Moj profil

Artičoke

60 minuta
2

 Razlog više da volimo proljeće!

 Razlog više da volimo proljeće!

Sastojci

za
10 artčoka
šalica prezle
vezica peršinovog lišća
masliovo ulje
1/2 kg očišćenog zelenog boba

Priprema

1.

Artičokama škarama odrezati oštre vrhove i odlomiti tvrde vanjske listiće. Svaku očišćenu artičoku nakon obrade stavljati u posudu sa vodom kojoj smo dodali sok limuna ili kvasinu (da ne pocrne dok pripremamo punjenje).

2.

Za punjenje artičoka pomiješati prezlu, usitnjen češnjak,Vegetu, sitno narezan peršin, sol, papar i maslinovog ulja dovoljno da masa postane skoro kremasta.

Raširiti malo listiće artičoka i puniti ih ovom smjesom pa ih slagati u veći lonac. Kada su sve artičoke napunjene i složene, ubaciti u lonac zrna mladog boba i naliti vodom da pokrije artičoke (zapravo, artičoke plivaju pa se baš i ne mogu "pokriti" vodom, no uz mrvicu mašte to je otprilike prava količina) 

Jelo se dugo kuha - dok artičoke ne omekšaju - što zavisi od veličine pupoljaka (za one kojima su artičoke novost, to su pupoljci cvijeta ) i njihove zrelosti. Kuhati na tihoj vatri i ne miješati.

Posluživanje

Poželjno je servirati u posudi u kojoj su se kuhale artičoke - da se ne oštete zbog preručivanja, a i da se zadrži što duže toplina ove delicije jer se jede vrlo sporo i dugo gušta u okusu proljeća. Servirati posebne male zdjelice za odbačene, isisane tvrde dijelove listića.

Listići se odvajaju i prinose ustima prstima, no za šug i bob ipak treba žlica.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o receptu i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)