Moj profil

Moja domaca baklava

68

Za domace jufke treba malo truda, ali zato nema nerviranja sa losim jufkama posto pucaju, budu kisele itd. A i ukus je ne uporedljiv zbog cega vrijedi pokusati :)

Za domace jufke treba malo truda, ali zato nema nerviranja sa losim jufkama posto pucaju, budu kisele itd. A i ukus je ne uporedljiv zbog cega vrijedi pokusati :)

Sastojci

Tijesto za jufke
1kg brasna
3 kasike ulja
prstohvat soli
vode tople
Fil
500g oraha
250g badema
200g secera
Agda/zaljev
800ml vode
800ml secera
3 kasike meda
Za premazivanje jufki
250g maslaca
200ml ulja
2 kasike mlijeka

Priprema

1.

Za jufke jaja, brasno, ulje i so staviti u posudu i dodavati postepeno tople vode tako da dobijete malo meksu smjesu. Tijesto podijeliti na tri dijela i rukama oblikovati kugle da dobijete lijepu glatko tijesto. Premazati sa malo ulja i ostaviti da odstoje 2 sata.

U medjuvremenu skuhati zaljev sa vodom, secerom, medom i sokom od limuna. Kuhati 8 minuta kad prokljuca i ostaviti da se hladi. 

Mozete odmah sjediniti orahe, bademe i secer za fil.

2.

Kada su jufke odpustile, razviti ih na pobrasnjenom stoljnjaku sto tanje, pa pazljivo razvlaciti kao jufku za pitu. 

3.

Uzeti tepsiju (ja sam koristila tepsiju od 40cm) u kojoj cete peci baklavu i po toj velicini izrezati jufku i ostaviti 15-20 minuta da se prosusi. Sa ostalim jufkama isto tako postupiti dok sve osusite. 

U medjuvremenu rastopiti maslac i dodati ulje i 2 kasike mlijeka. 

4.

Onda pocinjete slagati baklavu:

4 lista jufke stavite u tepsiju, polijete maslom pa pospete orahe, sljedeci sloj stavite 2-3 lista i tako postupate do kraja, sa tim da baklavu pokrijete ponovo sa 4 lista. 


Baklavu isrezete i polijete sa ostalim maslacom i pecete prvo 15 minuta na 160°C i jos 40 minuta na 120°C. Vidicete kada vam dobije lijepu boju. 


Baklavu izvaditi iz rerne i ostaviti 10-15 minuta da se ohladi.


Ako imate tepsiju ili posudu istog promjera kao sto je tepsija u kojoj ste pekli baklavu, baklavu mozete odmah zaliti i poklopiti sa drugom tepsijom u koju ste nalili vode tako da vam se baklava nebi podigla i podparila. 


Ako nemate tepsiju ili posudu, baklavu ostavite da se ohladi tako da bude mlaka pa je onda zalijte mlakim ili hladnim zaljevom. 


Ostaviti preko noci da upije agdu pa posluziti. 

  • BAKLAVA(2)
  • Domaca-baklava(1)
  • Kolaci-baklava(1)
  • Baklavaaa(1)
  • Baklava-sa-domacim-korama(1)

18

Jako lepa baklava, i lepo objasnjen recept! 😋

Istu baklavu pravimo i u Krusevu gde u prvom redu stavljamo paru za Vasilicu 13 og januara, i vrtimo baklavu  na stolu tri puta i ispred koga padne parce baklave sa paricom,ta ce osoba biti srecna cele godine.🙂

Svaka čast za baklavu

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)