Moj profil

Češka

Češka obiluje rijekama i jezerima pa ne čudi velika zastupljenost riječne ribe u češkoj kuhinji. Iza šarana, druga riba po popularnosti je pastrva. Riba se priprema na više načina: kuhana, pečena ili pržena.

Geografski položaj

Prava češka duhovna, blagdanska hrana je - svinjski kotleti, okruglice i kiselo zelje.

Česká Republika (Republika Češka) smještena je u srednjoj Europi, zauzimajući veći dio Češkog masiva, dijela srednjoeuropskog srednjogorskog pojasa koji je izrađen od granita, gnajsa i kristalnih škriljavaca. Po državnom je uređenju parlamentarna republika, površine 78 866 km2 i s oko 10, 2 milijuna stanovnika.

Povijesni utjecaji

Velikomoravsku državu kasnije su uništili Mađari i donijeli svoja tradicionalna jela, a jedno od njih je i gulaš. Guláš se u Češkoj priprema od govedine, bez povrća, i nije jako začinjen kao njegov mađarski rođak. Gulaši se pripremaju i od divljači i piletine.

Jedna od najstarijih namirnica koju Česi rado koriste je leća, ali i proso, koje su uz cimet, đumbir i kumin u Europu donijeli arapski trgovci. Đumbir jelima daje ljutkast okus i ima pročišćavajuće i stimulirajuće djelovanje, dok se kim koristi u dosta jela, osobito sa svinjetinom, a katkad se i posipa po kruhu.

Habsburgovci su vladali Češkom skoro četiri stoljeća – od 1526. do 1918. (naime, 1918. godine dolazi do ujedinjenja Češke i Slovačke u jednu državu). U tom dugom vremenskom razdoblju došlo je do povezivanja češke i austrijske kuhinje. Ono što Nijemci nazivaju spaetzel, to su u Češkoj zasigurno halušky. Izvrsna su jeftina i zasitna zamjena za tjesteninu. Ti ukusni mali komadići tijesta uključeni su u češke kulinarske kreacije kao dodatak iz susjedne Slovačke, s kojom Češka dijeli dobar dio svoje povijesti. Jedu se u kombinaciji sa zelim (kiselim zeljem) ili s bryndzou (s kremastim, ovčjim sirom). Da li zahvaljujući Nijemcima ili Austrijancima nebitno je, ali i u Češkoj je običaj dodavati šećer u jela, a osobito u salate.

Karakteristike kuhinje

Da li zahvaljujući Nijemcima ili Austrijancima nebitno je, ali i u Češkoj je običaj dodavati šećer u jela, a osobito u salate.

Povijesni narodi ostavili su trag i u današnjoj kuhinji Češke. Tako se i danas jedu, primjerice, gulaš, koji su donijeli Mađari, začini i leća te proso, koje su u Europu donijeli arapski trgovci. Velik su utjecaj imali Habsburgovci, koji su zaslužni za male komadiće tijesta - halušky.

Češka obiluje rijekama i jezerima pa je i zastupljenost riječne ribe u češkoj kuhinji velika. Iza šarana, druga riba po popularnosti je pastrva. Riba se priprema na više načina: kuhana, pečena ili pržena.

Obavezan sastojak češke kuhinje sveprisutni je rohiky, kruh u obliku banane, a poslužuje se uz glavna jela. Česi ga umaču u meki sir ili umak, mažu paštetom ili jedu u hot-dog varijanti.

Knedliky su mekane okruglice i glavni prilog mnogim češkim jelima s umakom. Pripremaju se na razne načine, s kruhom, krumpirom ili slaninom (spekové knedliky), a pune se i voćem (ovocné knedliky), najčešće šljivama (švestkové).

Česi često za užinu ili kao lagani ručak uz pivo, kruh i luk jedu sýrečky, poznatiji kao olomoucké tvaružky. Sastoji se od malih komadića sira koji su prepoznatljivi po jakoj aromi.

Prava češka duhovna, blagdanska hrana je vepřoknedlozel. Ime je kratica od vepřova, knedliky a zelí - svinjski kotleti, okruglice i kiselo zelje.

Smaženy sir jelo je od blagog pohanog sira koje se može usporediti s prženim štapićima mozzarele. Redovito se poslužuje uz hranolky (pomfrit) i tartarski umak.

Popularne su i gljive (houby).

Svičková na smetanĕ jedno je od najomiljenijih jela predsjednika Vátslava Havela. Gulašev je srodnik, a čine ga odresci popečene govedine u slatkom kremastom umaku preliveni većom količinom tučenog vrhnja i malinama.

Kada dođete u Češku, nikako ne zaboravite probati dobro češko pivo i utopenice, kiselkaste sušene kobasice, koje se poslužuju s ukiseljenim lukom.

Top 10 čeških piva:

  • Staropramen
  • Pilsner Urquell
  • Krušovice
  • Budvar
  • Velkopopovický Kozel
  • Velvet
  • Gambrinus
  • Bernard
  • Herold
  • Braník

Prag

Još u 10. stoljeću, glavni grad Prag opisan je kao veliki trgovački centar. Za vrijeme vladavine Karla IV. Luksemburškog (1316.-1378.) Prag je bio europsko umjetničko središte, grad koji je germanskoj arhitekturi uspio udahnuti slavensku dušu. Grad koji odiše kulturom i umjetnošću i koji stoljećima povezuje svjetove i ljude.

Vltava, prema priči stanovnika Praga, teče baš onako kako ju je uglazbio Smetana, a na ulicama još možete osjetiti kako živi duh Kafke i Čapeka.

Obavezne su postaje milijuna svjetskih putnika dvorac Hradčani, Stari grad, Karlov most, Vltava s mostovima, Židovska četvrt te druga povijesna i kulturna mjesta češke prijestolnice.

Lik dobrog vojaka Švejka neodoljiv je toliko da mnoge dovodi ravno u njegov grad. No, ne manje omiljeni znaci Praga dobre su pivnice i vinarije. Iako Česi dvoje u kojoj je gostionici Švejk uz pivo zapravo proživljavao velike svjetske događaje, nigdje nećete pogriješiti s izvrsnom kuhinjom (u kojoj, naravno, ne manjka krumpira i okruglica).

Fast facts

  • Pivní sýr je pivski sir koji se namače u pivu dok ne omekša. Najbolje ga je kušati narezanog na crni kruh sa sitno nasjeckanim lukom.
  • "Zlatého tygra" legendarna je starogradska pivnica proslavljena i po tome što je tu provodio vrijeme pisac Bohumíl Hrabal zapisujući priče koje bi tamo čuo. Stalni se gosti nisu dali zbuniti ni kad je Vátslav Havel tu doveo Billa Clintona na kriglu najfinijeg Pilsner Urquella.
  • U praškim mesnicama, osim poznate praške šunke i kobasica, prodaju se i izvrsne salate, s gljivama, ribom i dr.
  • Česi svoju kuhinju ne propuštaju komentirati na način dobrog vojaka Švejka, pa kažu: "Teška je, naporna je, ali tako fina."

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.