Moj profil

Uzgojiti drvo avokada iz koštice ploda

Nekad drvo rodi već nakon tri-četiri godine, a nekad mu treba više od petnaest godina

Uzgojiti drvo avokada iz koštice ploda iznenađujuće je lako, a evo i kako. Uklonite i oprezno očistite košticu od preostalog voća, kako ne biste oštetili smeđu kožicu koja je prekriva. Pomoći će vam ako košticu potopite na nekoliko minuta u vodu prije no što s nje ostružete ostatke avokada.

Odredite koji je dio gornji, a koji donji kraj koštice, iz kojega će se razvijati korjenčići. Gornji je dio malo šiljastiji od donjeg.

Probušite košticu četirima čačkalicama, na jednakoj udaljenosti jedne od druge, i to pod blagim kutom prema dolje, tako da čačkalice mogu služiti kao držači koštice dok je njezina donja polovica vodi.

Postavite košticu avokada u čašu vode tako da je napola zaronjena u vodu. Smjestite buduće drvce avokada na osunčanu prozorsku dasku. Najbolja je prozirna čaša jer ćete tako lakše moći provjeriti raste li korijen i treba li promijeniti vodu. Vodu je najbolje mijenjati svakih pet do sedam dana, kako biste prevenirali razmnožavanje bakterija i gljivica.

Pričekajte prvi izdanak! Do klijanja može proći od dva do četiri tjedna, ali često prođe i osam tjedana, pa se naoružajte strpljenjem. Evo što možete očekivati:

1. Vrh koštice će se osušiti i napuknuti, a vanjska smeđa opna će se oljuštiti.

2. Pukotina će se produbiti do dna koštice, iz koje će se pojaviti korjenčići.

3. Korjenčići će biti sve duži, a počet će se i granati te će se na vrhu pojaviti izdanak.

4. Ne dopustite da korijen ostane bez vode jer bi biljka uvenula.Kad je drvce visine oko 15 cm, skratite ga na pola, što će potaknuti novi izrast. Kada ponovno naraste na oko 15 cm, posadite ga u bogat humus u omanju posudu, ostavljajući gornju polovicu koštice iznad zemlje. Postavite ju na osunčanu prozorsku dasku. Avokado voli sunce - što ga je više to bolje.

Zalijevajte i gledajte kako raste. Osim što ćete ga učestalo zalijevati, povremeno ga potopite skupa s posudom u vodu. Supstrat bi uvijek trebao biti vlažan, ali ne natopljen. Ako mu lišće počne žutjeti, znači da ste ga previše zalijevali pa ga ostavite nekoliko dana bez zalijevanja.Otkinite vrhove kako biste potaknuli grmolik rast kada biljka naraste oko 30 cm. Kada biljka naraste za još oko 15 cm, ponovno otkinite zadnja dva para listića na vrhu i tako još nekoliko puta. Avokado privlači lisne uši, a najlakše ćete ih se riješiti ako biljku istuširate. Kada sperete uši, poprskajte biljku mješavinom vode, malo sredstva za pranje posuđa i žlicom ulja neema. To će spriječiti povratak uši. Provjeravajte drvce svakih četiri-pet dana i ponovite postupak prema potrebi. Avokado treba unijeti u zatvoreni prostor prije no što temperature padnu ispod nule. Prezimljavanje vani u našoj klimi je nemoguće.

Tagovi

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.