temelji i na drugim biranim antistres sastojcima - šlagu, kakau, rumu i cimetu. Nemojte se začuditi ako ga odmah  proglasite i svojim omiljenim napitkom za hladne jesenske i još hladnije zimske dane.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.