Moj profil

7 najboljih medenih, a slanih jela

Jeste li za nešto medeno, a slano? Proširite kulinarske vidike i razveselite nepca novim slasnim slanim jelima u kojima je jedan od nezaobilaznih sastojaka i slatko pikantni med!

Med nije samo od pamtivijeka poznati ljekoviti proizvod radišnih pčela, već je i namirnica koja je zahvaljujući svojem pikantnom okusu dobrodošla u pripremi brojnih slastica. Kao prirodno sladilo koristimo ga umjesto šećera, a na popisu je obaveznih sastojaka u receptima za medne kolačiće, kolače, torte, voćne salate i druge slastice. No, iako je to, manje poznato, pikantno slatki med je dobrodošao i u pripremi mnogih slanih jela, predjela, juha, glavnih jela, priloga i salata.

Med se savršeno slaže s mesom, ribom i povrćem!

Svestrani med može oplemeniti mnoga krepka i slana jela i učiniti ih još zanimljivijima i ukusnijima. Savršeno harmonizira i s kiselkastim okusima. U društvu s octom, limunom i  narančom te primjerice senfom, ajvarom i vlascem, idealan je sastojak marinada i premaza za pečeno, prženo ili grillano meso i ribu, kojima u konačnici ne daruje samo poseban okus već i slasnu hrskavu koricu. K tome, med oplemenjuje i različite hladne i kuhane umake za sve vrste mesa, ribe i plodova mora, među kojima su najbrojniji oni klasičnog slatko-kiselog okusa, koji se osim s mesom slažu i s povrćem. Med je dobrodošao sastojak preljeva i dressinga na bazi kiselkastih namirnica octa, senfa, jogurta, kiselog vrhnja i svježeg sira, koji gode različitim povrtnim salatama od sirovog i kuhanog povrća. Nadalje, kako se slaže i sa sirovim, pečenim i pirjanim povrćem, može se dodati kiselom i crvenom zelju, mrkvi, grašku, ali primjerice i u umake i juhe na bazi rajčice i paprike.

7 naj, naj medenih, a slanih jela za uživanje svim čulima

Podarite svojim i nepcima obožavateljima vaše kuhinje neke nove okuse. Razveselite ih i uživajte u sjajnim slanim jelima s medom koje će raspametiti i najizbirljivije gurmane.

1. FILE OD JANJETINE U KORI OD MEDENJAKA

Medenjaci, koji nam svojim mirisom i okusom najavljuju da se približava najljepše i najromantičnije doba godine, posebno nam prijaju s vrućim zimskim napitcima, čokoladom, kuhanim vinom ili grogom. No, jeste li ih ikad kušali u pomalo neobičnoj ulozi, u društvu s mesnom? Spremite file od srnetine u kori od medenjaka i uživajte u neodoljivom finom, delikatesnom prožimanju slatke hrskave kore od mljevenih medenjaka i sočnih srnećih medaljona, jelu koje ima velike šanse postati zvijezdom vašeg blagdanskog stola.

2. HONEY LEMON CHICKEN PILETINA S MEDOM

U receptu honey lemon chicken vječno zaljubljeni par, med i limun svoje je čari nesebično podario nježnom mesu piletine i učinio ga još mekšim i slasnijim. Ovo posebno slano jelo koje dolazi iz Engleske, ne samo da će svojim drugačijim maštovitim okusom oduševiti brojne ljubitelje piletine na sto i jedan način, već će pronaći obožavatelje i među onima koji pripadaju timu koji preferira crveno meso.     

3. BAVARSKO PIVSKO PEČENJE

Ako netko poznaje sve tajne kuhanja s jednim od naših najomiljenijih napitaka - pivom, onda su to sigurno žitelji podneblja u kojima ona, posebno u dane čuvenog Oktober festa, teče u potocima. Stoga bez imalo dvoumljenja kušajte bavarsko pivsko pečenje te uživo na vlastitim nepcima upoznajte sve čari pečenja prethodno mariniranog u pivu i medu. Može se poslužiti i na dva načina, kao slasno glavno jelo ili delikatesni hladni narezak.

4. MARINIRANA PILEĆA KRILA S MEDOM

Ma tko može odoljeti aromatičnim hrskavim i neodoljivo ljepljivim pilećim krilcima? Ma, kako nitko baš nitko nije imun na ovaj gurmanski izum, svakako probajte i coolkina marinirana pileća krila s medom  jelo koje svoj ovisnički slasni okus duguje ne samo ukusnoj piletini, već i maštovitoj marinadi od meda, soja umaka, dijon senfa, soka od limuna i češnjaka.

5. SLATKO TWIST PILE

Kako vam vaše omiljeno pečeno pile ipak ne bi dosadilo (iako, u to sumnjamo),  barem tu i tamo odustanite od obiteljskog klasika i kušajte nešto novo i jako, jako ukusno. Stoga se čim prije počastite posebnim izvana neodoljivo hrskavim, a iznutra slasno sočnim nadjevenim slatkim twist piletom. Za slasnu zlatno hrskavu koricu i slatko krepki sočni okus pobrinula se sjajna ekipa, Vegeta natur za zlatno pile i med te kriške jabuka natopljene limunovim sokom.

6. REBARCA S GRILLA

Znate li kojem jelu kad ga jednom probate, čak niti siti, više ne možete odoljeti? Pa naravno, riječ je o neobično ukusnoj coolkinoj verziji rebarca s grilla

koja se bogato nasaftana mješavinom Vegete natur i meda grillaju  zamotana u paket. Potom se poslužuju s maštovitim umakom sa sastojcima među kojima su i tamno pivo, čili papričica i ajvar.

7. JANJETINA S MEDOM OD KADULJE

Kada ste pročitali naziv jela, ako ste pomislili da u podneblju u kojem janjetina s ražnja ili ispod peke ima kultni status, ni jedna druga opcija nema šanse za prolaz na tanjure, grdno se varate. Stoga prihvatite coolkin izazov i pripremite janjetinu s medom od kadulje te se za svojim stolom uvjerite da ne samo da će zadiviti i najgorljivije obožavatelje klasične janjetine, već i da će janjetina s medom postati i omiljeno svečano jelo vaše obitelji koje će svoju reprizu doživjeti već za nadolazeće blagdane.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.