Moj profil

Vampirska torta

180 minuta
13

Torta nastala po želji moje najmlađe kćeri u povodu njenog rođendana. Obožava čokoladne torte i kolače,a sad je poželjela nešto drugačije,da nije jako slatko i da nije sve od čokolade. Kao rezultat njenih želja i moga kombiniranja,nastala je ova torta dovoljna da nahrani 20 i više gladuša :) ah da i morala je biti obložena fondanom i prigodno ukrašena jer obožava vampire i eto,recept za jednu obično neobičnu vampirsku tortu.

Torta nastala po želji moje najmlađe kćeri u povodu njenog rođendana. Obožava čokoladne torte i kolače,a sad je poželjela nešto drugačije,da nije jako slatko i da nije sve od čokolade. Kao rezultat njenih želja i moga kombiniranja,nastala je ova torta dovoljna da nahrani 20 i više gladuša :) ah da i morala je biti obložena fondanom i prigodno ukrašena jer obožava vampire i eto,recept za jednu obično neobičnu vampirsku tortu.

Sastojci

za
7 jaja srednje veličine
30 dkg šečera
1 vanilin šečer
5 žlica ulja
5 žlica mlake vode
2 žlice kakao
Preljev
3 dcl vode
10 dkg šečera
4 žlice ruma
Krema
1 litra mlijeka
6 žlica brašna
6 žlica gustina
30 dkg šečera
2 vanilin šečera
30 dkg margarina
1 vrečica želatine
Ganache krema
Butter krema
20 dkg šečera u prahu
12.5 dkg maslaca
3 žlice mlijeka
Fondan
10 dkg margarina
4 žlice svjetlijeg meda
1 vrećica mljevene želatine 10g
0.5 dcl vode
1 kg šečera u prahu Franck
aroma jagode

Priprema

1.

Biskvit:

Miksati prvo bjelanjke sa vanilin šečerom i pola količine šečera u čvrsti snijeg. Odložiti sa strane. U drugoj posudi miksati žumanjke sa šečerom u pjenastu masu,dodati otopljenu čokoladu,ulje,vodu,pola brašna sa praškom sa pecivom i kakaom (prethodno zajedno prosijano) Lagano umješati snijeg od bjelanjaka i ostatak brašna i lagano izmješati u kompaktnu masu.

2.

Ovo je mjera za jedan biskvit,znači trebate ispeći dva takva biskvita. Biskvite peći u tepsiji 28x 35,na dno staviti pek papir. Peći na 180*C 30-40 min,ovisno o pećnici, ja sam pekla svaki biskvit 35 min,treba biti mek na dodir. Ako želite okruglu tortu onda vam je dovoljna smjesa za jedan biskvit i to za kalup promjera 28 cm. Pečeni biskvit izvadite iz kalupa,uklonite pek papir i ostavite na rešetki da se ohladi. Prerežite ga jednom da dobijete 2 kore. Ako pečete okrugli biskvit onda ga prerežite dva puta.

3.

Preljev:

Prokuhajte šečer i vodu dok se šečer ne otopi,kad se malo ohladi dodajte rum. Količinu ruma odredite sami više manje ,tko ne voli rum ne mora se staviti,dovoljan je šečer i voda.Ovim preljevom natopiti sve 4 kore,najbolje kako koju stavite na tortu, poprskajte koru prije nanošenja kreme,da vam nebi bile prevlažne i da vam ne puknu kod prenošenja.

4.

Krema:

U lončić potopite želatinu u pola dcl vode da nabubri.

Oplahnite posudu i stavite kuhati mlijeko,odvojite 1 dcl za pripremu smjese. U drugoj posudi izmješajte brašno,gustin,šečer,vanilin šečer sa mlijekom ,dobro izmješajte da ne bude grudica. U vrelo mlijeko mješajući uspite smjesu brašna i mješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.Kuhajte kremu 5 min mješajući na slaboj vatri. Maknite s vatre.

5.

Lončić sa želatinom zagrijavajte i mješajte da se želatina otopi,otopljenu želatinu umiksajte u vruću kremu.U kremu dodajte margarin i pomoću miksera sjedinite ga sa kremom. Posudu sa kremom stavite u veću posudu sa hladnom vodom i miksajte da se krema prije ohladi i da se ne napravi korica.

6.

Vrhnje za šlag izmiksajte i sjedinite sa ohlađenom kremom u kompaktnu smjesu.

Biskvit stavite na podlogu,poprskajte preljevom,premažite ga trećinom kreme,stavite drugu koru,poprskajte ju preljevom i lagano pritisnite,premažite drugom trećinom kreme i stavite treću koru. Koru poprskajte preljevom,premažite ostatkom kreme i poklopite četvrtom korom. Lagano pritisnite.Nožem okružite oko torte da izravnate eventualno kremu koja je izašla kod pritiskanja biskvita.Vucite nožem odozdo prema gore.Tortu stavite u hladnjak na sat vremena da se stegne.

7.

Ganache krema:

Zagrijati vrhnje,ne smije uskipjeti.Dodajte čokoladu izlomljenu na komadiće i mješajte dok se ne otopi.Masa mora biti glatka bez komadića čokolade. Ohladiti na sobnoj temperaturi i staviti u hladnjak da se dobro ohladi 3-4 sata. Najbolje ju je napraviti dan prije. Ohlađenu kremu razraditi mikserom da bude pjenasta.

8.

Butter krema:

Miksati omekšani maslac sa šečerom u prahu i mlijekom da se dobije glatka pjenasta masa. Količina je dovoljna za premazivanje ove torte.

9.

Ohlađenu tortu premazati ganache kremom ili butter kremom,ja sam koristila ganache. Dobro zagladiti kremu i vratiti u hladnjak dok pripremate fondan.

10.

Fondan:

U vodu potopiti želatinu da nabubri.

Na slaboj vatri ugrijati med,paziti da ne uzavrije,dodati margarin i mješati da se margarin otopi. U lončiću grijati želatinu da se otopi i otopljenu usuti u margarin s medom.

11.

U veću posudu prosijati prah šečer i usuti 2/3 smjese meda i mješati sa kuhačom da se poveže sa šečerom. Dalje mjesiti rukama i pomalo dodavati šečer dok se ne dobije mekana masa,ne smije se lijepiti za ruke. Oblikovati u loptu i staviti sa strane.

U posudu sad uliti ostatak smjese meda u koju smo nakapali arome jagode ja sam nakapala oko 15 kapi,bila je tamno roza na kraju.Ako se stegnulo malo samo zagrijati na vatri i uliti u šečer. Mjesiti kao i bijeli dio dok se ne prestane lijepiti za prste. Mora biti mekana masa.

12.

Bijelu smjesu malo izraditi rukama i razvaljati na površini posutoj prah šečerom. Razvaljati da bude malo veće od torte. Pomoću valjka lagano narolati i spustiti na tortu.Prstima nježno pritiskati fondan na tortu da izađu mjehurići,prvo od sredine prema krajevima a onda stranice. Višak fondana ukloniti pomoću noža.

13.

Od bijelog fondana napraviti zube a od rozog usne,kapi krvi,brojeve ili već što vam padne na pamet. Ako vam se fondan skruti,stavite ga na par sekundi u mikrovalnu ,pazite da se ne opečete.

14.

Meni je otišlo oko 900 g šečera u prahu,opet bolje imati dovoljno nego da usfali a treba i kod razvijanja fondana. Ja nisam fondan ničim vlažila da zalijepim zube,usne itd. samo sam ga lagano pritisnula jedan na drugi. Tortu sam stavila u hladnjak,fondan se nije otopio. Ono što je ostalo nakon horde gladnih čestitara,bilo je u hladnjaku dok se torta nije pojela 3 dana i fondan je bio ok,fino se na dodir skrutio.

Posluživanje

Tortu napraviti dan prije,da se okusi prožmu i da se lijepo stegne jer će se lakše rezati.Rezati tankim oštrim nožem,nije potrebno umakati nož u toplu vodu.

Dobar tek !

  • Dekoracije-za-tortu(1)

4

Deja-vz, jeste li ostavili da se ganache stisne u hladnjaku par sati,najbolje ga je napraviti uveče pa ujutro dobro izraditi mikserom i koristiti za premaz. Mekan je kad je napravljen ali se mora dobro ohladiti.

Ganaz ispao premekan.. :-(

Torta ispadne pozamašna i jako je teška,e sad obložena je fondanom i zubi i usne sve je od fondana,s njim je lako napraviti oblike jer je podatan kao plastelin a ujedno i jefiniji od marcipana.Iskušajte na plastelinu kako oblikovati a nije problem i ako odmah oblikujete sa fondanom,ako se pogriješi opet se premjesi i iznova oblikuje 🙂

Što se tiče slatkoće nije preslatka,bijela krema je manje slatka od ganache kreme u koju ne ide ništa šečera. Svatko može kombinirati okuse koje voli pa tako i količinu šečera. Ja osobno pazim da kolači i torte koje radim ne budu preslatki,jer moji ne vole kad ima suviše šečera.Hvala na pohvali, 👋